Менструација и предрасуде: Зашто су студенткиње у Индији морале да се скидају и показују доњи веш

  • Гита Панди
  • ББЦ новинарка, Индија
Мурал који говори о менструацији, која је и даље табу у Индији

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Мурал који говори о менструацији, која је и даље табу у Индији

Студенткиње из индијске државе Гуџарат тврде да су биле приморане да професорима покажу доњи веш како би доказале да немају менструацију.

Младе жене студирају на колеџу у граду Буђ на западу земље. Њих 68 је недавно изведено из учионица и одведено у тоалет - тражили су им да скину доњи веш и предају га.

Све су студенткиње постдипломских студија на Институту за девојке Шри Сађананд (ССГИ), којим управља Сваминарајан, богата и конзервативна хиндуистичка религијска група.

Оне кажу да је радник хостела у ком станују, рекао директору колеџа да су неке студенткиње прекршиле правила која би требало да поштују када имају менструацију.

Женама је тада забрањено да уђу у храм и кухињу, као и да додирују друге ученице.

У време оброка, оне морају да седе даље од других девојака и да перу суђе које су користиле, а у учионици се очекује да седе у задњим клупама.

Аутор фотографије, BBC Gujarati

Потпис испод фотографије,

Студенткиње факултета у Индији

Једна од студенткиња је рекла за ББЦ да хостел води регистар циклуса студенткиња.

Али, у последња два месеца, ниједна студенткиња се није уписала у регистар - што можда није чудно с обзиром на то да постоје бројна ограничења којих морају да се придржавају када се упишу.

Зато се званичник хостела пожалио директору да студенткиње које имају менструацију улазе у кухињу, крећу се близу храма и друже са осталима.

Студенткиње тврде да су их сутрадан службеници хостела и директор злостављали пре него што су биле принуђене да се скину.

Оно што им се догодило описале су као „врло болно искуство" које их је „истраумирало" и које је представљало „ментално мучење".

Можда вас интересује:

Отац једне ученице рекао је да је његова ћерка дошла до њега са неколико других студенткиња до њега и почела да плаче, када је стигао на факултет.

„У шоку су", рекао је.

Неколико дана касније, група студенткиња је одржала протест у кампусу, захтевајући акцију против службеника колеџа који су их „понизили".

Повереник колеџа Правин Пиндорија је рекао да је дошло до „несрећног" инцидента, да је покренута истрага и да ће против починиоца бити предузете мере, уколико се установи да је почињено кривично дело.

Али Даршана Долакија, вицеканцеларка универзитета са којим је факултет повезан, пребацује кривицу на студенткиње. Она је рекла да су прекршиле правила и додала да су се неке од њих извиниле.

Међутим, неке студенткиње су изјавиле за ББЦ да их из школе притискају да не говоре о инциденту.

Државна комисија за жене у Гуџарату наредила је истрагу ове „срамотне вежбе" и замолила студенткиње да се „јаве и говоре без страха". Полиција је поднела жалбу.

Аутор фотографије, BBC Gujarati

Потпис испод фотографије,

Једна од студенкиња колеџа

Ово није први пут да су студенткиње понижене због циклуса.

Сличан инцидент се догодио и пре три године у школи на северу Индије, када је 70 студенткиња морало да се скине када је управница колеџа пронашла крв на вратима купатила.

Дискриминација жена због менструације распрострањена је у Индији, где је циклус већ дуго табу и менструација се сматра нечистом. Жене су често искључене из друштвених и верских догађаја уколико имају менструацију - забрањено им је да уђу у храмове и светилишта, као и у кухињу.

Ова правила, међутим, све су чешће на мети критичара. У последњих неколико година, жене покушавају да укажу на то да је циклус оно што заиста и јесте - природни биолошки процес.

Али нису имале много успеха.

Највиши суд у Индији је наложио да се врата светишта Сабаримала отворе женама свих узраста тврдећи да забрана дискриминише жене.

Али годину дана касније, судије су се сложиле да преиспитају одлуку након масовних протеста у држави.

Међу онима који су се жалили на одлуку, био је и велики број жена - што показује колико је дубоко укорењена стигма због менструације у овој земљи.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk