Корона вирус: Зашто Тајланд и даље прихвата кинеске туристе

  • Вачинаронт Тонгтеп и Варшават Лукаранг
  • ББЦ Њуз Тајланд
Плажа која је магнет за кинеске туристе сада зврји празна

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Плажа која је магнет за кинеске туристе сада зврји празна

На Тајланду, туристичка сезона траје током читаве године а период од краја новембра до раног априла често је најпопуларнији - путници хрле да виде тајландске храмове, плаже и одмаралишта, привучени сувим временом и хладнијим температурама.

Али ових дана, славне и некад узавреле локације изгледају тихо и беживотно. Групе туриста из Кине некад су деловале као саставни део крајолика у градовима као што су Бангкок, Патаја, Пукет и Чианг Маи. Сада су просто ишчезле.

Иако је тајландски туризам доживео страшан ударац, исто се десило и јавном здрављу. Ова земља има пету највишу стопу заразе Ковидом-19 ван копнене Кине - од новог корона вируса је оболело 35 људи.

Прошле године, кинески туристи су чинили више од 27 одсто од 39.7 милиона туриста који су стигли на Тајланд. Сада притужбе да нема посла пристижу са свих страна, од цвећара, преко туристичких водича и уличних продаваца, до власника хотела.

Тежак ударац

Због строгих мера које је увела кинеска влада како би спречила ширење корона вируса, милиони Кинеза су заточени и спречени да путују у иностранство.

За тајландски туризам, који се умногоме ослања на кинеске посетиоце, био је то тежак ударац. Аналитичари пословања из фирме Фич солушнс наводе да приход од туризма чини од 13 до 14 одсто бруто домаћег производа на Тајланду.

И док је земља доживела пад броја европских туриста, последњих година дошло је до значајног скока броја кинеских посетилаца.

Док је већина суседних земаља увела строже забране путовања кинеским путницима који улазе у земљу, Тајланд је отишао у потпуно супротном смеру. Владине агенције и локалне компаније чак шаљу поруке да су њихова врата и даље широм отворена посетиоцима из Кине.

Порука добродошлице

После избијања епидемије, неке владине агенције, као што је Туристички савез Тајланда и Банкошки градски биро, снимиле су видео спотове у знак подршке народу Кине.

У компанији Кинг Пауер, највећи малопродајни ланац ослобођен пореза на промет у земљи и власник фудбалског клуба Лестер Сити, снимили су сличан видео.

У тим спотовима можете да видите туристичке раднике како машу кинеским заставама, док славне личности - укључујући и фудбалере Лестер Ситија - изговарају веселе поштапалице на мандаринском.

Ова порука је много више од обичне учтивости или исказивања солидарности. Тајланд у великој мери зависи од туриста из Кине, а сама привреда земље могла би да буде значајно оштећена уколико вирус не буде брзо зауздан.

Аутор фотографије, Wasawat Lukharan/ BBC

Потпис испод фотографије,

Плесачице у Бангкоку

Удружење тајландских путничких агената процењује да последице корона вируса могу да доведу до губитака од најмање 1.7 милијарди долара у првом кварталу 2020. године.

Најпесимистичније пројекције за читаву годину предвиђају губитке од и до 9.6 милијарди долара.

„Од хероја до нуле"

„За нас, кинески туристи су били наши хероји, али сада су њихови бројеви спали на нулу", рекао је Ронаронг Чевинсириамнуаи, председник Удружења тајландско-кинеске туристичке алијансе.

„Такође не знамо кад ће се ове забране окончати, али оно што знамо је да је то нанело толику штету нашем пословању да би чак могло да доведе до великог броја отпуштања", додао је Ронаронг.

Представник локалног одбора професионалних туристичких водича, који је тражио да остане анониман, тврди да људи практично већ остају без посла, будући да 25.000 туристичких водича, који раде са кинеским туристима, уопште немају муштерије.

Пешчане плаже, празне собе

Позната по пешчаним плажама, Патаја у тајландском Источном заливу некада је била позната као „игралиште на плажи" за копнене Кинезе.

Али још колико прошле недеље, тајландски ББЦ је јавио да је један градски хотел са 300 соба имао заузете само четири собе.

И ниједан од гостију није био Кинез.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Запослени чекају туристе у Патаји

У банкошком храму Ераван, хиндуистичкој атракцији која је обавезна успутна станица за кинеске туристе, продавачица венаца Пле Синсунторнсап рекла је за ББЦ на тајландском да су се њени приходи од продаје цвећа страним верницима преполовили након избијања епидемије.

„Пре избијања заразе, зарађивала сам 32 долара дневно, али сада зарађујем мање од 16 долара дневно", рекла је мајка двоје деце, скоро на ивици суза.

Она је додала да су кинески туристи трошили много на цвеће и друге ритуалне предмете у храму Буде са четири лица.

Усамљени плес

Две плесачице које изводе традиционалне тачке у храму, испричале су сличну причу за ББЦ на тајландском.

„Очигледно су моји приходи опали, за 50 до 60 одсто. Још немам план Б. Уз мало среће, ваљда ће све ово мало попустити у наредних пар месеци. Иначе ће се моја уштеђевина просто истопити. У овом тренутку, изгледи су веома лоши", рекла је Сувана Тонгпив.

„На пример, у смени петком увече човек изведе и око 200 до 250 плесова. Али овог петка, већ је два поподне, а отплесала сам их само 120", додала је она.

Аутор фотографије, AFP

Потпис испод фотографије,

Храм Ват Арун у главном граду Тајланда

„Број туриста се преполовио у односу на уобичајене бројке. Мораћу да нађем друге помоћне послове и почнем мање да трошим", рекла је њена колегиница Таначанок Тусаранон.

„Плашим се заразе, али ме више брине то што немам новца", додала је Сувана.

Само пет километара одатле, на ноћној пијаци на Рачадаписек Роуду, продавачица морске хране Патпатсорн Танијатанавогчаи каже да је морала да смањи број особља јер је њена клијентела опала за 70 одсто од избијања епидемије и увођења забране путовања у Кини.

„Плаћала сам десеточлано особље у овом ресторану. Да бисмо се лакше изборили са критичном ситуацијом, замолила сам њих двоје да узму неплаћени годишњи одмор, док се будем трудила да привучем више локалних муштерија."

Без забране

После све већег притиска корисника друштвених мрежа прошлог месеца, тајландски министар јавног здравља Анутин Чарнавиракул предложио је привремену суспензију актуелног визног режима за кинеске туристе на Тајланду. Али предлог је влада одбила већ наредног дана.

Изгледа да се и министар одједном предомислио кад је изјавио, свега недељу дана касније, да увођење забране путовања за кинеске туристе на Тајланд неће помоћи влади у борби против ове епидемије.

Меконг блуз

Гианг Нгуен, уредник ББЦ-ја на вијетнамском

У региону реке Меконг, Тајланд није једина земља чији је туризам доживео тежак ударац због избијања епидемије корона вируса у Кини.

Вијетнам се суочава са великим губитком.

Трговина између Вијетнама и Кине је достигла процењених 106 милијарди долара пре избијања заразе прошле године.

А кинески посетиоци чинили су скоро 30 одсто од процењених 15.5 милиона туриста који су посетили Вијетнам 2019. године.

Аутор фотографије, AFP

Потпис испод фотографије,

Туристи на Златном мосту близу Дананга

Пре овогодишње лунарне Нове године, Вијетнам је забележио раст од 72.6 одсто у броју кинеских туриста који су посетили земљу у само једном месецу, према Зингу, порталу за вести у Ханоју.

Међутим, корона вирус је зауставио тај тренд. Иако Вијетнам није увео забрану уласка кинеских држављана у земљу, јесу уведене неке привремене забране у лукама Хаипонг и Дананг, што је изазвало велику конфузију.

Чињеница је и да је Кина обуставила многе летове за Вијетнам, а Вијетнам ерлајнс, национални авио превозник, урадио је исто са популарним рутама до највећих градова у Кини.

Туризам у просеку годишње доноси неких 30 милијарди долара вијетнамској привреди.

Још нема званичних података о губицимна, али локална штампа непрестано преноси жалопојке власника хотела и ресторана, туристичких водича и званичних туристичких одбора.

Он је додао и да се у многим земљама или територијама које су увеле такве забране, или чак онима које су потпуно затвориле границе за кинеске туристе, ипак појавила зараза.

Тајландски министар је тврдио да су тајландске власти зато одлучиле да се више усредсреде на прегледање путника и њихово лечење. Забрана путовања, рекао је Анутин, није решење.

„Велико пријатељство"

Аутор фотографије, EPA

Потпис испод фотографије,

Кинески турски су током 2018. у иностранству потрошили више од 277 милијарди долара

Ронаронг Чевинсириамнуаи, председник Удружења тајландско-кинеске туристичке алијансе, бранио је ту одлуку, рекавши да је она начин да се одрже блиске везе са Кином и учврсти блискост са суседном земљом.

„Оставивши наше границе отвореним за Кинезе, ми показујемо да је наше пријатељство велико", рекао је он.

Али далеко од тога да је та одлука једногласна. Ванредни професор Прајак Конгкирати, са Факултета политичких наука на Универзитету Тамасат, критиковао је оно што сматра компромисом са Кином који је превладао у односу на бригу за јавно здравље.

„Брига за јавно здравље и међународни односи су две одвојене ствари. Постоје многи начини да се понуди подршка зарад бољих односа, као што је хуманитарна помоћ, на пример", објаснио је он.

Овај политички научник додао је да одлука коју је донела тајландска влада, показује недостатак ефикасности у контроли болести и умешности у вођењу међународних односа. „Јавно здравље мора да буде на првом месту", истакао је он.

Чини се да на Тајланду не подржавају сви тај став.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk