Џулијан Асанж, Русија и амерички избори: Рохрабахер пориче Трампову понуду за помиловање

Џулијан Асанж

Аутор фотографије, AFP

Потпис испод фотографије,

Џулијан Асанж

Бивши републички конгресмен Дејна Рохрабахер пориче да је понудио помиловање оснивачу Викиликса у име председника Америке Доналда Трампа.

Асанжов адвокат је раније саопштио да је Рохрабахер тврдио да поступа по Трамповим „инструкцијама" када је изнео понуду.

Заузврат, наводи се да је председник тражио да Асанж каже да Русија није била умешана у објављивање имејлова током америчких избора 2016. године.

Међутим, бивши републички конгресмен негира ове тврдње.

„Председник Трамп и ја нисмо никада разговарали о Џулијану Асанжу. Такође, Трамп није ни мене нити било кога другог упутио на састанак са Асанжом".

Рохрабахер је рекао да је поступао самостално и да је покушавао да „сазна чињенице".

Изјавио је да је рекао оснивачу Викиликса да ће позвати председника да га помилује, уколико Асанж достави доказе о томе ко је Викиликсу проследио мејлове Демократа.

Из Беле куће је саопштено да су наводи Асанжових адвоката „потпуна измишљотина и лаж."

О чему се ради?

Поруке које објавио Викиликс уочи председничких избора 2016. године садржале су поражавајуће детаље о Демократској партији и наводно су уништиле шансе њене кандидаткиње Хилари Клинтон.

Асанж је раније порекао да је овај материјал добио из Кремља, иако су руски обавештајци оптужени у Америци да су умешани у случај.

На суђењу следеће недеље расправљаће се о Асанжовом изручењу Америци због 18 тачака оптужнице за претходно објављене дипломатске депеше.

Уколико буде проглашен кривим, може да буде осуђен на максималних 175 година затвора.

Асанжов адвокат Едвард Фицџералд рекао је на суду да постоје докази да је бивши конгресмен Рохрабахер изнео понуду за помиловање.

Потпис испод видеа,

Асанж

Рохрабахер, познат по томе што отворено подржава руског председника Владимира Путина, посетио је амбасаду Еквадора у Лондону у којој је боравио Асанж у августу 2017. године, рекао је адвокат оснивача Викиликса.

У то време, сумњало се да је Русија украла имејлове Демократског националног комитета које је објавио Викиликс - иако је Асанж то негирао.

Фицџералд је рекао да је Џенифер Робинсон, тадашња адвокатица Асанжа, саопштила да ће „Рохрабахер видети Асанжа и рећи, према упутству председника, да му нуди помиловање или неки други излаз ако Асанж... каже да Русија није имала никакве везе са процурелим подацима."

Окружна суткиња Ванеса Барајтсер је одлучила да је овај доказ прихватљив у процесу.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Дејна Рохрабахер је за длаку изгубио место конгресмена 2018. године

Какав је одговор уследио?

У одговору на тврдње Асанжових адвоката, представница за штампу Беле куће је рекла: „Председник једва да познаје Дејну Рохрабахера, сем што зна да је бивши конгресмен. Никада није разговарао са њим овој теми, па ни скоро ниједној теми."

„Ради се о потпуној измишљотини и лажи", додала је она.

Трамп је 2018. године похвалио Рохрабахера рекавши да је „сјајан конгресмен" који „вредно ради и сви га поштују."

Дневник Вол Стрит журнал је 2017. године писао да је Рохрабахер контактирао Белу кућу покушавајући да обезбеди помиловање Асанжа.

Рохрабахер је наводно тражио да Асанж обезбеди „доказ" да Русија није била извор хакованих имејлова које је Викиликс објавио током избора у Америци 2016. године.

Америчко Министарство правде је 2018. године оптужило 12 руских обавештајаца да су хаковали имејлове Демократског националног комитета и штаба кандидаткиње Хилари Клинтон у завери да се изврши утицај на исход председничких избора.

Оптужница и захтев за изручење

Међу 18 тачака оптужнице против Асанжа су завера у циљу рачунарских упада повезаних са објављивањем стотина хиљада тајних докумената добијених од бивше обавештајне аналитичарке Челси Менинг пре десет година.

Суђење за изручење треба да почне у понедељак пред Краљевским судом. Током прве недеље ће се износити правни аргументи обе стране.

Потом ће суђење бити одложено, све до наставка процеса 18. маја, када ће обе стране током три недеље износити доказе.

Асанж је у притвору од прошлог септембра, пошто је одслужио 50 недеља затвора због кршења услова кауције.

Оснивач Викиликса је претходно, од 2012. године, живео у амбасади Еквадора да би избегао изручење Шведској због оптужби за сексуално напствовање. Асанж је од почетка порицао оптужбе, које су касније и одбачене.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk