Copy-paste: Умро Лери Теслер, творац чувених рачунарских команди

Теслер је током 1960-их почео да ради у Силиконској долини, у време када су рачунари били недоступни већини становништва

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Теслер је током 1960-их почео да ради у Силиконској долини, у време када су рачунари били недоступни већини становништва

Лери Теслер, један од пионира рачунарства, преминуо је у 74. години.

Теслер је током 1960-тих почео да ради у Силиконској долини, у време када су рачунари били недоступни већини становништва.

Захваљујући његовим иновацијама - међу којима су команде cut (исеци), copy (копирај) и paste (залепи) - персонални рачунари су постали много лакши за коришћење.

Компанија Зирокс, у којој је Теслер провео део радног века, одала му је почаст.

„Изумитељ исеци/копирај и залепи, као и пронађи/замени и осталих команди Лери Теслер био је некада истраживач у Зироксу".

„Ваш радни дан сада је лакши захваљујући његовим револуционарним идејама".

Теслер је рођен 1945. у Њујорку, а студирао је на Универзитету Стенфорд у Калифорнији.

Пошто је дипломирао, специјализовао се за дизајн корисничког интерфејса. Главни задатак му је био да компјутерске системе учини једноставнијим за кориснике.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Лери Теслер на фотографији из 1991.

Радио је у више великих технолошких компанија током каријере.

Почео је у Ксероксу, а затим га је Стив Џобс позвао у Епл и у тој компанији провео је 17 година и дошао до места главног научника.

Пошто је напустио Епл, покренуо је сопствени образовни стартап, а повремено је радио за Амазон и Јаху.

У разговору за ББЦ пре осам година рекао је: „Готово да постоји правило - пошто зарадите неки новац, не идете у пензију, већ неко време финансирате друге компаније".

„Постоји снажан осећај узбуђења због шансе да пренесете знање на млађе генерације".

Контракултура

Вероватно најпознатији Теслеров изум, команде „исеци и залепи", наводно је заснован на старом начину уређивања када су људи физички секли делове текста и лепили их на друго место.

Ова команда је први пут уврштена у Епл софтвер 1983. године на компјутеру Лиза.

Годину дана касније, нашла се у оригиналном софтверу за Мекинтош.

Једна од ствари у које је Теслер чврсто веровао да компјутерски системи треба да престану да користе радне режиме (модове).

Чак је имао и интернет сајт nomodes.com, а на Твитеру му је корисничко име било nomodes, а иста порука му је стајала на регистарским таблицама на аутомобилу.

Музеј историје компјутера из Силиконске долине саопштио је да је Теслер „комбиновао науку о рачунарима са својеврсном идејом контракултуре да би они требало да буду доступни свакоме".

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk