Аустралија: Снимак малтретирања дечака узнемирио свет - стиже подршка са свих страна

L-R: Quaden Bayles, Hugh Jackman
Потпис испод фотографије,

Квејден Бејлс је добио бројне поруке подршке, међу којима је и порука од глумца Хјуа Џекмена.

Снимак на којем деветогодишњи Квејден Бејлс, дечак патуљастог раста, плаче после једног од напада на њега у школи, постао је виралан на интернету.

Узнемирујући видео, у којем дечак плаче и каже да жели себи да оконча живот, објавила је његова мајка уз коментар „овако малтретирање изгледа".

Видео је изазвао велику буру на интернету, па грађани широм света дечаку шаљу поруке подршке, а настао је и хештег #МисмоузКвејдена (#WeStandWithQuaden).

Поруке подршке Квејдену послали су и холивудски глумац Хју Џекмен, као и НБА кошаркаш Енес Кантер.

„Јачи си него што мислиш, другар", навео је Џекмен у видеу и позвао све људе да буду добри једни према другима.

Шта се десило?

Квејденова мајка, у видеу објављеном у уторак, описује свакодневне нападе на њеног сина у школи.

„Управо сам покупила сина из школе, видела како га нападају, позвала директора и желим да људи знају - и родитељи и едукатори и наставници - ово су последице које малтретирање оставља на децу", каже Бејл док њен син плаче.

Реч је о породици абориџинског порекла која живи у Квинсленду.

„Сваког дана се нешто деси. Нови напад, нови погрдни називи... Можете ли молим вас да научите децу, породице и пријатеље (како да се понашају)", каже Квејденова мајка.

Какве су реакције?

Бурне.

Корисници друштвених мрежа из читавог света, под хештегом #Зауставитемалтретирање (#StopBullying), описивали су слична искуства и поручивали Квејдену да буде јак.

Поруке су стигле и од бројне деце.

„Мој десетодоишњи син Роко има поруку за Квејдена у Аустралији. Ти си снажан дечкић. Многи те воле", написала је Џилијан Барбери.

„Ово је моја ћерка Алесандра и њена топла порука за Квејдена", додала је Џени Корнехо.

У међувремену је Бред Вилијамс, амерички комичар који такође има ахондроплазију - стање које је најчешћи узрок патуљастог раста - прикупио 130.000 долара како би породицу Бејл послао у Дизниленд.

„Ово није само за Квејдена, ово је за све које су некада малтретирали у животу и све којима су говорили да нису довољно добри", написао је Вилијамс на страници за скупљање новца.

„Хајде да Квејдену и другима покажемо да постоји добро на овом свету и да су они вредни тога", додао је он.

Огласио се и Ерик Трамп, син америчког председника Доналда Трампа, описујући видео као „потпуно срцепарајући", док је Енес Картер навео да је „свет уз Квејдена".

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk.