„Враћање невиности“: Шта је то и зашто неки хоће да га забране

Gynaecologist

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

There has been a rise in the number of women having cosmetic surgery on their genitals

Активисти у Великој Британији позивају владу да забрани оперативни захват „враћања невиности".

Жене које се подвргавају овој операцији у већини случајева су Муслиманке из конзервативних средина, којима прети изопштење или, у екстремним случајевима, чак смрт, уколико њихови мужеви или породица открију да су имали секс пре брака.

Оне се одлучују за медицински поступак „враћања девичанства", познат и као хименопластика.

Захват се састоји од обнављања химена, слоја мембране на уласку у вагину.

Без здравствене користи

Непробијен химен доживљава се као знак невиности за жене које се налазе под притиском да прве брачне ноћи докажу „честитост".

Активисти који позивају на забрану захвата, од које нема никакве здравствене користи, кажу да он искоришћава женске страхове и осећање срамоте.

Али, постоји забринутост да би забрана повећала опасност по муслиманке приморавши да захват почне да се изводи на црно.

По смерницама Општег медицинског савета (ГМЦ) у Великој Британији, пристанак пацијента на подвргавање операцији мора да се доведе у питање уколико постоји сумња да се „даје под притиском или током стања узнемирености које је изазвала нека друга особа".

„Живот у страху"

Халалех Тахери, оснивачица организације „Блискоисточне жене и друштво" испричала је за ББЦ Њуз о мароканској студенткињи која се крије у Лондону пошто јој је речено да је њен отац ангажовао некога да је убије.

Пошто је 2014. године стигла на студије у Велику Британију, жена која данас има 26 година упознала је једног мушкарца и почела да живи с њим.

Али кад је њен отац сазнао за њихову везу, захтевао је да се она сместа врати у Мароко, где ју је одвео на клинику на „тест невиности" и открио да њен химен више није нетакнут.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Муслиманка сакрива лице

Она је побегла назад у Лондон, али сада живи у сталном страху да ће отац открити где борави.

Четрдесетогодишња асистенткиња рођена у Мароку рекла је за ББЦ да пошто је била приморана да се подвргне овом захвату у двадесетим годинама не може себе да замисли да присиљава властиту децу да раде исто.

„Никад не бих могла да им урадим тако нешто. Трудим се да их учим да буду слободне."

Прва брачна ноћ

Тренутно постоје најмање 22 приватне клинике широм Велике Британије које нуде оперативни захват обнове химена, према недавном истраживању спроведеном за лист Сандеј тајмс.

Оне наплаћују и до 3.000 фунти по захвату, који траје око сат времена.

Активисти борбе за женска права кажу да такве клинике профитирају од муслиманки које се плаше шта ће им се догодити уколико нису „честите" за прву брачну ноћ.

Многе наводе детаље захвата на интернет страницама, а лондонски Гинеа центар чак поручује женама које посете њихов сајт да се „неки бракови поништавају" уколико муж открије да је женин химен пробијен.

ББЦ Њуз је контактирао клинику ради коментара, али није добио никакав одговор.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

У Великој Британији овај захват кошта и до 3.000 фунти

„Ужасна пракса"

Мет Хенкок, британски министар здравља рекао је да ће истражити начине како да се оконча ова „ужасна пракса", али је Министарство здравља одбило да коментарише како би потенцијална забрана могла да се спроведе у дело.

Али Тахери је рекла: „Девојке би могле да заврше мртве уколико се забрана овог захвата не спроведе уз одговарајућу пажњу."

Доктор Калид Кан, професор Женског здравља у Бартсу и на Лондонској школи медицине, који је присуствовао захвату из прве руке, рекао је да забрана „није прави одговор".

Док год су пацијентима доступне „добре и квалитетне информације", одлуке би требало препустити свакој појединачној жени.

„Мислим да су мотиви лекара искрено заштита од злостављања", додао је он.

Психолошка подршка

Међутим, докторка Наоми Крауч, која председава Британским удружењем педијатријске и адолесцентске гинекологије, брине да ће жене и девојке бити примораване на захват „од ког нема никакве здравствене користи".

„Дужности лекара јасно су дефинисане у стандардима које је поставио ГМЦ", рекла је она.

„Нас као здравствене раднике обавезује заклетва да не чинимо зло пацијентима, а свака часна служба која се бави овим захватима подложна је ревизији и истрази."

Колин Мелвил, медицински директор и директор образовања и стандарда при ГМЦ-у рекао је да је од виталног значаја да лекари на првом месту размишљају о „рањивости и психолошким потребама својих пацијената".

Питање пристанка

„Уколико се пацијент налази под притиском других да се одлучи за неки пут, његов пристанак можда није добровољан. Уколико лекар процени да дете или млада особа не желе козметичку интервенцију, она не би смела да се изводи", рекао је он.

Други козметички захвати на гениталијама, као што је лабиопластика, када се усмине вагине скраћују или преобликују, постају све популарнији, нарочито међу младим женама, из свих слојева друштва у Великој Британији.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Постоји забринутост да жене не добијају довољну психолошку подршку

А активисти кажу да се врло мало тога зна о дугорочним последицама таквих захвата и забринути су да жене не добијају довољно психолошке подршке пре него што се одлуче за један такав оперативни захват.

Тахери каже: „Ове жене на неком нивоу не виде себе као ништа више од објекта пожуде, уместо као људско биће."

„За муслиманске жене, покретачка снага је осећање срамоте и страх од казне."

„За друге, то је недостатак задовољства властитим телом, који се потпирује оним што им друштво намеће да је нормално."

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk