Викиликс: Асанж откривањем извора довео људе у опасност, тврди адвокат америчке владе

Илустрација Асанжовог обраћања на суду

Аутор фотографије, Julia Quenzler

Потпис испод фотографије,

Илустрација Асанжовог обраћања на суду

Жулијан Асанж, један од оснивача Викиликса, открио је имена извора који су потом „нестали" пошто их је он довео у опасност, саопштено је на првом судском рочишту у Лондону.

Адвокат који заступа америчку владу пред судом у Вуличу, где се расправља о захтеву Америке за изручењем, рекао је да Асанж починио кривично дело хаковања и објављивања података из америчке војне базе података.

Асанж сматра да је цео случај политички мотивисан.

Адвокати аустралијског држављанина кажу да би Асанж, ако буде проглашен кривим, могао да добије затворску казну од 175 година, али адвокат Џејмс Луис, који заступа америчку владу, ово је описао као хиперболу.

Он је на суду рекао да су већина ствари које му се стављају на терет „класична кривична дела" и представљају део „завере да се украду информације" из рачунара америчког министарства одбране.

„Ово су обичне оптужбе за кривична дела и сваки човек, новинар или извор, који се бавио хаковањем и покушао да на недозвољен начин уђе у систем и помогне другима, крив је за злоупотребу рачунара", тврди Луис.

„Извештавање и обављање новинарског посла не може да представља изговор за криминалне делатности, нити дозволу за кршење закона", додао је.

Луис додаје да ширење одређених поверљивих нередигованих докумената доводи у озбиљну опасност дисиденте у Авганистану и Ираку.

Представници америчке владе сматрају да је стотине идентификованих особа доведено у опасност широм света.

„Америка је свесна свих људи који су били извори, чија имена је објавио Викиликс, а после су нестали. Не можемо, међутим, да докажемо у овом тренутку да је њихов нестанак имао везе са објавама Викиликса", каже Луис.

Аутор фотографије, EPA

Потпис испод фотографије,

Брат и отац Џулијана Асанжа стижу у суд

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Скуп подршке Асанжу испред зграде суда

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Вивијен Вествуд, модна креаторка, дошла је да пружи подршку Асанжу

Асанжове присталице окупиле су се на протесту испред зграде суда - певали су, узвикивали пароле, а неки су чак користили и сирене које су се чуле у судници.

„Не могу да се сконцентришем. Ова бука ми не помаже", казао је Асанж пред судом.

„Разумем људе који су се окупили и захвалан сам јавности на подршци и разумем да су и они вероватно згађени."

Али Ванеса Барејцер, окружна суткиња, после тога му је одузела реч и затражила да уместо Асанжа говори његов адвокат.

„Господин Асанж покушава да каже да не чује и да не може да се сконцентрише од буке споља", рекла је она.

Следеће рочиште о изручењу наставиће се крајем недеље, а за 18. мај заказно је изношење доказа.

Асанж се од септембра прошле године налази у затвору Белмарш, пошто је судија тада оценио да постоји реална опасност да побегне.

Он је у мају 2019. године добио затворску казну од 50 недеља због кршења правила условне слободе. Он се претходно скоро седам година крио у амбасади Еквадора у Лондону.

Тражио је и азил од Еквадора како би избегао изручење Шведској у којој је била подигнута оптужница за силовање, али су надлежни органи на крају одустали од истраге.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk.