Корона вирус: Ко је нулти пацијент

  • Фернандо Дуарте
  • ББЦ
Пацијент у болници у Вухану

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Први случајеви потврђени су и у региону

Кинеске власти и стручњаци не знају порекло актуелне епидемије корона вируса. Конкретније - ко је „нулти пацијент". Познат и као индексни случај, нулти пацијент израз је којим се описује први човек заражен вирусном или бактеријском болешћу у некој епидемији.

Напредак у генетској анализи сада омогућује да се утврди порекло вируса преко оних које је до сада заразио.

У комбинацији са епидемиолошким студијама, научници могу да сведу бројке на појединце који су можда били први који су почели да шире заразу и тако покренули епидемију.

Идентификовање ових људи може да помогне у бављењу кључним питањима као што су како, када и зашто је зараза уопште избила. То може да помогне у спречавању даље заразе сада или током будућих епидемија.

Да ли знамо ко је нулти пацијент у епидемији корона вируса Ковид-19 која је избила у Кини?

Кратак одговор је - не.

Кинеске власти су првобитно јавиле да је први случај корона вируса забележен 31. децембра и многи од случајева инфекције налик упали плућа били су одмах повезани са морском храном и пијацом на којој се продају животиње у Вухану, у покрајини Хубеи.

Овај регион је епицентар епидемије, са скоро 82 одсто од више од 75.000 до сада регистрованих случајева у Кини и глобално, према статистици коју је сакупио Универзитет Џонс Хопкинс.

Аутор фотографије, AFP

Потпис испод фотографије,

Улице Шангаја ових дана изгледају овако

Међутим, у студији кинеских истраживача објављеној у медицинском часопису Лансет, наводи се да је прва дијагноза Ковида-19 постављена 1. децембра 2019. године (много раније) и да та особа „није имала контакт" са пијацом морске хране на велико.

Ву Венџуан, виша докторка из вуханске болнице Ђинјинтан и једна од ауторки студије, рекла је за ББЦ на кинеском да је пацијент био старији човек који је патио од Алцхајмерове болести.

„Он је живео четири или пет аутобуских станица од пијаце са морском храном и пошто је био болестан практично није излазио из куће", рекла је Ву Венџуан.

Она је рекла и да је у наредним данима троје других људи развило симптоме - двоје од њих такође није имало везе са пијацом.

Међутим, научници су открили да је 27 људи из узорка од 41 пацијента који су примљени у болницу у раним фазама заразе „било у неком контакту са пијацом".

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Грађанке Шангаја

Хипотеза да је епидемија почела на пијаци и да је са живе животиње прешла на човека пре него што се проширила, и даље се сматра највероватнијом, наводи Светска здравствена организација.

Може ли само једна особа да покрене епидемију масовних размера?

Епидемија еболе од 2014. до 2016. године у Западној Африци била је највећа откако је вирус одговоран за њу откривен први пут 1976. године. Од њега је страдало до 11.000 људи, а било је заражено више од 28.000, према СЗО.

Епидемија је трајала више од две године и откривена је у 10 земаља, углавном у Африци, али било је пријављених случајева и у САД, Шпанији, Великој Британији и Италији.

Научници су закључили да је епидемија ове нове врсте еболе кренула од само једне особе - двогодишњег дечака из Гвинеје - који је могао да се зарази играјући се у шупљем дрвету у ком је обитавала колонија слепих мишева.

Повезали су то после експедиције у дечаково село, Мелианду, узимајући узорке и причајући са мештанима како би сазнали нешто више о извору епидемије еболе пре него што објаве налазе.

Можда је најпознатији „нулти пацијент" Мери Мелон, која је стекла надимак Тифоидна Мери зато што је 1906. године изазвала епидемију тифоидне грознице у Њујорку.

Пореклом из Ирске, Мелон је емигрирала у САД, где је почела да ради за богаташе као куварица.

После много случајева тифоида међу имућним породицама Њујорка, лекари су открили да је извор грознице била управо Мелон. Где год да је радила, чланови домаћинства добијали би тифоидну грозницу.

Потпис испод фотографије,

Мари Малон је окривљена за раширење тифуса

Лекари су је звали здравом клицоношом - неким ко је заражен болешћу али исказује врло мало или нимало симптома саме болести, што значи да он често остаје неоткривен и наставља да преноси заразу на многе друге људе.

Постоји све више доказа да су неки људи „ефикаснији" од других у ширењу вируса, а Мелон је једна од најраније забележених случајева особе са овом „способношћу" познате као „супер клицоноша".

У оно време неколико хиљада Њујорчана је заражено болешћу, а стопа смртности била је десет одсто.

Али израз „нулти пацијент" носи са собом одређено значење и стигму. Многи здравствени стручњаци су против тога да се идентификује први документовани случај заразе, из страха да може довести до дезинформација о болести или чак виктимизације саме особе.

Славни пример је човек који је погрешно идентификован као „нулти пацијент" епидемије сиде.

Гаетан Дугас, канадски стјуард хомосексуалац, један је од најсатанизованијих пацијената у историји, окривљен за ширење вируса ХИВ-а у САД осамдесетих.

Али три деценије касније, научници су открили да он није могао да буде први случај - једна студија из 2016. године показала је да се вирус преселио са Кариба у Америку почетком седамдесетих.

Да све буде необичније, управо је током епидемије вируса ХИВ-а случајно и настао израз „нулти пацијент".

Потпис испод видеа,

Све што треба да знате о корона вирусу

Док су раних осамдесетих истраживали ширење болести у Лос Анђелесу и Сан Франциску, истраживачи из Центара за контролу и превенцију болести користили су слово „О" да означе случајеве некога ко је „дошао изван савезне државе Калифорнија".

Други истраживачи су погрешно протумачили то слово као број 0 - и тако је рођен концепт нултог пацијента.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk