Русија, затвор и мучење: Прича о затворенику који је преминуо три сата по доласку

Роман Саричев
Потпис испод фотографије,

Роман Саричев с партнерком Маријом и псом

Почетком године, двојица чувара који су радили у Јарославлу, североисточно од Москве, завршила су у затвору зато што су злостављала затвореника.

Упркос званичним тврдњама да се руски затвори доводе у ред, затвореници, њихова родбина и борци за људска права причају сасвим другачију причу. БЦЦ новинар Олег Болдирев истражио је један скорашњи случај.

Нисам видео собу у којој је претучен Роман Саричев. Претучен тако да је умро три сата касније. Не, ово није лењо извештавање. Соба није доступна - налази се иза бодљикаве жице и високих зидина.

Али тај затвор, казнена колонија број шест у региону Бријанска, југоисточно од Москве, познат је многима. Неки бивши затвореници, па чак и један актуелни, описали су ми тачно како та соба изгледа и шта се у њој дешава.

Нема прозоре, има ниску таваницу и зидове окречене сјајном жућкастом фарбом. Нови затвореници улазе у ову уску собу кроз још ужи ходник који води од затворског улаза.

Морају да се крећу брзо, готово да трче, повијених леђа, руку везаних лисицама иза леђа. Док се крећу, чувари их ударају, шутирају и вичу на њих уз звуке хеви метал песме Du Hast немачког бенда Рамштајн - одврнуте до даске.

Овај ритуал се зове пријем. Осмишљен је да преплаши и понизи придошлице.

Зашто је тачно тридесетдвогодишњи Саричев добио толико јак ударац ногом да му је пукла слезина и даље се не зна - истрага је у току. Али само премлаћивање није изненађење за оне који познају казнену колонију број шест или многе друге руске затворе.

Аутор фотографије, Stanislav Krasilnikov/Tass

Потпис испод фотографије,

Затвореник у затвору високе безбедности Сосновска у руској републици Мордовији

Затворска служба је званично пријавила 2.700 смрти које су се десиле у притвору прошле године. Претпоставка је да су многе биле природне, али оптужбе за премлаћивање и мучење су учестале.

Године 2018. појавио се озлоглашени видео снимак чувара како туку затвореника у затвору у Јарославлу лицем набијен на сто.

Годину дана касније, неколико затвореника у затвору у Карелији, близу финске границе, причало је о премлаћивањима и злостављањима која су се завршила најмање једном смрћу.

Бивши управник затвора је и сам завршио иза решетака прошле године због мучења затвореника.

Пет младих затвореника је 2015. године било приморано да мокре једни на друге, а потом су били премлаћени у затвору у Краснодару, на југу Русије. Један од њих је преминуо.

Ове и многе друге приче излазе у јавност тек месецима или годинама касније, кад се сведоци нађу на слободи.

Уколико дође до неког баш великог скандала, неки затворски званичници можда заврше на суду. Власти тврде да је лекција научена, али слични инциденти настављају да се дешавају.

Инцидент у Јарославлу је био необичан зато што су постојали снимци са камера које би требало да носе чувари на дужности.

Најчешће се, међутим, нешто деси с тим камерама - оне само престану да раде, баш као што је био случај и са нападом на Романа Саричева у казненој колонији број шест.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Колонија број шест

Саричев је проглашен кривим за организовање низа илегалних интернет казина у Бријанску. Он се надао да ће се извући само са високом новчаном казном, али је уместо тога осуђен на две и по године затвора.

Уложио је жалбу на ту одлуку, надајући се да ће његова озбиљна болест јетре можда значити да неће добити затворску казну, али није био те среће.

Саричев је пребачен у казнену колонију број шест 8. децембра прошле године у 19:40. Хитна помоћ је позвана сат касније. Умро је на операционом столу у 22:40.

Следеће јутро његова мајка Елена позвала је затворску службу, очекујући да чује резултате његове анализе крви. Уместо тога, службеник ју је обавестио да је њен син мртав.

Елена је вриснула. Његова сестра је поново позвала. Речено јој је да је дошло до „несреће".

Убрзо пошто је Саричев преминуо, ухапшен је чувар Мај Сергеј Шевцов. Он се и даље налази у притвору, док је истрага у току.

Активисти који надгледају случајеве затворског насиља кажу да је мало вероватно да је овај службеник радио сам и на своју руку.

Потпис испод фотографије,

Саричева парнерка Марија и његова мама Елена

Причао сам са мајком једног другог затвореника из истог затвора који је стигао само неколико сати пре Саричева. Она ми је рекла да је и њен син натеран да протрчи кроз шпалир чувара који су га ударали и шутирали на звуке исте хеви метал песме.

Други бивши затвореници добро познају Маја Шевцова.

Један бивши затвореник ми је рекао:

„Он и још један чувар, са надимком Сметана, просто су обожавали да туку људе. Не да их дисциплинују или да би им изнудили новац, већ само зато што су то могли."

У јулу 2018. године, Сметана, чији надимак значи „павлака" и чије је право име Иван Маршалко, задавио је једног затвореника чаршавом. Он сада служи затворску казну од 12 година за убиство.

Године 2014. чувар Андреј Јакубов упорно је ударао у главу затвореника гомилом књига. Његова жртва је умрла неколико недеља касније од излива крви у мозак. Јакубов служи десетогодишњу затворску казну.

Казнена колонија број шест има дуги историјат насиља - двапут су скоријих година њени затвореници организовали побуну, протестујући против мучења и изнуђивања новца, које су спроводиле одабрана банде затвореника у име затворске администрације.

Људи који су служили казну тамо рекли су ми да на десетине смрти никад није истражено.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

колонија број шест

Радници из мртвачнице рекли су породици Саричева да је бацакан около „попут гумене лутке". Његова родбина није смела да га окрене да би видела другу страну његовог тела.

Али видели су чудне кружне модрице на његовим ногама. Објавили су те слике на интернету, надајући се да ће шокирати јавност и извршити притисак на истрагу.

Тужна реалност је, међутим, да је казнена колонија број шест далеко од усамљеног случаја - то је само један затвор међу стотинама других који би могли да скривају исте мрачне тајне.

На дан сахране у дом који је Саричев делио са партнерком Маријом и њиховом децом стигло је писмо. Написао га је Роман из притворног центра, пре него што је пребачен у казнену колонију.

Њихов петогодишњи син је издиктирао одговор.

„И ми тебе много, много волимо и недостаје нам наш згодни и паметни тата", рекао је.

„Био си добар тата."

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk