Холокауст и Други светски рат: Ватикан отвара архив папе Пија

Папа Пије XII

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Папа Пије је био на челу Ватикана од 1939 до 1958

Ватикан би требало да објави документа папе Пија настала током Другог светског рата - његов архив је чуван у тајности деценијама, док су многи критиковали папу говорећи да је окретао главу пред Холокаустом.

Критичари наводе да је папа Пије XII, ког неки називају и „Хитлеровим папом", знао да у нацистичкој Немачкој убијају Јевреје, али да није учинио ништа да то заустави. Он је на челу Римокатоличке цркве био од од 1939. до 1958. године.

Ипак, у Ватикану кажу да је папа тајно спашавао Јевреје. Научници широм света се сада припремају да анализирају документе настале током његове владавине.

Папа Фрања је донео одлуку да објави архив једне од најконтроверзнијих личности Римокатоличке цркве пре годину дана.

„Црква се не боји историје", рекао је папа ватиканским истраживачима.

Аутор фотографије, AFP

Потпис испод фотографије,

Новинари су имали увид у део архиве папе Пија крајем фебруара

Он је додао да су владавину папе Пија XII обележили „веома тешки тренуци, мучне одлуке које су захтевале људску и хришћанску разборитости, која је некима могла да изгледа као суздржаност".

Епископ Серђо Пагано из ватиканског архива је рекао да су милиони страница и докумената из периода Другог светског рата тематски подељени на 121 одељак.

Сва места у просторији за преглед архиве су резервисана до краја године, рекао је епископ Пагано, а преноси агенција Ројтерс. Архиву ће прегледати, између осталих, истраживачи из Меморијалног музеја Холокауста у Вашингтону, као и награђивани немачки историчар Хуберт Волф, специјалиста за владавину Пија XII.

ББЦ дописник из Рима Марк Ловен извештава да многи сматрају да папа Пије није проглашен свецем управо због контроверзи из времена Другог светског рата.

„Нема сумње да је папа знао за убиства Јевреја", рекао је Хуберт Волф, а преноси агенција АФП.

Пре него што је постао папа Пије, служио је као кардинал Еуђенио Пачели. Био је амбасадор Ватикана у Немачкој и сведочио је успону нациста.

Постоје документа која су језуитски свештеници послали папи обавестивши га о нацистичким концентрационим логорима, али историчари још увек нису видели ниједан његов одговор.

Аутор фотографије, EPA

Потпис испод фотографије,

Карикатура из 1937. године приказује кардинала Пачелија како грли комунисткињу

Волф каже да такође жели да види и било каква писма која је папа примио од амбасадора током рата.

Историчари и даље имају низ питања о злогласним „пацовским каналима" - путевима којима су нацисти оптужени за ратне злочине, уз помоћ неких католичких свештеника, побегли у Јужну Америку после рата.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk