Други светски рат и нацисти: У Аргентини пронађен списак са 12.000 тајних рачуна у банкама

Амерички војници са нацистичким благом

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Благо које је пронађено у нацистичким канцеларијама након Другог светског рата

Досијеи објављени у Аргентини откривају имена 12.000 нациста који су тамо живели тридесетих година прошлог века, а многи су имали рачуне у швајцарскимј банкама, тврде истраживачи.

Из америчког центра Симон Визентал, који је познат по проналажењу места где су се нацисти скривали, затражили су од Креди Свис банке да идентификује старе банковне рачуне.

„Верујемо да је на овим рачунима, који годинама стоје, заправо новац који је опљачкан од јеврејских жртава", кажу истраживачи центра Симон Визентал.

Изводи са рачуна су пронађени у продавници у бившем нацистичком штабу у Буенос Ајресу.

Нацистичка Немачка је започела заплену јеврејске имовине пошто је 1935. године донела расне законе, а највећи износ заправо је одузет током Холокауста. Велики део тог богатства пребачен је на тајне рачуне у швајцарским банкама.

У писму Кристијану Куну, потпредседнику Креди Свис, истраживачи центра Симон Визентал кажу да су свесни да на они већ имају списак људи који су поднели захтеве као наследници нациста и њихових рачуна.

Додали су и да су многи нацисти заведени у аргентинским досијеима када су отварали један или више банковних рачуна у Швајцаском кредитном бироу, од којег је настао Кредитни центар Швајцарске.

Од 1930. до 1938. Аргентина је имала пронацистички војни режим који су водили председник Хосе Феликс Урибуру, чији надимак је био Фон Пепе, и његов наследник Агустин Педро Хусто.

Изводе је преузела специјална комисија основана у време Роберта Ортиза, који је владао од 1938 године и био је противник нациста.

Комисија је тада на препад заузела Немачку унију синдиката.

Ипак, други војни удар 1943. године вратио је на власт пронацистички режим у Буенос Аиресу и налази комисије су спаљени.

Ипак, аргентински истражитељ Педро Филипузи је недавно пронашао веродостојну копију у којој су се налазила имена 12.000 нациста.

Аутор фотографије, Wiesenthal.com

Потпис испод фотографије,

Листа нацистичких бројева банковних рачуна

Из Креди Свиса су рекли за агенцију АП да су сарађивали са Полом Волкером истражитељем Уједињених нација који је у периоду од 1997. до 1999. године тражио тајне рачуне.

„Позабавићемо се поново овом афером", рекли су из Кредитног центра.

Током и после Другог светског рата неколико јужноамеричких земаља, укључујући Аргентину, биле су сигурно уточиште за нацисте, јер су њима управљали фашистички војни диктатори.

Неки од најтраженијих нацистичких ратних злочинаца побегли су у Јужну Америку, укључујући Адолфа Ајхмана, једног од идејних твораца Холокауста.

У Аргентини су га киднаповали израелски агенти 1960. године.

Ајхман је пребачен у Израел, а два године касније после суђења у Јерусалиму, осуђен је на смрт вешањем.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk