Корона вирус: Тедрос Аданом Гебрејесус - човек у средишту борбе против заразе

  • Имоџен Фоулкс
  • ББЦ Њуз, Женева
Тедрос Аданом Гебрејесус

Аутор фотографије, AFP

Потпис испод фотографије,

Тедрос Аданом Гебрејесус

Мора да је велики изазов налазити се на челу Светске здравствене организације (СЗО) у време корона вируса.

Читава планета прати сваку вашу реч, свакодневно држите конференције за медије у седишту у Женеви, где износите детаље о све већем броју случајева у све већем броју земаља.

То је судбина Етиопљанина Тедроса Аданома Гебрејесуса, првог афричког шефа СЗО-а, који је ту дужност преузео пре две и по године обећавши да ће реформисати организацију и борити се против болести које убијају милионе људи сваке године: маларије, малих богиња, дечије упале плућа и ХИВ/Аидс.

А опет, иако СЗО несумњиво вредно ради на сузбијању тих болести, мандатом доктора Тедроса прво је доминирала ебола у Демократској републици Конго, а сада и Ковид-19.

Обе су проглашене јавном здравственом претњом од међународног значаја

„Шармантан и непретенциозан"

То значи да ове болести захтевају двадесетчетворочасовни надзор, ангажовање медицинског особља, опреме и лекова, свакодневне састанке са погођеним земљама и земљама које би могле бити погођене и, наравно, сталан извор поузданих информација за нестрпљиву јавност која очајнички жели што брже одговоре.

„Шармантан" и „непретенциозан" су неке од речи које они који га познају користе да опишу овог педесетпетогодишњака.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Доктор Тедрос је 2017. године постао први Африканац на челу СЗО-а

На његовим првим конференцијама за штампу као генерални директор СЗО, женевски новинари били су помало збуњени његовим наступом.

Ушетао је смешкајући се, сео и почео опуштено да ћаска, гласом који је понекад био толико тих да га је било тешко чути. Била је то велика промена у односу на његову формалнију претходницу, Маргарет Чен.

А опет, иза тог спокојног става мора да стоји веома одлучан човек.

Пре него што је доспео на чело СЗО-а, он се пео на хијерархијској лествици етиопске владе, поставши министар здравља, а потом и спољних послова. Не би могао да стигне толико далеко да је био скроман.

Сумња на братовљеву смрт од малих богиња

Доктор Тедрос је рођен 1965. године у Амсери, која је постала главни град Еритреје после стицања независности од Етиопије 1991. године и одрастао је у области Тигреја у северној Етиопији.

Једно од искустава које га је формирала, а данас га мотивише, била је смрт млађег брата, који је у то време имао око четири године, изјавио је он за часопис Тајм у новембру.

Касније, као студент, доктор Тедрос почео је да сумња да је његов брат умро од малих богиња.

„Нисам то прихватио; не прихватам то ни данас", изјавио је, додајући да није фер да дете умре од предупредиве болести само зато што је рођено на погрешном месту.

„Сви путеви треба да воде до универзалне здравствене заштите. Нећу се смирити док то не постигнемо", изјавио је он на Сабору светског здравства непосредно пре него што је изабран за шефа СЗО.

Ко је Тедрос Аданом Гебрејесус?

  • Рођен у Асмари 1965. године
  • Докторирао у области здравља заједнице 2000. године
  • Министар здравља 2005-2012
  • Министар спољних послова 2012-2016
  • Изабран за директора СЗО-а 2017. године

Доктор Тедрос је постао члан Ослободилачког фронта народа Тигреје (ТПЛФ), који је био претходница свргавања са власти етиопског марксистичког диктатора Менгистуа Хајлеа Маријама 1991. године.

Као министар у влади од 2005. године, доживљаван је као приступачнији и срдачнији од неких од његових строжих другова из ТПЛФ-а.

Хваљен је због реформе здравственог сектора и побољшања приступа здравственој нези у Етиопији, најнасељенијој афричкој држави после Нигерије.

Али док је био на власти, знало се да његово министарство има обичај да одвраћа новинаре од писања о сумњи на случајеве колере у земљи.

„Навођење Кине за пример"

Током његове изузетно ефикасне и коначно успешне кампање за лидерство у СЗО, присталице доктора Тедроса одбацивале су оптужбе да је заташкавао епидемије колере.

Због тога се често и речи „убедљив" и „политички ангажован" често помињу кад се прича о његовом лидерству у СЗО.

Он врло добро зна да успех СЗО у борби против глобалних здравствених криза зависи од сарадње 194 земље чланице организације.

Током актуелне епидемије еболе у Конгу, путовао је тамо неколико пута, не само да извиди ситуацију, већ и да разговара са лидерима земље. И врло је брзо посетио Пекинг после појављивања вести о избијању корона вируса.

„Његова стратегија је да натера Кину на транспарентност и међународну сарадњу, уместо да критикује њену владу", каже Лоренс Гостин, професор права у глобалном здрављу на Универзитету у Џорџтауну.

Али да ли је то заправо уродило плодом?

Неки од посматрача СЗО критиковали су претеране хвалоспеве упућиване Кини за њене мере заустављања заразе.

После његове посете Пекингу, доктор Тедрос изјавио је да је Кина „поставиле нове стандарде у контроли епидемије".

Неколико дана касније, саопштио је светским лидерима који су се састали на Минхенској безбедносној конференцији да су поступци Кине „купиле свету време".

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Доктор Тедрос је путовао у Кину крајем јануара, недуго након што је нови корона вирус проглашен глобалном претњом

Такви коментари не уз тврдње да су у Кини ухапшени здравствени радници који су први указали на епидемију.

Доктора Тедроса критикују и да је предуго чекао да прогласи јавну претњу по глобално здравље.

„Био сам један од првих који је од њега тражио да прогласи јавну претњу", каже професор Гостин. „Е сад, упркос томе, било је то само кратко одлагање и мислим да тајминг није имао никаквог утицаја на путању ширења Ковида-19."

„Ипак, бринем да би његово претерано хваљење Кине могло на дуже стазе да укаља репутацију СЗО као поузданог научног ауторитета спремног да каже истину у лице моћника."

Шта треба да знам о корона вирусу?

И иако је доктор Тедрос политички ангажован, велики део тих напора делује као да иде на убеђивање ауторитарних, нетранспарентних влада да почну да сарађују са СЗО у борби против болести које угрожавају светско здравље.

Кад се погледа како се ти напори доживљавају међу владама западних демократија, његове политичке вештине можда и нису толико умешне.

Непосредно пошто је преузео дужност, предложио је Роберта Мугабеа, тадашњег председника Зимбабвеа, за амбасадора добре воље СЗО.

Тада је рекао да је овај радио на томе да Зимбабве постане „земља која ставља универзалну здравствену заштиту и промоцију здравља на прво место сопствене политике".

Тек је после неколико дана бурних реакција, не само влада, већ и група за заштиту људских права, које су указале на репресију коју је Мугабеов режим спроводио над народом Зимбабвеа, доктор Тедрос одлучио да повуче предлог.

„Бедно финансирање СЗО"

Тренутно, усред глобалне епидемије једне потпуно нове врсте вируса, његово расуђивање поново се доводи у питање.

Неки желе да прогласи пандемију, други, међу којима су виши званичници СЗО, истичу да је то само реч и да та објава неће променити стратегију за заустављање болести.

А онда су ту виролози и епидемиолози, од којих неки тврде да је савет СЗО земљама чланицама да предузму „опсежне, агресивне" мере заустављања болести сувише благ.

Други тврде да СЗО претерује.

Већ смо ово доживели раније. Докторка Чен била је критикована због наводних претераних реакција на епидемију свињског грипа 2010. године, када је прогласила пандемију и саветовала земље да утроше милионе на лекове који већини, на крају, нису били потребни.

Потом се сматрало да је реаговала преспоро на катастрофалну епидемију еболе у Западној Африци, која је однела најмање 11.000 живота.

„Ако урадиш, кајаћеш се, ако не урадиш, кајаћеш се", израз је који често можете да чујете у седишту СЗО.

Професор Гостин сматра да је током кризе корона вируса доктор Тедрос постао „симбол лидерства". Али, упозорава он, „фундаменталне слабости СЗО и даље су присутне, укључујући слабо финансирање ове организације."

„Видимо се сутра"

Успех доктора Тедроса, а и СЗО у целини, у борби против корона вируса неће до краја бити очигледан све док криза не буде сасвим окончана.

За сада, он ће наставити да саветује земље да се припремају, постављају дијагнозе, откривају и заустављају.

Аутор фотографије, AFP

Потпис испод фотографије,

Тедрос Аданом Гебрејесус

Он сваког дана држи конференције за медије, његове речи сваки дан обилазе читав свет. И упркос притиску који се на њега врши да се пронађу одговори и сталном присуству у јавности, он остаје прибран и срдачан.

Крај сваке конференције за штампу увек је исти; сакупљање папира, осмех и „видимо се сутра".

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk