Бил Клинтон и Моника Левински: Афера као борба са анксиозношћу

Бил Клинтон

Аутор фотографије, EPA

Потпис испод фотографије,

У документарцу о Хилари, Бил открива нове детаље о афери

Бил Клинтон, некадашњи председник Сједињених Америчких Држава рекао је да му је афера са Моником Левински била начин да се бори против анксиозности.

Ово је детаљ који је открио у документарној серији „Хилари", која говори о јавном животу његове супруге Хилари Клинтон, председничке кандидаткиње на изборима 2016.

Против Клинтона је 1998. године вођен поступак за опозив због лажних изјава о природи односа са Левински. Сенат га је ослободио оптужби и није опозван.

Моника Левински је у време афере имала 22 године и радила је као сарадница у Белој кући.

Клинтон у документарцу каже: „Оно што сам урадио било је баш лоше, али није било као да сам помислио - која је најглупља ствар и онда је урадио."

„Осећате се као да лутате - као да учествујете у борби од 15 рунди које је продужена на 30 и појави се нешто што вам накратко може одузети разум. Свако има животне притиске и разочарења, страхоте, а ја сам радио неке ствари годинама борећи се са анксиозношћу."

Његова веза са Моником Левински била је главна вест крајем 1990-их, пошто је тадашњи председник прво негирао аферу, пре него што је касније признао „неприкладан интимни физички контакт".

Првобитни одговор Клинтона на медијске наводе 1998: „Нисам имао сексуалне односе са том женом" - постао је један од најупечатљивијих цитата у америчкој политици.

Левински је тврдила да је њен однос са бившим председником био добровољан, али га је назвала „грубом злоупотребом власти".

„Свака 'злоупотреба' која је уследила после тога, чинила ме је жртвеним јарцем како бих заштитила његов моћни положај" рекла је за Ванити Фер 2014. године.

Рекла је да је у то време имала „ограничено разумевање последица" и да свакодневно жали због афере.

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Моника Левински није знала какве ће бити последице

Клинтон у документарцу каже да се осећа „грозно" што је веза са Моником обележила њен живот.

„Годинама сам покушавао да је посматрам како се враћа нормалном животу, али ви морате да одлучите шта је то", рекао је.

На питање о афери, Хилари Клинтон је објаснила колико се лоше осећала због тога.

„Била сам тако лично повређена и нисам могла да верујем у то, нисам могла да верујем да ме лажеш. Било је ужасно и рекла сам, ако ће ово бити јавно, мораш да кажеш нашој ћерки Челси."

Објаснила је како „није желела да има ништа са њим" пошто су се појавиле прве информације о афери.

„Одлучила сам да останем са супругом. Мислим да су неки људи мислили да сам донела исправну одлуку, а неки да сам погрешила.

Клинтон је продуцентима документарца рекао да је разговор с ћерком о томе био „грозан".

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk