Србија, Балкан и свет: Шта нас чека у недељи пред нама

У Италији се у карантину налази четвртина становништва - више од 16 милиона људи

Аутор фотографије, EPA

Потпис испод фотографије,

У Италији се у карантину налази четвртина становништва - више од 16 милиона људи

Ове седмице, као и сваке друге, на првом месту је здравље.

1. Корона вирус

Борба против епидемије корона вируса наставиће се и у наредним данима, а од петка је први случај регистрован у Србији.

У Италији се у карантину налази четвртина становништва - више од 16 милиона људи у Ломбардији и неколико регија на северу земље не могу да напусте те области без посебне дозволе.

У последња 24 сата од корона вируса преминуле 133 особе и укупан број умрлих у тој земљи сада је порастао на 366, саопштили су здравствени званичници.

Укупан број заражених у истом временском периоду скочио је за чак 25 одсто, са 5.883 на 7.375, саопштила је италијанска Агенција за цивилну заштиту.

Светска здравствена организација саопштила је да је укупан број заражених у свету прешао 100.000, а скоро 3.500 људи је умрло - највише у Кини одакле је и потекао вирус у децембру прошле године.

Шта треба да знам о корона вирусу?

2. Годишњице - демонстрација 9. марта, смрти Слободана Милошевића и убиства Зорана Ђинђића

Март је крцат важним историјским данима за Србију.

Ове седмице постоје три таква датума.

У понедељак се обележава 29 година од првих великих демонстрација против режима тадашњег председника Србије Слободана Милошевића.

На Трг Републике држава је извела водене топове и тенкове 1991, а током сукоба живот је изгубило двоје људи - ученик Бранивој Милиновић и полицајац Недељко Косовић.

Бивши председник Југославије Слободан Милошевић је преминуо у марту у хашком предграђу Схевенинген.

Аутор фотографије, Getty Images

Он је суботу ујутру, 11. марта 2006, пронађен мртав у ћелији притворске јединице Међународног кривичног суда за ратне злочине у бившој Југославији.

Тело је пронашао стражар, који је након безуспешног покушаја реанимације обавестио надређене да је притвореник преминуо.

Лекари су утврдили да је умро од срчаног удара, а сахрањен је у дворишту породичне куће у Пожаревцу.

ББЦ на српском је пре две године објавио да је „иако тело Милошевића почива испод липе, његов мозак, по свему судећи остао у Хагу".

Годишњица смрти бившег председника пада у среду, док ће, дан касније, у четвртак 12. марта, бити обележена годишњица убиства првог демократски изабраног премијера Србије Зорана Ђинђића.

Он је убијен 12. марта 2003. године испред зграде Владе Србије.

За убиство Ђинђића осуђени су, између осталих, на 40 година бивши командант и припадник Јединице за специјалне операције Милорад Улемек Легија и Звездан Јовановић - као непосредни извршилац.

3. Анa Франк - 75 година од смрти

Истог дана, у четвртак 12. марта, у свету се обележава 75 година од смрти Ане Франк у нацистичком логору Берген Белзен.

Дневник ове младе Јеврејке, написан током скривања од нациста, постао је познат широм света када је објављен после њене смрти на крају Другог светског рата.

Аутор фотографије, Ann Frank Museum

Потпис испод фотографије,

Дневник ове младе Јеврејке, написан током скривања од нациста, постао је познат широм света када је објављен после њене смрти на крају Другог светског рата

Пре две године су објављене и две нове странице дневника Ане Франк, на којима су записана њена размишљања о сексу и понеки масни виц.

Она је ухапшена годину дана раније, те је последња страница њеног дневника исписана 1. августа 1944.

4. Пресуда Вајнстину у Њујорку

Бивши филмски продуцент проглашен је кривим по две тачке оптужнице пред судом у Њујорку, а сад га чека и изрицање пресуде 11. марта.

Проглашен је кривим за сексуално напаствовање и силовање, а за та дела је запрећена казна 29 година затвора.

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Један од најпознатијих холивудских продуцената има 67 година и радио је на бројним награђеним филмовима, укључујући Заљубљени Шекспир и Краљев говор

Један од најпознатијих холивудских продуцената има 67 година и радио је на бројним награђеним филмовима, као што су Заљубљени Шекспир и Краљев говор.

Филмови на којима је радио, добили су укупно 81 Оскара од 1999. године.

Њујорк Tајмс је објавио причу о детаљима оптужби против Вајнстина за сексуално узнемиравање у октобру 2017.

Глумице Роуз Мекгован и Ешли Џад међу првима су јавно о томе говориле.

Продуцент се извинио наводећи да „зна да је нанео много бола" - али је негирао да је сараднице сексуално узнемиравао више од три деценије.

Приговори на Вајнстина довели су формирања #MeToo („И ја") покрета, који окупља стотине жена које сведоче да су их утицајни мушкарци из света бизниса, политике и забаве сексуално узнемиравали и злостављали.

5. Путинова промена устава пред посланицима

Ове недеље би пред посланицима Горњег дома руског парламента требало да се нађу и амандмани на Устав, које је предложио председник Русије Владимир Путин.

Измене ће донети незнатну прерасподелу власти између председника, премијера и парламента која се нашироко доживљава као Путинов покушај да задржи власт и после истека мандата 2024. године.

Он жели да у новом, промењеном тексту устава брак буде дефинисан као заједница мушкарца и жене, како би се искључила могућност увођења истополних брачних заједница.

Аутор фотографије, EPA

Потпис испод фотографије,

Критичари овакве и сличне Путинове потезе у вези са променом устава виде као његов покушај да задржи власт и после истека мандата 2024. године

У Путиновом пакету предлога налази се и проглас о томе да „становници Русије верују у Бога", као и казна за одрицање од било ког дела територије земље.

О амандманима, који се налазе на 24 стране, расправљали су и посланици Доњег дома парламента, али су их за мање од два сата једногласно подржали.

Устав Русије није мењан од 1993. године, а о овим предлозима требало би да се изјасне и грађани.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk