Макс фон Сидоу: Глумац преминуо у 90. години

Макс фон Сидоу

Аутор фотографије, Getty Images

Глумац Макс фон Сидоу, који је играо у филмовима попут „Седмог печата", „Истеривача ђавола", „Флеша Гордона" и серији „Игра престола", преминуо је у 90. години.

Његова породица „сломљеног срца и с бескрајном тугом" је објавила да је шведски глумац преминуо у недељу.

Фон Сидоу је глумио и у филмовима Хана и њене сестре Вудија Алена, Сувишни извештај Стивена Спилберга и Ратови звезда: Буђење силе Џеј Џеј Ејбрамс.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Играо је Лор Сан Тека у филму „Ратови звезда: Буђење силе"

Два пута је номинован за Оскара - први пут за главну улогу у филму Пеле освајач 1987, а затим за споредну у филму Јако гласно и невероватно близу 2011.

Фон Сидоу је снимио 11 филмова с Ингмаром Бергманом, између осталог и Седми печат, који садржи чувену сцену у којој игра шах са Смрћу.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Фон Сидоу у филму „Седми печат"

Публика га памти као Немилосрдног цара Минга из филма Флеш Гордон, играо је код Мартина Скорсезеа у филму Затворено острво, а био је и негативац Ернст Блофелд у филму о Џејмсу Бонду Никад не реци никад из 1983.

И у старости је наставио да глуми - појавио се у три епизоде серије Игра престола, а имао је улогу и у једној епизоди Симпсонових 2014. године.

Глумац има два сина из брака са првом супругом Кристином Ингом Бритом Олин. Други брак је склопио 1997. године са Кетрин Бреле у Прованси. Постао је француски грађанин пет година касније, што значи да је морао да се одрекне шведског држављанства.

„Макс фон Сидоу, икона на филму већ седам деценија, делује као да га знамо одувек", написао је редитељ Едгар Рајт на Твитеру.

„Променио је филм са Бергманом, играо је Христа, борио се са ђаволом, али и са Флеш Гордоном и био номинован за Оскара за улогу без дијалога. Био је бог."

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk