Лед Цепелин и „Stairway To Heaven": Суд решио један од најдужих случајева у музичкој индустрији - легендарне „Степенице ка небу" нису копија

роберт плант и џими пејџ

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Лед Цепелин

Чувени бенд Лед Цепелин добио је дугогодишњи спор око ауторских права пошто је амерички суд пресудио да нису копирали хит Степенице до неба (Stairway To Heaven).

Легендарни британски рок састав оптужен је 2014. да је украо песму Taurus америчког бенда Spirit.

Песма Taurus написана је 1968, три године пре него што је настала песма Stairway To Heaven.

Сада је 9. амерички апелациони суд у Сан Франциску потврдио првостепену пресуду из 2016. године којом је утврђено да Лед Цепелин није копирао песму.

Песма Stairway To Heaven редовно се појављује на листама највећих рок нумера икад написаних, а случај је био један од најдуготрајних у музичкој индурстији.

У случају да је утврђено супротно, певач Лед Цепелина Роберт Плант и гитариста Џими Пејџ морали би да плате милионске износе.

Песму бенда Спирит написао је гитариста Ренди Волф, познат као Ренди Калифорнија, који је преминуо 1997. Случај је водио Мајк Скидмор.

Лед Цепелин и Спирит су заједно наступили пошто је песма написана, а Скидмор је указивао на та да је Пејџ можда написао песму пошто је чуо Taurus уживо. Тврдио је да да песме имају исте акорде.

Процес је пребачено на највиши суд 2016, на ком су Пејџ и Плант сведочили. Порота је одбацила тврдње, одлучивши да песме „нису сличне".

Међутим, 9. амерички апелациони суд је 2018. донео пресуду да су начињене грешке у претходном процесу и наредио је ново саслушање.

Панел од 11 судија одлучио је у понедељак, 9. марта, да песма Stairway To Heaven није копија песме Taurus.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk