Мушкарци могу да нањуше сексуално узбуђење жена

Мушкарац и жена

Аутор фотографије, Getty Images

Мушкарци могу да разликују мирис сексуално узбуђене жене од мириса жене која то није, тврде научници.

Доктор Арно Висман, психолог са британског Универзитета у Кенту и његов колега са Универзитета у Пенсилванији, Илан Срира, кажу и да мирис узбуђене жене може да узбуди и мушкарца.

Њихов закључак је заснован на резултатима три експеримента. Истраживачи су сакупили узорке зноја из пазушних јама жена које су гледале документарце о изградњи моста и еротски филм Девет песама, током вожње бицикла у теретани.

Учеснице су затим попуњавале упитник како би оцениле ниво сексуалног узбуђења.

У првом експерименту, 11 узорака сексуално узбуђених и неузбуђених жена је дато двадесетчетворици хетеросексуалних мушкараца. Њима је мирис узбуђених жена био сексуално привлачнији.

У другом експерименту, 32 хетеросексуална мушкарца испитивала су узорке мириса шест жена. Њихов задатак је био да помиришу узорке зноја, а онда да оцене лични ниво сексуалног узбуђења. У првом делу су поновљени резултати претходног експеримента, а други део је показао да су мушкарци сексуално узбуђенији када осете мирис сексуално узбуђене жене.

Током трећег експеримента, 35 мушкараца је било подвргнуто олфакторном тесту (узорци су узети од седам жена). Након тога, истраживачи су им показали фотографије - на некима су биле „оскудно одевене жене у провокативним позама".

Резултати показују да су фотографије жена у провокативним позама јаче су привлачиле мушкарце после излагања мирису узбуђених жена, него што је то био случај са мирисима других жена.

„Ово истраживање је показало да су мушкарци осетљиви на мирисне сигнале сексуалног узбуђења жена. Студија сугерише да овакви сигнали - заједно са визуелним и аудитивним - могу да дају јачи сигнал који повећава жељу за сексом", објашњава др Висман.

У истраживању су учествовале жене које не користе контрацептивне пилуле.

Ово није прво истраживање које се бави тиме како мириси утичу на сексуално узбуђење.

Психолог Џефри Милер је 2007. године објавио познати чланак у ком наводи да го-го плесачице добијају највише напојница од клијената када су у плодној фази менструалног циклуса.

Истовремено, просечна зарада плесачица које су узимале контрацептивне пилуле била је нижа од оних које нису користиле ове таблете.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk