Животиње и телевизија: Како емисије о природи скрећу пажњу на угрожене врсте

Дејвид Атенбор
Натпис на слици Дејвид Атенбор

Програми попут серијала Дејвида Атенбороа Планета Земља II, утичу на заинтересованост људи за угрожене врсте, показало је истраживање.

Иако не шаљу директне поруке о очувању природе, емисије подстичу људе да сазнају више о врстама које су видели на телевизији.

Тим са Универзитетског колеџа Корк налазе је засновао на анализи података са Твитера и Википедије.

Сазнања су објављена часопису Конзервејшн Летерс.

Истраживачи кажу да њихови налази показују да ови „филмови приближавају људе природи и стварају трајне промене у свести гледалаца".

Критика због очувања природе

Дарио Фернандез Белон, један од аутора истраживања, каже да су он и колега доктор Адам Кејн одлучили да ураде истраживање пошто су многи критиковали емисију Планета Земља II тврдећи да не шаље довољно јасну поруку о неопходности очувања природе.

Научници су одлучили да истраже да ли су критике основане, користећи податке са Твитера и Википедије, како би проверили да ли постоји проблем на који треба скренути пажњу.

„Открили смо да је мали део сценарија посвећен очувању природе и да то није имало скоро никаквог утицаја на Твитер, а камоли на Википедију", рекао је доктор Фернандез Белон.

Али истраживачи су открили да постоји јасна веза између корисника ових платформи и врста које се приказују у емисији.

„Открили смо да реакције људи и заинтересованост за одређене врсте зависе од тога колико су времена приказиване на екрану,без обзира да ли се ради о сисарима, птицама или рептилима", рекао је он за ББЦ Њуз.

Другим речима, животиње нису морале да припадају такозваним „харизматичним врстама" како би привукле пажњу гледалаца.

Доктор Фернадез- Белон је додао да је то интересантно јер показује дилему коју продуценти имају док покушавају да успоставе равнотежу између стварања емисије која је забавна и скретања пажње на борбу за очувању природе, истовремено водећи рачуна да гледаоцима не држе предавање.

„Ако продуцент желе да истакне неку угрожену врсту, не мора да говори о томе, већ је довољно да она буде дуже у кадру. Људи ће вероватно више информација о тој врсти потражити на Википедији".

Медијски радници схватају да је публика „на два екрана", односно многи гледају телевизију и користе мобилни уређај или таблет.

Фернандез-Белон и Кејн су проверили да ли подаци показују да ове емисије наводе гледаоце да постану активнији у очувању природе.

„Прегледали смо и извештаје неколико добротворних организација да бисмо видели да ли су добијале веће донације док се емитовала емисија Планета Земља", рекао је Фернандез-Белон.

„Истина је да их није било, не на исти начин на који смо открили повећање активности на Твитеру и Википедији", каже он.

Постоји доста начина да се користе медијске платформе, попут Твитера, које могу помоћи у обликовању комуникације са широм публиком.

Фернандез-Белон каже да се подаци добијени уз помоћ друштвених мрежа могу користити на различите начине како би се шира публика упознала са питањима очувања природе.

„Ако се ови подаци користе у маркетиншке и пословне сврхе, зашто их не бисмо користили и за очувању животне средине", рекао је.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи