Принц Чарлс позитиван на корона вирус

Принц Чарлс и Камила на Куби Image copyright AFP
Натпис на слици Принц од Велса и војвоткиња од Корнвола

Принц од Велса је позитиван на корона вирус, потврђено је из његове краљевске резиденције Клaренс Хаус.

Он има благе симптоме, „али је иначе у добром здравственом стању", рекао је портпарол.

Супруга 71-годишњег принца, војвоткиња од Корнвола је такође тестирана, али није позитивна на вирус.

Из краљевске резиденције је саопштено да су принц Чарлс и Камила сада у самоизолацији у Балморалу у Шкотској, а додаје се да је принц радио од куће последњих неколико дана.

У званичној изјави је наведено да „није било могуће утврдити од кога је принц добио вирус због великог броја обавеза које је имао током последњих неколико недеља."

Из Бакингамске палате је саопштено да је краљица последњи пут видела сина 12. марта, али да је и она „у добром здравственом стању".

Краљица, додаје се из палате, „прати све адекватне савете у вези са њеним здрављем."

У званичном саопштењу из принчеве резиденције се наводи: „У складу са саветима владе и лекара, принц и војвоткиња су сада у самоизолацији у кући у Шкотској."

„Тестирање је обавила Национална здравствена служба у Абердинширу, где су испунили све потребне критеријуме."

„Није било могуће утврдити од кога је принц добио вирус због великог броја обавеза које је имао током последњих неколико недеља."

Анализа Николаса Вичела, дописника за краљевску породицу

Војвода и војвоткиња су стигли у Шкотску у недељеу. Чарлс је имао благе симптоме током викенда и тестирала га је Национална здравствена служба у Абердинширу у понедељак.

Резултати су стигли у уторак увече, показујући да је позитиван.

Чарлс још увек ради, на ногама је и добро расположен.

Седамдесетједногодишњи наследник трона је последњи пут на кратко видео краљицу 12. марта. Три дана раније, мајка и син су имали дужи контакт за време прославе Дана Комонвелта.

Важно је још једном нагласити да је краљица у добром здравственом стању. Преселила се у Виндзор прошле недеље, са супругом, војводом од Единбурга, који је дошао из његове уобичајене резиденције из Сендрингема у Норфоку.

Имајући у виду њихове године - 93 и 98 - посебно ће се пазити да не буду угрожени овим вирусом.

Принц Чарлс и Камила ће пратити препоруке владе и током самоизолације ће бити раздвојени. Кућа у којој бораве није много велика, али је свакако довољна да се у њој изолујете.

Са њима је и мала група особља - а очекује се да ће Чарлс бити у Шкотској неколико недеља док се опоравља од симптома.

Принчево последње јавно појављивање било је 12. марта, када је присуствовао вечери коју су организовали лорд Вилијама Расел и Џорџ Брандис, Високи комесар за Аустралију, за помоћ у санирању штете и опоравак после шумских пожара.

Међутим, принц Чарлс је током последњих неколико дана радио од куће, где је имао више приватних састанака са људима из краљевске резиденција Хајгроув и Војводства од Корнвола, а сви су обавештени о ситуацији.

Бројно особље запослено у Биркхoлу - принчевој резиденцији на имању Балморал - сада је у самоизолацији у домовима.

Принц је разговарао и са краљицом и са синовима - војводама од Кембриџа и Сасекса - и верује се да је добро расположен.

Према најновијим подацима Министарства здравља и социјалне заштите, у Великој Британији је сада више од 8.000 потврђених случајева корона вируса - мада је вероватно да је број случајева бити далеко већи. Умрла су 422 заражена пацијента.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи