Брак и ЛГБТ: Зашто се у Азербејџану гејеви и лезбејке венчавају једни с другима

  • Магерам Зејналов
  • ББЦ, Баку

18+

„Из ове куће ћеш да изађеш или као жена, или са покровом када те ја будем убио", Гјуљнур је рекао отац након што су је вратили када је побегла од куће.

Неколико пута је бежала, али је мајка увек налазила - стајала је покрај врата стана у коме се Гјуљнур скривала, плакала и молила да се врати. Девојка је знала да је код куће пре свега чека отац који ће је опет истући.

Међутим, она се враћала зато што није могла да поднесе мајчине сузе.

„Желела сам да одем, и ствар није само у томе што сам жена хомосексуалне оријентације, већ и то што сам одавно напунила 18 и имала сам право да одем", сећа се Гјуљнур.

Али те августовске вечери када јој је после редовних батина отац запретио да ће је убити, Гјуљнур је схватила да је једини начин да оконча кошмар - да се уда.

„Већ ми је више од 30"

Ове године Азербејџан се опет нашао на дну листе од укупно 49 рангираних европских земаља према нивоу поштовања права лезбејки, гејева, бисексуалаца и трансродних особа.

Организација која је правила списак ILGA-Erope (Међународна асоцијација лезбијки, гејева, бисексуалаца, трансродних и интерсесуалних особа) међу проблемима издваја недостатак сигурних кућа, језик мржње, недостатак подршке у породици и дискриминацију.

У Азербејџану се од 2000. године хомосексуални односи не сматрају кривичним делом, али ипак, као и раније нема закона који би штито права ЛГБТ популације. Хомосексуални бракови су такође забрањени.

Прошле године полиција је пребила представнике ЛГБТ заједнице: неколико људи је приведено на испитивање, неке су држали тамо неколико дана.

Неки гејеви и лезбејке налазе излаз у фиктивним браковима. Партнере траже преко интернета, затворених група на социјалним мрежама и заједничких познаника, који саосећају са ЛГБТ популацијом.

Активисткињи Гјулнари Махтијевој обраћало се за помоћ, према њеним речима, најмање десеторо људи.

„Била је чак жена која је нудила одређену суму новца. Говорила је да ће је, ако сама не нађе мужа, родитељи удати на силу за било кога, а она већ има више од 30", прича Гуљнара.

У традиционалним азербејџанским породицама родитељи играју велику улогу када се ради о избору партнера за дете.

Председник организације Род и развој Кјамран Рзајев прича да се „уговорени бракови" међу лезбејкама и гејевима јављају зато што млади зависе од мишљења и процене родитеља, а родитељи од мишљења родбине и комшилука.

Па чак и тада, према његовим речима, родитељи се инате и могу да се не сложе да дају сина за „мушкобањасту" девојку или ћерку за „феминизираног" мушкарца.

„Ако хоћеш разводи се, али те назад не примамо"

Неколико дана пошто што јој је отац претио, Гјуљнур се договорила са другом који је геј да се уда за њега.

„Испричала сам му своју причу и рекла, ако је за тебе то проблем могу да ти дам сав новац који ћу добити на свадби", прича она.

„Тихо смо саопштили спородицама и оне су организовале сусрет у септембру", прича Гуљнур. После сусрета родитеља који је традиција у Азербејџану, обе стране су биле толико задовољне да су брзо верили децу, а свадба је одржана већ у јануару.

„Морала сам да обучем венчаницу, натерали су ме", сећа се Гјуљнур. Такође прича да је покушала да традиционалне обреде, који су јој се чинили извештачени, сведе на минимум.

Одбила је традиционално украшавање руку каном. Уосталом, то је била традиционална азербејџанска свадба.

Како обичај налаже она и муж су седели за засебним столом.

„На свадби сам била јако нервозна, и да бих се опустила, од почетка до краја свадбе он и ја нисмо престајали да пијемо", прича она. „Кад се свадба завршила, једва смо стајали на ногама."

Прву брачну ноћ су једноставно преспавали. Непријатности су се појавиле касније.

„Он није био нормалан друг - после свадбе није се одвајао од мене, понекад није пуштао у кућу моју другарицу, вређао је моје пријатеље", прича Гуљнур.

„Једном приликом смо хтели са другарима да идемо у клуб, он је закључао врата и није хтео да ме пусти."

Потпис испод видеа,

Елена - најстарија транс жена Сарајева

Непосредно пре свадбе њен муж се разишао с партнером, и, према речима Гуљнур, почео је да има психичке проблеме. И она, и његови пријатељи су имали потешкоће у комуникацији са њим.

Према њеним речима, она је тачно знала да је он геј, али је могуће да он није могао себе да прихвати таквог и пробао је да буде обичан азербејџански муж. Неколико пута је покушао да има секс са њом и тукао је.

„Кад ме је први пут ударио, ја као да сам се вратила у породицу", прича Гуљнур. „А у међувремену, како је то обичај, породица је питала да ли сам коначно затруднела".

Заједнички живот трајао је двадесет дана.

„Решила сам да испричам породици о батинама, на шта су они рекли: „Ако хоћеш разводи се, али те назад кући не примамо", прича Гуљнур. „То је уствари била олакшање за мене."

Поново у бекству

Гуљнур је нашла посао, изнајмила стан од другарице и пробала да се разведе од мужа, који је одбијао да јој да развод.

„Адвокат је тражио 600 маната (350 долара), али новац нисам имала и ништа нисам знала о процедури развода и нисам могла да нађем одговарајуће информације на интернету. Зато што сам ја формално и даље била удата."

Гуљнур већ пола године живи у Турској.

„У Турској хомосексуалци живе пристојнијим животом, говорим конкретно за Истанбул", прича она.

„Они се не плаше својих породица. Познајем овде једну лезбијку, старија је од 40 и има ћерке мог узраста. Удали су је са 15 година на силу. Међутим, она сада не скрива свој живот, вољена особа долази код ње кући. И деца су то прихватила."

Према Гуљнуриним речима, у Бакуу она никада није срела жене хомосексуалне оријентације старије од 30 година.

„Сигурно их има, али су једноставно застрашене. Можда су неписемене или не желе себе да прихвате као такве, мисле да су болесне. Овде има хомосексуалаца различитих узраста, не скривају се, прихватају себе."

Она хоће да сакупи новац за адвоката, да се врати у Азербејџан како би се развела, а одмах после тога да оде у Европу. „Са мном ће бити моја вољена особа, моја девојка. Она ће бити моја подршка и желимо да одемо заједно", прича Гиљнур.

За то време даљи рођаци Гуљнур мисле да је она и даље удата и нормално живи са мужем. До дан данас питају Гуљнурину маму да ли јој је ћерка трудна.

„Све иде по плану"

Арифу је све успело. Већ годину дана живи у срећном браку са женом, са којом никада није имао секс. Међутим, према његовим речима, добро им је заједно. Чак чекају и дете.

Са будућом женом Ариф се упознао преко свог бившег. До тада су њу родитељи пробали да силом удају и пошаљу у родно село што даље од Бакуа. То ју је ужасавало: у селу би она, засигурно, била принуђена да постане „узорна жена", која ради искуључиво као мајка своје деце.

Потпис испод видеа,

Београд и Приштина: Дрег краљице руше поделе

„Она се тога бојала, није желела да оде на село, хтела је да остане у Бакуу, у комфору и да настави да ради", сећа се Ариф. Када су се упознали, он јој је одмах предложио и она се сложила.

И Арифа су такође његови притискали.

„Хтео сам да породица и окружење виде да сам се на крају оженио", сећа се он. „Међутим, нисам хтео да се оженим стрејт девојком, да би је затим обмањивао, сакривао бројеве телефона, живео двоструким животом до смрти."

Арифови рођаци не знају да је он геј. „На свадби сам се осећао фантастично, јасно ми је било да све иде по плану", сећа се он. „На свадби је било 350 људи, и међу њима ја сам највише играо и забављао се."

„Сада имамо нормалан породични живот, имамо све осим секса, али ми о томе не говоримо, то не желимо", прича Ариф.

Његова жена ради у канцеларији а он је фриленсер. Изнајмљују стан и, према његовим речима, никада се не свађају. Ишли су на вантелесну оплодњу да би добили дете. Ариф нема новца али би желео двоје или троје деце.

Потпис испод видеа,

Prvi Balkanski trans inter marš

„Никада нисам хтео да одем, прича он. Није важно да ли се геј или стрејт. Мислим да бих отишао само због кукавичлука. Лезбејкама је заиста компликовано да ту живе, али и оне, чини ми се, могу да ураде као и ја, и да живе мирно".

Он нема сталног партнера. На питање да ли би хтео да живи са оним кога заиста воли, Ариф је рекао, да ће о томе мислити онда, када се такав ћовек појави. „За сада имам и интиман живот, и пријатеље, и забаву - све је ту", прича он.

Имена јунака овог текста су измењена.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk.