Корона вирус: Спорт се окреће видео играма током изолације

  • Џо Тајди
  • Репортер из области сајбер безбедности
Joe Frazier and Lennox Lewis

Аутор фотографије, WBSS/EA

Ударац је упућен у седмој рунди - незгодни аперкат Џоа Фрејзера погодио је Ленокса Луиса право у вилицу.

Бивши британски светски шампион покушао је да одржи ослонац, али се затетурао уназад, а судија му је одбројао до краја.

Смоукин Џо је подигао рукавицу у знак тријумфа, док је хиљаде обожавалаца код куће уживало у том историјском тренутку.

Заправо, сви су били код куће - укључујући и боксере, који су се, наравно, одавно повукли.

И сам Луис је гледао из само-изолације. Он је твитовао: „Честитке Смоукин Џоу на великој победи. Потрефио ме је сјајним ударцем од ког нисам успео да се опоравим. Скидам му капу!"

Догађај је био најновији виртуелни меч у организацији Супер серије светског бокса (WBSS).

Откако је корона вирус приморао компанију да откаже све догађаје из стварног живота, она се окренула гејмингу да би забавила обожаваоце највећим боксерима тешке категорије свих времена сукобљеним једни против других у шампионату који је стримован онлајн.

Поново изумети точак

Аутор фотографије, Aston Martin Red Bull

Борбе се одржавају уз помоћ симулација компјутер против компјутера у игри Електроник Aртса из 2011. године Fight Night Champion.

Укључили су се љубитељи бокса из целог света, а прва два надметања погледало је скоро пола милиона људи, према подацима ове компаније.

Суоснивач и промотер WBSS-а (а сада и eWBSS-а), Кале Сауерленд, каже да он и индустрија очајнички желе да пандемија прође како би могли да се врате поновном пуњењу арена. Али овај промотер рођен у Немачкој а одрастао у Лондону каже да је запањен реакцијом на његов е-спортски експеримент.

„Био је то до сада огроман успех и он само расте", рекао је. „Ми ћемо и даље бити промотери бокса кад се све ово заврши, али мислим да је сада време да се поново изуми точак и да мало забавимо људе."

Точак се открива свуда у свету и то у многим различитим спортовима.

Формула 1 је стримовала свој први Виртуелни Гранд при свих времена, са све тимом коментатора и гостима. Славне личности укључујући певача Лиама Пејна и бициклисту сер Криса Хоја возили су један против другог и у тимовима из властитих домова, у изолацији.

Аутор фотографије, Valve: The International

Потпис испод фотографије,

За редовне учеснике у е-спортовима као што је Јохан Сандстајн ово је веома забаван развој догађаја

Телевизијске станице су се такође укључиле у читаву акцију. У САД-у, више од 900.000 гледалаца гледало је инаугурацијску eNascar iRacing премијерну про серију на Фокс спорту. Мрежа је најавила да ће бити домаћин читавој сезони трка сток-аута, у замену за све оне које су изгубљене због пандемије.

За редовне учеснике у е-спортовима као што је Јохан Сандстајн ово је веома забаван развој догађаја.

Овај двадесетшестогодишњак познат онлајн као N0tail, налази се у самом врху листе као најуспешнији играч e-спортова свих времена, зарадивши до сада скоро 7 милиона долара од награда играјући Доту 2.

„Одавно траје сукоб спорта и е-спорта, а ми смо често били оптуживани да копирамо спортску сцену и сада, ето, присуствујемо томе да спортски свет преписује од е-света, што је мени посебно смешно."

Сандстајн се тренутно налази у изолацији у свом дому у Португалу, али овај дански професионалац мора да се прилагоди новим околностима јер је његово такмичење отказано у последњи час због вируса.

„Била је то горка пилула кад су отказали наш велики турнир", рекао је он. „Лично сам имао продужени одмор и био веома узбуђен што ћу учествовати у овоме и то су ми просто узели пред носом. Страшно ће ми недостајати."

Звезда е-спорта прославила се и обогатила играјући за масе широм света и она сада покушава да се убаци у стриминг да би имала нешто да ради и да би се повезала са обожаваоцима. Он признаје да ће, макар наредних неколико месеци, „сви гледаоци бити тамо".

И велике е-спортске компаније то знају и већ се организују догађаји са високим наградним фондом како би се скоро глобална изолација што више искористила.

Популарна кошаркашка игра НБА 2К организује свој први турнир „3 на 3" у ком играчи могу да учествују онлајн за наградни фонд од 25.000 долара.

Аутор фотографије, Amy Bayliss

Потпис испод фотографије,

Gamer Amy Bayliss has seen more viewers on Twitch

Стриминг игара уопште доживео је експлозију популарности. На Твичу, највећој платформи за игре, учешће из недеље у недељу расте, а просечни број истовремених гледалаца сада је већи од 1,5 милиона, према Твичовом трагачу.

Ејми Бејлис, коју њени обожаваоци знају као Бејмилиф, стримује четири дана недељно на Твичу и каже да је приметила пораст не само у броју гледалаца, већ и у разговорима док је она онлајн.

„Много људи се у овом тренутку окреће стримингу уживо зато што су код куће, досадно им је и сви се осећају изоловано", каже она.

„Али не ради се само о укључивању да би се гледала нечија умешна игра, једнако се ради и о осећају припадности и заједништва."

Број људи који заправо игра такође је у порасту. На Стиму, највећој ПЦ платформи за игре, у недељу је постигнут нови рекорд, са 20,7 милиона играча који активно играју или ћаскају на платформи истовремено.

Са овим бумом долази и забринутост из неких кругова колики опсег се користи за гејминг и напор којем он излаже интернет мреже. Сам гејминг је релативно лаган по употребу интернета, али само скидање игара може поприлично да оптерети опсег.

Да би се изборио с овим, Плејстејшн је недавно ограничио брзине скидања широм Европе, а друге компаније, укључујући Твич, такође су смањиле квалитет стримова да би помогле интернет провајдерима да се изборе се целокупним притиском под којим су се одједном нашли.

Гејмерска индустрија, чини се, ради жестоко на томе да искористи овај нови талас популарности, а да истовремено минимизује ударац који тај бум врши на сервисе.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk