Корона вирус: Шпанија почиње да ублажава мере забране да би се опоравила привреда

Полиција дели заштитне маске на железничким и метро станицама у мадриду у Шпанији (13 April 2020)

Аутор фотографије, EPA

Потпис испод фотографије,

Полиција дели заштитне маске на железничким и метро станицама у Шпанији

Шпанија, једна од земаља најтеже погођена корона вирусом, почиње да ублажава неке од стриктних мера забране кретања које су довеле до застоја у привреди.

Људима запосленим у производњи, грађевини и неким другим службама биће дозвољено да се врате на посао, али морају да се држе стриктних безбедносних правила.

Остатак становништва још увек мора да остане код куће.

Више од 16.970 људи са Ковид-19 је умрло у Шпанији, али стопа новооболелих опада.

Италија - најтеже погођена земља у Европи, са скоро 19.900 смртних случајева, дозволиће уском кругу фирми да наставе са радом од уторка.

Министар здравља Шпаније је рекао у недељу да је дневни број умрлих умерено повећан - 619 смртних случајева у последњих 24 часа, након мањих бројева у претходна три дана.

Ипак, број новооболелих је готово упола мањи у односу на претходну недељу - 4.167 потврђених случајева чиме је укупан број достигао 166.019.

„Још увек смо далеко од победе и тренутка када ће се наши животи вратити у нормалу", упозорио је премијер Педро Санчез.

„Сви смо нестрпљиви да се вратимо на улице... али наша жеља да победимо овај рат и спречимо да се болест врати је још већа", додао је.

Влада је у понедељак ублажила неке од рестриктивних мера које су уведене 27. марта и дозволила компанијама чији запослени не могу да раде од куће да поново почну са радом.

Власти намеравају да поделе 10 милиона заштитних маски у јавном превозу.

Аутор фотографије, EPA

Потпис испод фотографије,

Запослени у производњи и грађевини могу да се врате на посао, али други људи морају да остану код куће

Шеф регионалне администрације у Каталонији, Ким Тора, изјавио је да неће прихватити никакво ублажавање мера за раднике који нису на кључним пословима, упозоривши да је „ризик од нове епидемије и друге забране кретања огроман".

Санчез је рекао да је одлука донета после консултације са одбором стручњака.

Он је објаснио да то не значи да је Шпанија ушла у „другу фазу" борбе против вируса корона, када ће доћи до даљег ублажавања мера. До тога може доћи за најмање две недеље и биће „веома постепено", додао је.

Грађевински радници могу да раде само у подручјима где су удаљени од локалног становништва, тако да још увек не могу да се баве кућним поправкама.

Потпис испод видеа,

Корона вирус: Шта је прече - људи или економија?

У Италији је у недељу забележен 431 смртни случај - најнижи број у последње три недеље. Међутим, ова земља ће готово сигурно у понедељак прећи праг од 20.000 умрлих, као што је случај у Америци.

Премијер Ђузепе Конте је прошле недеље рекао да ће се блокада наставити до 3. маја, али да ће неколико врста продавница и фирми добити дозволу да наставе са радом у уторак.

То ће обухватати књижаре, продавнице канцеларијског прибора и продавнице које продају одећу за децу, додао је.

Фабрике се неће отворити, иако је Конте изјавио да ће се наставити са проценама тренда у броју новооболелих и да ће „поступати у складу са тим" уколико услови то дозвољавају.

У Немачкој, где је умрло 3.022 људи са Ковид-19, такође расте притисак предузећа која траже план за излазак из блокаде у тој земљи. Канцеларка Ангела Меркел ће у среду разговарати о стратегији са лидерима у региону.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk