Корона вирус: Свемирска посада која се вратила на веома другачију Земљу

  • Олга Ившина
  • ББЦ руски сервис
Трио се вратио на Земљу у петак, после много месеци проведених на Међународној свемирској станици

Аутор фотографије, NASA

Потпис испод фотографије,

Трио се вратио на Земљу у петак, после много месеци проведених на Међународној свемирској станици

Трочлана посада вратила се са Међународне свемирске станице (ИСС) на веома другачију планету у односу на ону коју су напустили прошле године.

Рус Олег Скрипочка и Американка Џесика Мејр добро познају изолацију. Они су напустили Земљу у септембру 2019. године, много пре него што се појаво Ковид-19.

Други Американац, Ендрју Морган, налазио се на Међународној свемирској станици још од јула 2019. године.

Пандемија корона вируса променила је уобичајену рутину приликом дочека свемирске посаде.

„Прилично је надреално гледати како се све то одвија на Земљи испод нас", рекла је Мејр новинарима током недавног видео позива. „Одавде Земља изгледа једнако фасцинантно као и обично, тешко је поверовати у све те промене које су се десиле откако смо отишли."

Скрипочка и Мејр провели су 205 дана у свемиру, а Морган 272 дана.

Аутор фотографије, NASA

Потпис испод фотографије,

Џесика Мејр каже да ће јој изолација на Земљи теже пасти него она на Међународној свемирској станици

У низу објава на званичном Твитер налогу Међународне свемирске станице описано је како се брод Сојуз са посадом раздвојио у три модула пре него што је у петак рано ујутро модул за спуштање ушао у Земљину атмосферу „направивши траг од плазме".

Капсула је потом успешно слетела у Казахстан. Америчка свемирска агенција НАСА поставила је видео снимак како астронауте дочује спасилачки тим са заштитним маскама.

Екипа за потрагу налазила се у строгом карантину и сматра се да је прошла тестове на корона вирус непосредно пре него је изашла да покупи пристигле астронауте, да би били сигурни да нема ризика да ће их заразити.

У нормалним околностима спасилачки тим би покупио посаду и довео их на најближи аеродром, одакле би они одлетели кући. Али Казахстан је прогласио ванредно стање и већина аеродрома је затворена.

Аутор фотографије, EPA

Потпис испод фотографије,

Скрипочка ужива у сунчевом светлу после 205 дана проведених у свемиру

Аутор фотографије, EPA

Потпис испод фотографије,

Мејр мора да се сустигне са много тога након што је слетела у централни Казахстан

Космодром Бајконур, који Русија изнајмљује од Казахстана, и даље ради, тако да ће троје чланова посаде бити пребачено тамо. Рус ће бити одвезен авионом кући, док ће се Американци возити три сата југоисточно до Кизилорде, одакле ће их Насин авион пребацити назад у САД.

Њихова замена, посада од два Руса и једног Американца која је одлетела на Међународну свемирску станицу 9. априла, такође је предузела крајње мере предострожности да не понесе заразу са собом у свемир, провевши месеци и по дана у карантину пре лансирања.

Иначе би тим астронаута и космонаута повратника прошао специјални програм рехабилитације од неколико недеља. Након дугог боравка у простору без гравитације, телу треба времена да се навикне на живот под сталном гравитацијом.

Аутор фотографије, NASA

Потпис испод фотографије,

Посада замене напустила је Земљу на путу до Међународне свемирске станице прошлог четвртка

Али лекари овај пут имају додатни специјални задатак да их заштите од корона вируса.

„Биће тешко не загрлити породицу и пријатеље након што смо провели овде горе седам месеци", рекла је Мејр током видео позива пре него што се вратила на Земљу. Прошле недеље она је ушла у историју након што је извела прву искључиво женску свемирску шетњу са још једном астронауткињом Насе Кристином Кох.

„Мислим да ћу се осећати изолованијом на Земљи него овде. Заузети смо фантастичним подвизима и задацима и не осећамо се изоловано", додала је она.

Међународна свемирска станица налази се у орбити око Земље од 1998. године. У њој учествује пет партнера - САД, Русија, Јапан, Канада и Европска свемирска агенција.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk