Корона вирус: Постоји ли било какав доказ да је Ковид 19 потекао из лабораторије

  • Пол Ринкон
  • Научни уредник, ББЦ Њуз
Корона вирус тестови

Аутор фотографије, EPA

Потпис испод фотографије,

Тестови на вирус корона у лабораторији у Грчкој

Депеше америчког Стејт департмента показују да су званичници амбасаде били забринути поводом биолошке безбедности у лабораторији за проучавање вируса у Вухану, у Кини. Лабораторија се налази у истом граду у ком се први пут чуло за избијање епидемије корона вируса.

А председник Доналд Трамп изјавио је да америчка влада истражује непотврђене извештаје да је вирус побегао из лабораторије.

Чиме ово, дакле - уколико било чиме - доприноси нашем разумевању актуелне пандемије?

Шта стоји у депешама?

Дневни лист Вашингтон пост пренео је информације добијене из дипломатских депеша. Оне указују на то да су 2018. године америчке научне дипломате слате више пута у кинеску истраживачку установу. Званичници су послали два упозорења Вашингтону о недовољној безбедности у лабораторији.

У новинском тексту се каже да су званичници били забринути поводом слабости у безбедности и управљању у Вуханском институту за вирологију (ВИВ) и затражили још помоћи.

Тврди се и да су дипломате биле забринуте да би лабораторијско истраживање корона вируса потеклог од слепих мишева могло да изазове нову пандемију сличну Сарсу. Лист каже да су те депеше недавно покренуле расправе у америчкој влади о томе да ли је Вухански институт или нека друга лабораторија у Вухану могла да буде извор вируса који стоји иза актуелне пандемије.

За избијање епидемије сазнало се крајем прошле године кад су рани случајеви први пут повезани са пијацом морске хране у Вухану. Али упркос узаврелим онлајн спекулацијама, нема никаквог доказа да је вирус Сарс-ЦoВ-2 (који изазива Ковид-19) случајно испуштен из лабораторије.

Какве сигурносне мере користе лабораторије?

Лабораторије које проучавају вирусе и бактерије следе систем познат као БСЛ стандарди, а БСЛ је скраћеница од „Биолошки сигурносни ниво".

Постоје четири нивоа, који зависе од типове биолошких агенса који се проучавају и мера предострожности за заустављање неопходних да се они изолују.

Биолошки сигурносни ниво 1 (БСЛ-1) најнижи је и користе га лабораторије које проучавају добро познате биолошке агенсе који не представљају претњу по људе.

Мере предострожности за заустављање појачају се с растом нивоа све док не стигнете до Биолошког сигурносног нивоа 4 (БСЛ-4) који је највиши и резервисан за лабораторије које се баве најопаснијим патогенима за које нема много доступних вакцина или метода лечења: ебола, Марбуршки вирус и - у случају само два института у САД и Русији - велике богиње.

Стандарди БСЛ-а примењују се међународно, али са неким козметичким варијацијама.

„Руси, на пример, обележавају најбезбедније лабораторије са 1, а најмање безбедне са 4, дакле управо супротно од стандарда, али конкретни практични захтеви и инфраструктуре веома су слични", каже докторка Филипа Ленцос, стручњакиња за биолошку безбедност са Краљевског колеџа у Лондону.

Аутор фотографије, EPA

Потпис испод фотографије,

Лабораторије као што је ова у Мађарској следе систем стандарда са четири нивоа. Ови нивои засновани су на процедурама неопходним да би се руковало различитим патогенима

Али иако је Светска здравствена организација (СЗО) објавила елаборат о различитим нивоима безбедности, спровођење стандарда није наметнуто никаквим споразумима.

„Они су развијени тако да буду у највишем интересу безбедног рада, за лабораторијске раднике који не желе да заразе себе или заједницу, и да би се избегла случајна испуштања у животну средину", каже докторка Ленцос.

Али она додаје: „'штап' долази са различитим обавезивањем. Уколико желите да радите пројекте са међународним партнерима, они захтевају да лабораторије раде по одређеним стандардима. Или ако имате производе које желите да продате на тржишту, или да извршите неку услугу, нпр. тестирање, онда се од вас исто тако тражи да радите по међународним стандардима."

И заиста, ВИВ је добио финансијска средства од САД-а, заједно са помоћи од америчких истраживачких института. Депеше су предлагале да добију још помоћи.

Какве врсте омашки у безбедности су описане у депешама?

Кратки одговор је да на основу информација које је пружио Вашингтон пост ми то не знамо. Али генерално гледано, постоје различити начини на које безбедносне мере могу да се прекрше у лабораторијама које се баве биолошким агенсима.

Према докторки Ленцос, ту спадају: „Приступ лабораторији, обука и семинари научника и техничара, процедуре за вођење евиденције, истицање знакова, списак свих патогена, пракса пријављивања несрећа, процедуре у хитним случајевима."

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Велики број раних случајева у пандемији било је повезано са вуханском пијацом морске хране

Али колико је неуобичајена забринутост изражена у дипломатским депешама?

Несреће се дешавају. Године 2014, заборављене бочице са великим богињама пронађене су у картонској кутији у истраживачком центру близу Вашингтона. Године 2015, америчка војска случајно је послала активне узорке антракса уместо мртвих спора на адресе чак девет лабораторија у земљи и у војну базу у Јужној Кореји.

Постоје варијације на безбедносне стандарде у великом броју лабораторија на дну скале БСЛ-а, а многа мања кршења протокола не завршавају у вестима.

Али релативно мали број лабораторија носи ознаку БСЛ-4. Википедија наводи преко 50 таквих широм света, од којих је ВИВ једна, али не постоји званичан списак.

Оне морају да буду изграђене према веома високим стандардима зато што раде са најопаснијим патогенима познатим науци. Као последица тога, оне обично имају добар историјат безбедности. Дакле, било каква забринутост у вези са процедуром у једној од тих установа била би више него вредна пажње.

Није ли се већ раније тврдило да је вирус процурио из лабораторије?

Јесте, чим је постојање новог корона вируса изашло на видело, кренуле су и спекулације - у највећој мери неосноване - о његовом пореклу.

Једна онлајн теорија, која је постала вирална у јануару, сугерисала је да је вирус могао да буде створен у лабораторији као биолошко оружје. Овај навод научници су до сада упорно одбацивали, навевши да студије показују да је вирус потекао од животиња - највероватније од слепог миша.

Вируси могу настати и у сврху основног научног истраживања. На пример, циљ студије функционисања може бити да се побољша способност патогена да изазове болест, да би се истражило како би вируси могли да мутирају у будућности.

Али америчка студија генома корона вируса објављена у марту није пронашла знакове да је он вештачки направљен. „Упоредивши доступне податке о секвенци генома за познате врсте корона вируса, можемо са сигурношћу да устврдимо да је САРС-ЦoВ-2 настао кроз природне процесе", рекао је тада Кристијан Андерсен из калифорнијског Скрипс рисерча.

А онда су ту наводи о случајном испуштању природног вируса из лабораторије. Физичка близина пијаце са морском храном, за коју се сматра да је извор епидемије, у односу на најмање два института који истражују заразне болести покренуло је спекулације о наводној вези.

Аутор фотографије, SPL

Потпис испод фотографије,

Сматра се да је вирус оригинално потекао од дивљих животиња - највероватније слепог миша

Чињеница да је ВИВ вршио истраживања на вирусима потеклим од слепих мишева постоји у јавно доступној евиденцији. Тај рад био је потпуно легитиман и објављен је у међународним часописима. Имајући у виду искуство ове земље са епидемијом Сарса раних 2000-тих, то не треба да буде неко превелико изненађење

Докторка Ленцос рекла је да је питање његовог порекла „веома тешко питање" и додала да су се „водиле тихе расправе иза кулиса у експертској заједници за биолошку безбедност, доводећи у питању порекло са пијаце морске хране на којем се инсистирало у Кини."

Али тренутно не постоје никакви докази да је било који истраживачки институт у Вухану био извор Сарс-ЦoБ-2.

У четвртак се портпарол кинеског министарства спољних послова Жао Лиђијан позабавио овом темом на конференцији за штампу, рекавши новинарима да су званичници Светске здравствене организације „много пута до сада рекли да не постоје докази да је нови корона вирус настао у лабораторији."

Председник Доналд Трамп, који се и сам налази на мети жестоких критика због реакције његове администрације на пандемију, изјавио је да америчка влада истражује теорију о лабораторији.

Кина је упорно оптуживана за недостатак транспарентности у раним стадијумима епидемије, а државни секретар Мајк Помпео изјавио је да Пекинг „мора да обелодани" све што зна.

Усред овог рата речима између две земље, наставља се минуциозни - и углавном невидљиви - научни рад да се открије порекло вируса.

Пратите Пола на Твитеру.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk