Корона вирус и Идрис Елба: „Неће бити хране уколико пољопривредници не могу да раде"

Idris Elba and Sabrina Dhowre Elba are United Nations ambassadors

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Идрис Елба и Сабрина Довре Елба су амбасадори Уједнињених нација

Глумац Идрис Еба је позвао светске лидере да се побрину да не дође до међународне несташице хране у јеку кризе због новог корона вируса.

Елба, у својој улози УН амбасадора, помогао је да се у понедељак покрене Међународни фонд за развој пољопривреде, вредан 40 милиона долара.

Фонд је намењен пружању подршке пољопривредницима и произвођачима хране у руралним подручјима широм света за време пандемије.

„Ради се о храни", рекао је Елба, звезда серије Лутер, за ББЦ Њуз,

„Ради се о основним потребама људских бића, а она ће нестати уколико пољопривредници не могу да раде."

Идрис и његова супруга, модел и активисткиња Сабрина Довре Елба, налазе се у карантину у њиховом дому у Лондону од прошлог месеца, када су тестови показали да су позитивни на корона вирус.

Имали су само благе симптоме, али су рекли да се осећају „понизно што су живи" после овог узнемирујућег искуства, које их је инспирисало да покрену овај фонд.

Потпис испод видеа,

Да ли светској привреди прети рецесија - или још горе - економска криза?

„Ни један човек није острво"

Овај брачни пар се нада да ће лобирати код свествих влада као би прикупили још 200 милиона долара да би помогли пољопривредницима у сиромашнијим крајевима Африке, Азије, Латинске Америке и Блиског истока, који су можда теже погођени вирусом финансијски и у контексту здравствене заштите.

Елба, чији родитељи долазе из Сијере Леоне и Гане, је истакао да би последице таквог пада у међународној пољопривреди могли да имају домино-ефекат на доступност хране и стандарда у Уједињеном Крањевству.

„Оно што смо научили од Ковида-19 је да ни један човек није острво", рекао је он.

„Сви смо део овог света, и зато ако можемо да помогнемо једни другима прогресивним размишњањем - то ће сачувати много живота и део средстава за живот".

Сабрина Елба је упозорила да светски званичници морају да „почну да рамишљају даље од здравствене кризе" и у смеру могуће финансијске кризе, која би, како је рекла, могла да „одведе пола милијарде људи" у сиромаштво.

„Биће много људи који ће пропатити због економске кризе", додала је.

„У случају еболе, више људи је умрло од економских последица, него од саме болести".

У посебном интервјуу, њен супруг је рекао за АП Њуз: „Мислим да свет треба да оде у карантин на недељу дана сваке године како би се присетио овог времена. Сетите се једни других. Ја то заиста радим."

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk