Корона вирус: Загађење ваздуха повезано са већим ризиком умирања од Ковида-19

  • Навин Синг Кадка
  • Дописник за животну средину, ББЦ Њуз
The buildings of downtown Los Angeles are partially obscured in the late afternoon on 5 November 2019 as seen from Pasadena, California.

Аутор фотографије, CLAUDIO REYES

Потпис испод фотографије,

„Обрасци стопе смртности од Ковида-19 углавном прате обрасце велике густине насељености и области са високом изложеношћу честичним материјама PM2.5", каже се у извештају са Харвардског универзитета.

Високи степен загађења ваздуха може да повећа ризик од умирања од Ковида-19, показују две студије.

Докторка Марија Неира из Светске здравствене организације (СЗО) рекла је за ББЦ Њуз да би земље са високим степеном загађености ваздуха, већином у Латинској Америци, Африци и Азији, требало да интензивирају припреме.

Они са хроничним стањима повезаним са загађењем ваздуха запатили су тешке случајеве Ковида-19 у земљама са високим нивоом загађења.

Али здравствени радници кажу да је сувише рано да би се доказало да постоји директна веза.

„Направићемо мапу најзагађенијих градова на основу наше базе података да бисмо пружили подршку националним владама у овим регионима како би оне могле у складу са тим да припреме планове за одговор на епидемију", рекла је докторка Неира.

Аутор фотографије, Eduardo Munoz Alvarez

Потпис испод фотографије,

Студија Харварда показује да нижи ниво загађења може имати за резултат мањи број смрти од Ковида 19

Америчка студија сугерише да стопа смртности од Ковида-19 скаче за око 15 одсто у областима са макар малим повећањем нивоа загађења од ситних честица у годинама пре пандемије.

„Обрасци стопе смртности од Ковида-19 углавном прате обрасце велике густине насељености и области са високом изложеношћу честичним материјама PM2.5", каже се у извештају са Харвардског универзитета.

Ове честице, пречника једне тридесетине људске длаке, већ су у прошлости биле повезиване са здравственим проблемима, укључујући респираторне инфекције и рак плућа.

Харвардска студија још није добила стручну оцену, али председница епидемиологије на минхенском Универзитету Лудвиг Максимилијан професорка Анет Питерс рекла је за ББЦ Њуз да су њени налази „у складу са ранијим извештајима о хоспитализацији и смртности од упале плућа."

„То је једна од првих студија која је поткрепила нашу сумњу и хипотезу да озбиљност инфекције од Ковида-19 може бити појачана загађењем од честичних материја", рекла је она.

Ауторка извештаја, професорка Франческа Доминичи, рекла је: „Надамо се да ће то помоћи да се заустави додатно кварење квалитета ваздуха, нарочито док слушамо како власти покушавају да ублаже правила о загађењу усред ове пандемије."

Аутор фотографије, MARCO BERTORELLO

Потпис испод фотографије,

Једна друга студија у Италији показује да постоји могућа веза између високог нивоа загађења ваздуха и смрти од Ковида-19 у северној Италији.

Једна друга студија, са Универзитета у Сијени, у Италији, и са Универзитету у Архусу, у Данској, показује да постоји могућа веза између високог нивоа загађења ваздуха и смрти од Ковида-19 у северној Италији.

Региони Ломбардије и Емилија-Ромање имали су стопу смртности од око 12 одсто, у поређењу са 4,5 одсто у остатку Италије.

Студија, објављена у часопису Сајенс дајрект, каже: „Високи степен загађења у северној Италији треба сматрати једним од додатних фактора који су утицали на високу стопу смртности у том крају."

Густина популације, старост, различити здравствени системи и варијације у политици превенције по регионима такође су фактори које би требало узети у обзир.

За то време, на Филипинима, Цезар Бугојсан, из Удружења давалаца респираторне неге, рекао је: „Према нашим прелиминарним подацима, скоро све преминуле особе од вируса корона у земљи имале су већ постојеће здравствене проблеме, већина њих повезане са загађењем."

Загађење ваздуха већ убија око седам милиона људи годишње, каже СЗО.

А више од 90 одсто светске популације живи на местима где загађење ваздуха премашује прописане границе, углавном у сиромашним земљама.

Многе погођене земље налазе се у Јужној Азији, на Блиском Истоку, у подсахарској и Северној Африци, према извештају Светске банке из прошле године.

Градови у Чилеу, Бразилу, Мексику и Перуу такође имају опасну стопу загађења ваздуха, према више извештаја СЗО-а и Уједињених нација.

Аутор фотографије, Hindustan Times

Потпис испод фотографије,

Индија има највише градова са високим степеном загађења ваздуха

Али Извештај о светском квалитету ваздуха из 2019. указује на то да Индија има највише градова са високим степеном загађења ваздуха.

Индија је до сада забележила 521 смрт од Ковида-19.

Доктор С. К. Чабра, шеф одељења за пулмологију при специјалистичкој болници Прајмус супер у Делхију, рекао је: „Уколико будемо приметили значајан пораст ширења вируса, људи са хроничним стањима ће због загађења ваздуха дефинитивно бити најтеже погођени."

А председник Фондације јавног здравља Индије професор Сринат Реди је рекао: „Уколико је загађење ваздуха већ оштетило дисајне путеве и плућно ткиво, мање је резерви да се изађе на крај са нападом вируса корона."

Али доктор Рајни Кант Сривастава из Индијског савета за медицинска истраживања, рекао је: „Нема довољно доказа, а ми нисмо спровели сличну студију."

Аутор фотографије, Mario Tama

Потпис испод фотографије,

Градови у Чилеу, Бразилу, Мексику и Перуу имају опасни ницо загађења

Епидемија Тешког акутног респираторног синдрома (Сарс) из 2002. године, коју је изазвала једна друга врста корона вируса, заразила је више од 8.000 људи, у 26 земаља, а страдало је њих скоро 800.

Студија са Калифорнијског универзитета у Лос Анђелесу из 2003. године показала је да су људи из области са високим загађењем ваздуха били више него двапут склонији да умру од ове болести.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk