Квизови у доба короне: Кад пабове замени интернет

  • Катарина Стевановић
  • ББЦ новинарка
паб квиз

Аутор фотографије, PABKVIZ.RS

Дуге вечери код куће још увек су нова нормалност у данима епидемије. Филмови и телевизијске серије више вам не држе пажњу, књиге одбаците после неколико страна - али мозак тражи забаву.

Како би вам прекратили време у карантину, организатори квизова који се у нормалним околностима одржавају у кафићима и пабовима, пренели су забаву у онлајн свет.

Све што је потребно да тестирате знање из разних области је мало слободног времена - а сигурно га имате - интернет и такмичарски дух.

И квиз може да почне. Добро, не баш у сваком моменту, већ у време које су организатори одредили.

Тако сваког дана од 21 можете да се дружите с Аном и Срђаном из Пабквиз.рс, екипа Инквизитора тестира ваше знање суботом од 21, а у истом термину петком, суботом и недељом можете да учествујете и у Лифт квизу.

Док су Пабквиз.рс и Паб квиз Инквизитор морали да се из „обичне" верзије пребаце на интернет, Лифт само такву верзију и познаје.

„Квиз смо покренули почетком марта и то се некако поклопило непланирано с појавом корона вируса", каже за ББЦ Бојана Милашиновић, из тима Лифт квиза.

Њихов квиз се емитује пет пута недељно и осим поменутих викенд термина, такмичење се организује и уторком и четвртком од два поподне.

„Потребно је да скинете апликацију и издвојите 15 минута, колико квиз траје. Питања се постављају уживо, а играчи симултано одговарају.

„У свакој емисији постављамо 12 питања и пред учесницима су по три понуђена одговора. На крају победници деле новчану награду, а износ зависи од термина емитовања", објашњава Бојана за ББЦ на српском.

За учешће у квизу потребна је апликација која се може бесплатно скинути са Гугл плеја и Еп стора.

Кад пабове замени интернет

Пабквиз.рс у сарадњи с једном пиваром награђује такмичаре. Емитује се уживо сваке вечери од девет, али уместо у кафићима и пабовима, Ана и Срђан питања сада постављају из трпезарије свог стана.

Организују и квизове за децу.

„Трпезарију смо претворили у студио. Набавили смо микрофон, снимамо телефоном. Направили смо цео сетап, снашли смо се да направимо услове.

„Наш квиз у пабовима је више квиз-шоу него обичан квиз. Људи певају са нама, правимо забаву, па је чудно је када с такве организације пређете на онлајн. Немате никог прекопута, већ гледате у зид и камеру. Али, сад смо већ навикли", прича Ана Бјелобрк Јовић и нада се да такав вид организације неће још дуго трајати.

Преко апликације и веб камере, улазе сваке вечери у домове такмичара.

Потпис испод видеа,

Како држање дистанце помаже у борби прoтив корона вируса

Питања постављају у реалном времену, а играчима телефони служе као тастери за одговарања.

И Паб квиз Инквизитор је због корона вируса морао да се исели из пабова.

„Тренутно немамо опцију да одржавамо квизове уживо, а многи који прате страницу и који су долазили на квизове су заинтересовани су и желе да на неки начин прекрате време и да се забаве, па смо желели да им приуштимо неку врсту забаве у карантину", каже Давид Галиот, један од организатора овог квиза.

Инквизитор није такмичарског карактера.

„Квиз унапред припремимо и пустимо на Фејсбук. Добијамо доста коментара, одговора, позитивних реакција, свакако је пун погодак.

„Пун је доживљај да се људи такмиче, али Фејсбук то не дозвољава, па смо се пребацили на опцију да људи одговарају кроз један пост, па нема такмичења. Људи одговарају за своју душу", прича Давид.

„Једноставније је организовати квиз онлајн, јер нема жалби, нема ничег, само пустимо квиз и људи се занимају", додаје.

Квиз сада припреме унапред, пребаце снимак на Фејсбук, закажу и пусте, а играчи одговарају у коментарима.

Инквизитор 25. маја пуни четири године. До сада је организовано између 500 и 600 квизова у Београду, Нишу и Новом Саду.

У редовном стању, квизови су свакодневни, а на недељном - најпопуларнијем квизу - има 12-13 екипа уписаних за стално.

„За разлику од других екипа, они се не пријављују се, јер се зна да ће доћи."

Ана Бјелобрк Јовић каже да ће квиз организовати свакодневно до краја карантинских дана, како би допринео овој ситуацији.

„То је мало, али максимално што можемо", каже.

Квиз као једини посао

Ани и Срђану квиз је једини посао од 2015.

„Од тада до данас смо у Београду урадили више од 650 квизова, у Новом Саду радимо више од две године и имали смо више од 250 квизова, а планирамо проширење на друге градове.

„Много смо научили, али је истина и да нам доста информација само прође кроз главу. Трудимо се да развијемо и нас и бизнис", каже она.

Потпис испод видеа,

Добро дошли у једину фабрику грамофонских плоча на Балкану.

Лифт квиз је најмлађи у овом друштву.

Идеја је настала крајем 2018, а квиз је премијерно приказан почетком марта 2020.

„Пуних годину дана смо припремали апликацију и радили смо у интерној групи људи где смо имали тестере. Тек почетком марта смо изашли с апликацијом која је доступна за андроид и иос кориснике. Сада смо је пустили и имао квиз у два термина - уторком и четвртком у 14, а петком, суботом и недељом у 21.

„Имамо и по неколико хиљада играча по квизу.

„Формат је кратак, квиз траје 15 минута, добра је разонода јер иде уживо, водитељ све време комуницира с играчима. Занимљиво је, нарочито ако знате да и ваши пријатељи играју, па постоји нека врста такмичења између вас."

Питања смишља тим људи, а Бојана Милашиновић каже да то врло незгодан посао и суштина и срж квиза.

„Свако питање покушавамо да испратимо неком занимљивошћу и нечим што можда нисте знали."

Док чекате почетак неког од квизова, можда ће вам бити занимљиво да проверите знање у неком од квизова из наше архиве.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk