Ирфан Кан и Боливуд: Умро глумац из филмова „Милионер са улице" и „Пијев живот"

Irrfan Khan

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Глумац је добио дијагнозу ретке болести 2018. године

Боливудски глумац Ирфан Кан, познат широм света по улогама у филмовима Милионер са улице и Свет из доба јуре, преминуо је у 53. години.

Кан је био познат по суптилним и потцењеним извођењима, а многи су га сматрали једним од најталентованијих глумаца из Индије.

Уживао је велико поштовање, а редитељ Вес Андерсон је једном приликом знаписао улогу посебно за њега само да би могао да ради са Каном.

Глумац је 2018. године открио да има ендокрини тумор, веома ретку болест.

Касније се у болници у Лондону подвргао терапији за болест која напада ћелије које отпуштају хормоне у крвоток.

Боливудске звезде и политичари су му одали почаст на друштвеним мрежама.

„Невероватан таленат... дражесни колега... дао је велики допринос свету филма... напустио нас је прерано... остала је велика празнина", написао је на Твитеру познати глумац Амитаб Бачан, који је снимао са Каном у индијском филму Пику.

Глумица Равина Тандон је написала на Твитеру да је био „фантастични колега, изванредан глумац и предивно људско биће".

Кан се неприметно кретао између Боливуда, позоришта и холивудских акционих и уметничких филмова.

Добитник је Националну филмску награду у Индији 2013. за улогу у остварењу Пан Синг Томар, биографском филму о врхунском атлетичару који постаје бандит.

Други боливудски хитови у којима је глумио су Ланчбокс, Пику и Хинди Мидијум. Његов последњи филм, Ангрези Мидијум, премијерно је приказан у марту.

Остварио је међународни успех британско-индијским филмом Ратник у режији Асифа Кападије, који је освојио Бафта награду.

Филм је био и у ужем избору за званичну номинацију Уједињеног Краљевства за доделу Оскара али је морао да изостане због техникалије - Хинди није аутохтони језик у Британији.

Аутор фотографије, NBCUniversal

Потпис испод фотографије,

Ирфану Кану је дијагностикован неуроендокрини тумор

Успех филма је лансирао његову каријеру на великом платну и следеће две деценије је снимао чак пет или шест филмова годишње.

Остао је у контакту са Миром Наир - која је уочила његов таленат у школи глуме, али је прекинула сарадњу после филма Салам Бомбај. Касније су радили на филмовима Имењак 2006. године и Њујорк, Волим те 2010.

Мајкл Винтерботом му је дао улогу пакистанског полицијског капетана у у филму Моћно срце, а Вес Андерсон је посебно за њега написао малу улогу у филму Воз за Дарџилинг - само да би могао да ради са Каном.

Два месеца пошто је Кан саопштио да је болестан, написао је отворено писмо о сопственом искуству са лечењем рака, описујући „интензитет" његовог бола и „неизвесност" живота.

Писмо је привукло огромну подршку његових обожаватеља широм света.

У саопштењу које је објавила његова фирма за односе са јавношћу пише да „окружен љубављу, његовом породицом која му је била најважнија, отишао је у небеско пребивалиште, остављајући истинско наслеђе за собом. Сви се молимо и надамо да почива у миру".

Примљен је раније овог месеца у болницу због упале дебелог црева.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk