Корона вирус: Немачка се лагано враћа нормалном животу

посетиоци музеја носе маске

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Са попуштањем мера уведених због корона вируса, музеји широм Немачке почињу да се отварају

Мере уведене због корона вируса у Немачкој почињу да попуштају - и то вртоглавом брзином.

Ипак, ова тактика није довела до новог таласа епидемије.

Ресорни министар Петер Алтмајер рекао је у интервјуу за Њузнајт „да се за сада бележи пад броја новозаражених, барем у последње четири недеље".

Уз запажање да у немачком језику не постоји једна реч којом се може описати „случајно откриће нечег феноменалног, што добро функционише", професор Роберт Кауфман са Института за инфективну биологију Макс Планк оценио је да „у Немачкој очигледно није било жаришта, вирус се ширио споро и једноставно смо имали среће".

Уз ангажовање великих капацитета за тестирање и захваљујући раном откривању хиљада случајева, Немачка је успела да обузда ширење корона вируса.

Сада је дошао тренутак за попуштање мера. Одржавање црквених служби наставило се у недељу, многе продавнице су добиле дозволу за отварање у понедељак, док су поједини музеји позвали посетиоце на изложбе од среде.

Алтмајер, министар економије и дугогодишњи политички савезник немачке канцеларке Ангеле Меркел, рекао је да 75 одсто предузећа није ни престало са радом.

Компание уз дозу опреза настављају да раде, пажљиво пратећи податке о ширењу корона вируса, с обзиром на процене да би поновно затезање мера могло да има „катастрофалне последице по економију".

Ако се ова стратегија покаже успешном, Немачка ће бити суочена са далеко мањим економским последицама, као и мањим људским губицима него Италија, Шпанија или Велика Британија.

Снимци са улица Берлина из претходних неколико дана делују много „живахније".

Међутим, постоје правила понашања у јавном превозу, у продавницама и јавним зградама, а од свих се захтева да носе маске.

У Немачкој се практикује и социјално дистанцирање, иако је се у овој земљи од самог почетка инсистира на удаљености од 1.5 метра - за разлику од два метра, што у остатку Европе.

Осим тога, лекари прате мрежу контаката заражених особа.

Од ББЦ репортера затражено је да оставе имена и бројеве телефона у свим јавним зградама које су посетили: хотелу, министарствима, црквама, музеју и католичкој цркви где су снимали мису.

Дакле, све и да мобилна апликација за праћење контаката која се у Немачкој користи не уђе у широку употребу, најосновнији систем праћења већ је успостављен.

Поједини кључни кораци ка потпуном отварању још нису предузети.

Школе и универзитети отварају се постепено, док би кафићи и ресторани могли остати затворени још неколико недеља.

Влада разматра опције да омогући члановима проширене породице или малом броју пријатеља да се окупљају.

Било би погрешно рећи да се либерализација поменутих мера десила без тензија у немачкој политици, у којој се доношење одлука заснива на консензусу.

Међутим, интересантно је да су отпор предложеној либерализацији показали они који сматрају да би мере могле бити укинуте бржим темпом.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Немачка опрезно попушта мере

Цркве су такође покушале да оспоре забрану верских окупљања, и то пред судом.

Чини се да попуштање мера о којем је Влада одлучила наилази на широку подршку грађана.

Анкете показују да је подршка партији канцеларке Меркел порасла, а чини се да нема озбиљног противљења поводом одлука о ношењу маски, одржавању дистанце од 1.5 метра уместо 2 и поновном отварању многих бизниса.

На питање о томе колико поверења има у одлуке које је донела Влада, професор Кауфман, једног од водећих виролога у земљи, указао је на важност релативно ниске стопе смртности.

„То је врло јак аргумент", примећује Кауфман. „Људи су уверени да се можемо вратити нормалном животу."

У постдамском музеју Барберини на отварање чека велика изложба Клода Монеа, одложена због епидемије.

Директор музеја Ортруд Вестхајдер каже да ће отварање музеја бити праћено одговарајућим мерама заштите.

Дозвољени број посетилаца које музеј може да прими смањује се за две трећине, ношење маски је обавезно, а изложба ће моћи да се разгледа смо у једном смеру од улаза ка излазу, без враћања у просторије.

„У ствари, овако ћемо људима омогућити да виде Монеа баш оним редоследом којим смо ми испланирали изложбу", каже директор музеја, скрећући пажњу на неочекивану корист од тренутног стања.

Невероватно је да је Немачка, док се теже погођене европске земље још увек муче са применом најосновнијих мера уведених због корона вируса, напредовала до тачке да јавност поново добије приступ високој култури.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk