Корона вирус: Како је пандемија утицала на заштиту природе

  • Хелен Бригс,
  • ББЦ новинарка из области заштите животне средине
Arabian oryx

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Нови циљеви заштите природе требало је да буду одређени у октобру ове године

Пандемија корона вируса прекинула је финансирање пројеката очувања животне средине, што може да остави последице у наредним годинама.

Али можемо да урадимо више да заштитимо природу, кажу доктори Ђого Верисимо и Ниша Овен из групе која води кампању On The Edge Conservation.

Пандемија је утицала на годину која је требало да буде јако битна за биодиверзитет.

Нови програми заштите природног света требало би да буду договорени у октобру.

Иако је изолација имала и поједине позитивне ефекте на екологију, укључујући и то да су се дивље животиње вратиле у урбане средине, врло мало знамо о биолошкој разноликости у удаљеним подручјима, каже докторка Овен.

„Постоје извештаји о илегалним активностима које се дешавају на терену које се не бележе због изолације због корона вируса, смањеног броја особља или смањених средстава", каже она.

„Нећемо знати колико је то имало утицај за дивљи свет и биодиверзитет док не будемо могли да им приступимо, што вероватно нећемо моћи током изолације".

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Јелени су стигли до Лондона

Губитак финансирања све је већи проблем, поготово када се ради о угроженим врстама, попут панголина, на чију заштиту се „већ одваја мањи део колача".

„Нису само организације које се баве заштитом удаљених подручја у проблему", каже доктор Верисимо, који ради на Универзитету у Оксфорду.

„И овде у Великој Британији еколошке хуманитарне организације озбиљно погађају све промене које Ковид-19 прави."

Потпис испод видеа,

Дрвеће кришом прича - и ево шта каже

Коалиција 50 организација, која је окупљена под називом Дивљи свет и села, бави се заштитом животне средине и дивљих животиња у Енглеској. Стручњаци из ове групе су недавно упозорили у извештају да се хуманитарне организације из Велике Британије суочавају са драматичним губитком прихода, што ће утицати на њихову способност да се брину за земљу, заштитите дивљи свет, као и да се боре против климатских промена и уништавања природе у годинама које следе.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Светски лидери морају да смишљају нове начине заштите природе

Све ово се догађа у години као је представљена као „Сјајна година за биодиверзитет", као што је била првобитан план Уједињених нација.

У октобру 2020. очекивала се и светска конференција о биодиверзитету, где је требало да буду постављени нови циљеви како би се свет борио за биолошку разноликост у наредној деценији.

Иако се распоред променио, ово је велика прилика да светски лидери поставе снажне циљеве и истакну да је биодиверзитет саставни део људског здравља и благостања и планете на којој живимо, рекла је докторка Овен.

Доктор Верисимо је додао: „Ова пандемија је биолошки потекла од дивљих животиња. Битно је да размислимо какав је наш однос са природом и у који смо положај сада ставили животиње, када болести ове врсте не прелазе само на друге животиње, већ и на људе".

Пратите Хелен на Твитеру.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk