Корона вирус и Нил Гејмен: Чувени писац прешао пола света, посетила га полиција

Neil Gaiman and wife Pamela

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Гејмен је стигао у Шкотску, а његова супруга Аманда Палмер и син су остали на Новом Зеланду.

Припадници полиције испитали су чувеног писца Нила Гејмена због кршења безбедносних мера током пандемије Ковида-19. Гејмен је из Новог Зеланда путовао више од 17.000 километара како би стигао до острва Скај на северу Шкотске, прекршивши тиме правила о карантину у Шкотској.

Аутор Америчких богова, Коралине и Добрих предсказања каже да је желео да се изолује на острву Скај - супруга и син су остали на Новом Зеланду - где има кућу у којој воли да пише.

„Здраво из Шкотске, где сам у руралној изолацији", написао је Гејмен у блогу.

Полиција Шкотске га је посетила у његовој кући, како би причали о „његовим поступцима".

„Дали смо му основне савете о путовањима и подсетили га на тренутне безбедносне мере у Шкотској", навела је инспекторка Линда Ален.

„Бриге и гнев"

Поступци аутора књига научне фантастике и графичких новела изазвали су бројне критике због „угрожавања локалног становништва".

Ијан Блекфорд, посланик Шкотске националне партије (СНП) у Вестминстеру - у којем је представник баш тог дела Шкотске - изјавио је за Сандеј тајмс да је Гејменово путовање „неприхватљиво".

„Шта је са тим људима - знају да смо усред карантина, а мисле да могу тек тако да дођу са друге стране планете? Тиме угрожавају локално становништво, излажући га инфекцијама које су могли да покупе на свакој етапи тог путовања", навео је он.

Потпис испод видеа,

У Београду се налази највећа библиотека за слепе на Балкану. Завирите у њу.

Кејти Форбс, посланица СНП-а у шкотском парламенту такође је критиковала поступке аутора.

„Невероватно је да је он објавио блог о путовању на Скај - иако је био свестан брига и беса локалног становништва због кршења карантина и стављања читаве заједнице под ризик", истакла је.

Гејмен - који живи у Вудстоку у Америци - више од 10 година поседује кућу на острву Скај, али је до пре две недеље живео на Новом Зеланду са супругом и сином.

Међутим, како је навео, договорили су се „да је потребно да једно другом дају мало простора".

„Маскиран, рукавице"

Педесетдеветогодишњи писац у блогу наводи да је са празног аеродрома у Оукленду - „потпуно маскиран и са рукавицама" - долетео у Лос Анђелес, где је ухватио лет за Лондон.

У Лондону је, додаје, позајмио аутомобил од пријатеља, како би стигао до Скаја.

„Возио сам на север празним путевима, стигао овде око поноћи и овде сам од тада", рекао је.

„Било ми је потребно да будем негде где са људима из Велике Британије могу да причам, кад смо и они и ја будни, не само пре доручка или после вечере", додао је.

Како истиче, морао је и да оде негде да се изолује од свих.

„Свима је сада тешко - неки људи су збијени заједно, а волели би да нису, док су неки сами и усамљени. Готово да свакога нешто боли, та да будите љубазни једни према другима", истакао је.

Иначе, Гејмен је за Скај рекао да му је омиљено место на читавом свету и најбоље место за писање.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk