Корона вирус и љубав: Драматичне промене у дејтингу, тврди газда Тиндера

  • Дугал Шо
  • ББЦ новинар у области бизниса
Млада жена пролази поред билборд рекламе за дејтинг апликацију Тиндер

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Употреба Тиндера и других онлајн апликација у порасту је током пандемије

Корона вирус је извршио „драматичан" утицај на то како људи користе дејтинг апликацију Тиндер, рекао је њен шеф за ББЦ Њуз, мада би промене могле да одговарају плановима које је он већ имао за ову платформу.

Избијање епидемије корона вируса и услови изолације били су двосекли мач за онлајн платформе за дејтинг као што је Тиндер, према речима њеног генералног директора Елија Сајдмена.

С једне стране, ангажовање корисника је у порасту, што је тренд који су пријавиле и друге дејтинг апликације.

Корисници Тиндера начинили су 3 милијарде „свајпова" широм света у недељу 29. марта, што је највише што је ова апликација икад забележила у једном дану. У Великој Британији, дневни разговори су порасли за 12 одсто између средине фебруара и краја марта.

Дошло је до „драматичне промене" у метрици понашања, која је иначе била стабилна, каже Сајдмен.

Међутим, економске последице изолације значе да људи имају мање новца за трошење.

То и није тако добра вест за Тиндер, који је бесплатан, али се ослања на зараду од претплата за премијум налоге.

„Тешко је сазнати праве цифре незапослености у Америци", каже Сајдмен. „Веома сам забринут због онога што се дешава на економском плану у нашем друштву и због утицаја који ће то имати на многе наше чланове."

Желимо да испричамо приче људи који су се нашли на мети превараната на сајтовима за упознавање или апликацијама за проналажење партнера.

ББЦ жели да исприча вашу причу: Попуните формулар кликом на ОВАЈ ЛИНК и поделите искуства са нама.

Тиндер је преузет више од 340 милиона пута откако је покренут 2012. године. Али велика већина његових прихода потиче од само 6 милиона претплатника који плаћају „златну" услугу. Стопа којом је ова апликација стицала те драгоцене кориснике, који плаћају, опала је од увођења изолације.

Подаци компаније указују на то да су нови приступи премијум чланству почели да скачу тамо где су мере изолације почеле да попуштају, каже Сајдмен.

„Буквално можете да пратите како се ситуација враћа од државе до државе у САД, како ствари почињу да попуштају, а врхунац кризе да пролази."

Друге платформе које нуде бесплатно учлањивање приметиле су нешто слично током изолације.

„Приметили смо скок у активностима", каже Чарли Лестер, дејтинг експерт за платформу Инер серкл.

„Упаривања су скочила за 15 одсто, а број послатих порука је скочио за 10 одсто, али смо приметили и мању спремност на плаћање."

Потпис испод фотографије,

Чарли Лестер је експерт за дејтинг за Инер серкл

Сајдмен каже да ће можда морати да се сачекају чак два или три финансијска квартала да би се сагледао потпуни економски утицај који је све ово имало на Тиндер, како размере глобалне кризе буду почеле да постају све јасније.

Други проблем је да ће временом постати очигледно и да ли ће популарност виртуелног дејтинга, преко видео позива, остати, једном кад физички сусрети са непознатима постану приступачнији.

Платформе као што су еХармони, ОККупид и Меч пријавиле су велике скокове у видео дејтовима.

Тиндер планира да лансира властиту видео дејтинг функцију у јуну, каже Сајдмен.

Служба за видео позиве функционисаће према политици двоструке потврде, тако да ће обе упарене стране морати да пристану на позив. Биће бесплатни и имаће сталну подршку тима модератора.

Промене у дејтингу које је са собом донела изолација због корона вируса просто је само убрзала генерацијску промену коју је компанија већ почела да прати у својим фокус групама, каже Сајдмен.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Ели Сајдмен је постао генерални директор апликације за дејтинг Тиндер 2017. године

Осамнаестогодишњаци који се данас придружују апликацији, за разлику од њихових претходника који су то чинили 2012. године, одрасли су потпуно срасли са друштвеним мрежама и виртуелни свет доживљавају као нешто сасвим природно, објашњава он.

За ову генерацију суштина онлајн упаривања није само у организовању сусрета у стварном животу, она је и у проживљавању онлајн искуства.

Из овог разлога компанија је радила на томе да Тиндер мање буде место за организовање „смувавања" офлајн, а више место где ће се људи дружити онлајн, како би упознавали разне нове људе.

Он испробава виртуелне просторе и догађаје уживо на којима људи могу да се сретну и упаре на платформи, као што су Ноћи свајповања и квизови.

Сајдмен сумира кредо новог младог соја корисника Тиндера: „Ваш дигитални живот је једнако важан као и ваш друштвени живот у физичком свету."

У свету у коме се социјално дистанцирање наставља, овај кредо могао би у одређеној мери да буде прихваћен и међу старијим корисницима.

Можете да пратите Дугала на Твитеру:@dougalshawbbc

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk