Наса и Спејс Икс: Ко су астронаути који лете у свемир

  • Пол Рајнкон
  • Уредник у области науке
Боб Бенкен и Дог Харли

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Боб Бенкен и Дог Харли стигли су на Флориду 20. маја да се припреме за полетање

Двојица амерички астронаута ће се у среду 27. маја отиснути на Међународну свемирску станицу у свемирској летелици компаније Спејс Икс Елона Маска. Упознајте астронауте који ће кренути на ово историјско путовање.

Дог Харил и Боб Бенкен ускоро ће прекинути деветогодишњу паузу НАСА летова у свемир и тако постати први астронаути који су са америчког тла кренули у непознато после повлачења спејс шатла 2011. године.

НАСА је последњих година куповала места за астронауте - по цени од неколико десетина милиона долара по лету - на руском шатлу Сојуз.

Али званичници су радили са компанијом Елона Маск Спејс Икс и ваздухопловно-свемирским гигантом Боинг на развоју нове америчке свемирске летелице способне за превоз људи на и са Међународне свемирске станице - у оквиру програма комерцијалне посаде свемирске агенције.

Маскова летелица прва ће бити лансирана; Харли и Бенкен ће полетети у среду у елегантној свемирској летелици Кру Дрегон.

Аутор фотографије, NASA

Потпис испод фотографије,

Кру дрегон

„Крајње је време да једна америчка ракета буде лансирана са обале Флориде на Међународну свемирску станицу и ја сам почаствован што сам део тога", реако је 53-годишњи Харли раније овог месеца.

„Када сам први пут летео... нисам имао сина, сада сам заиста узбуђен што ћу моћи да поделим ову мисију са њим", додао је 49-годишњи Бенкен.

Наса је одабрала двојицу најискуснијих астронаута да помогну калифорнијској компанији Спејс Икс да припреми спејсшатл Кру Дрегон за лансирање. Њих двојица су такође и дугогодишњи пријатељи.

„Замислите ту срећу да летите са најбољим пријатељем... Мислим да има много људи који би волели да могу да буду на нашем месту", рекао је Харли.

Када буду лансирани у ракети Фалкон 9, њихове супруге знаће кроз шта ће тачно проћи, пошто су и оне су астронауткиње.

Харлијева супруга Карен Најберг два пута је летела у свемир - иностраним шатлом и Сојузом - пензионисана је у Наси ове године. Они имају десетогодишњег сина Џека, чије је одрастање обележено свемирским путовањима.

Аутор фотографије, NASA

Потпис испод фотографије,

Харли и Најберг са сином Џеком

Најберг је почела обудку за шестомесечну мисију до свемирске станице само неколико месеци после Џековог рођења. У међувремену, Харли се припремао за сопствени лет - пилотирајући последњу мисију шатла. Најберг је некад водила Џека у Русију, а некад је остајао код куће у Тексасу.

„Буквално од када је Џек био довољно велики да схвати ствари, или је одлазио у Русију или је преко Скајпа причао с мамом. Тако је било", ракла је Харли за Хјустон хроник 2013.

Бенкенова супруга Меган Мекартур летела је у последњој мисији сервисирања Хабл Спејс телескопа 2009.

Као активна чланица корпуса астронаута, потенцијална је кандидаткиња да буде прва жена на Месецу када се Наса врати 2024. Њихов син Тео има шест година.

Харли, Бенкен, Најберг и Мекартур су дипломирали заједно на класи 2000. године и били на венчањима једни других. Мушкарци су толико навикли на друштво један другог, да су почели да имају сабласан однос.

Аутор фотографије, ROBERT MARKOWITZ / Nasa

Потпис испод фотографије,

Бенкен

Они „могу да предвиде - углавном говором тела - шта други мисли или који му је следећи корак", рекао је Бенкен за ЦНН раније овог месеца. „Толико дуго се познајемо да је као да имамо други пар руку."

Харли каже за Бенкена: „Одмах знам када нешто нисам урадио како треба - само тако. Види му се на лицу."

Али Бенкен признаје да је Харли организованији део двојца.

Старији од њих двојице одрастао је у засеоку Апалачин, у источном Њујорку.

Бенкен долази из Сент Ана, предграђа Сетн Луиса у Мисурију.

Аутор фотографије, ROBERT MARKOWITZ / Nasa

Потпис испод фотографије,

Харли 2011.

Радио је на грађевини пре него што је схватио да посао на отвореном у летњој сезони није за њега.

Обојица су уписала колеџе, добили војне стипендије и додипломска звања инжењера. Док је Бенкен наставио докторат на Калифорнијском технолошком институту, Харли је постао официр у маринцима.

Обојица су касније обучени као војни пилоти - у различитим школама за обуку. То је била архетипска позадина за Насине астронауте још од дана прве посаде - Меркјури Седам.

Харли и Бенкен изабрани су као кандидати за астронауте три године пре него што се спејсшатл Колумбија покварио при поновном полетању, када је страдало седам чланова посаде. После катастрофе, Наса је одлучила да повуче шатл и од тада сарађује с приватним фирмама на свемирским летовима.

Аутор фотографије, NASA

Потпис испод фотографије,

Спрмени за лансирање

Када су двојици мушкараца додељени летови, програм је био у завршној фази. Њихове мисије су се биле концентрисане на испуњење Насиних претходних обавеза на завршетку изградње Међународне свемирске станице, укључујући испоруку преграда за посаде, које су биле дизајниране тако да се уклопе у залихе.

Када је свемирски брод повучен, послати су у програм који ради са комерцијалном посадом. У августу 2018. године Харли и Бенкен проглашени су за главну посаду Демо-2, првог брода Спејс Икс-а који ће превозити људе.

„Боб и ја последње две године живимо у Калифорнији, где радимо са људима из Спејс Икса како бисмо дошли до овога", рекао је Харли овог месеца.

Морали су да се навикну на екране на додир Кру дрегона, пошто су претходно радили са комбинованим тастерима на инструмент табли.

Харли каже да му је много помогло што је претходно радио на процени војних авиона као пилот.

Потпис испод видеа,

Од свемира до паметних телефона: Како је свет направљен за мушкарце

„То је, само по себи, много помогло, јер током читавог процеса видите да у војсци има много одлагања услед техничких изазова, па постоје ствари које не очекујете и кроз које морате да пролазите", објаснио је.

Бројне промене - укључујући две невероватне експлозије које су уништиле ракету и једну од капсула Кру дрегон - помериле су мисију за готово четири године од првобитно постављеног датума - октобра 2016. године.

„Добро смо се припремили за тај део, па мислим да су у Наси људи били фрустрирани што су датуми лансирања померени", рекао Харли.

Упркос препрекама на путу, Бенкеново одушевљење не престаје: „Вероватно је сан сваког ученика школе за пилоте да има прилику да лети у потпуно новом свемирском броду."

Харли је рекао за ЦНН: „Са становишта првог полетања, постоји вероватно већи ризик.

„Али се лет вероватно не разликује од других летова у свемир у којима су учествовали људи".

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk