„Реинкарнирани“ лидер тибетанског будизма који је нестао пре 25 година када је био шестогодишњак

  • Мајкл Бристоу
  • ББЦ Њуз
A woman holds a candle in front of a picture of the Panchen Lama to mark his 31st birthday in 2020

Аутор фотографије, EPA

У оптицају је само једна фотографија Тибетанца Гедуна Чоекјија Нијиме, једног од најславнијих „несталих" особа на свету.

Она једва да је нешто више од снимка направљеног у брзини, кад је овај имао свега шест година. На слици се види дечак румених образа и пасивног израза лица.

Тај дечак сада има 31 годину, а 17. маја навршило се тачно 25 година откако су он и његова породица нестали у Кини, три дана након што је проглашен за реинкарнираног панчен-ламу, другу најважнију фигуру у тибетанском будизму.

Откако је отет, није било информације из независног извора о његовој судбини.

Тибетанци изван Кине користе ову годишњицу да позову на његово ослобађање. Али само кинески званичници знају где се он налази, а будући да су мало шта рекли читава четврт века, не очекује се ни да ће сада понудити нове информације.

„Наше расположење је суморно", признаје Сонам Церинг Фраси, представник тибетанске владе у егзилу у Лондону.

За оне који захтевају ослобађање панчен-ламе, то је разумљиво осећање. Овај случај показује моћ којом располажу кинески лидери, који могу да учине да неко нестане са лица Земље без икаквих последица, по њих или по њихову земљу.

Потпис испод фотографије,

Како би панчен-лама могао да изгледа данас? ББЦ је добио дозволу да од стручњака затражи пројекцију,

Радна група за присилне или недобровољне нестанке Уједињених нација покушава да открије шта се десило Гедуну Чоекјиу Нијими од 1995. године, али је до сада открила врло мало тога.

Неколико недеља пре 25. годишњице његовог нестанка, група је ББЦ-ју дала саопштење о својим напорима.

„Кинеска влада нам је одговорила неколико пута, али пружене информације сматрале су се недовољнима да разјасне случај и он и даље остаје нерешен."

Радна група је 2013. године тражила од кинеске влада да јој дозволи да дође у посету земљи.

У годишњем извештају прошле године - шест година после те молбе -саопштила је да још чека на одговор.

„Радна група се нада да ће ускоро добити позитиван одговор", стоји у извештају, можда мало превише оптимистично.

Иако Пекинг не открива много, постоје разлози зашто би Кина желела да баш овај шестогодишњак нестане.

У тибетанском будизму, од панчен-ламе важнији је само далај-лама, који је са Тибета побегао 1959. године и постао алтернативни извор власти за Тибетанце који се не слажу са контролом Пекинга над регионом Хималаја.

Потпис испод фотографије,

Кина је изабрала властитог панчен-ламу након што је дечак нестао

Претпоставља се, из разумљивих разлога, да Кина није желела да панчен-лама стекне исти ауторитет и постане слична препрека у њеној владавини Тибетом.

Након што је Гедун Чоекји Нијима нестао, Кина је изабрала властитог панчен-ламу. Многи верују да ће изабрати и властитог далај-ламу када садашњи буде преминуо.

Кина мења причу

Током година, Кинеска влада пружила је неке информације о несталом панчен-лами, макар то било само да негира да било шта није у савршеном реду.

Одмах после његовог нестанка, радној групи УН-а рекла је да „никада није било случаја никаквог нестанка и отмице породице реинкарнираног детета".

Она је рекла да је та тврдња измишљотина коју је смислила „група далај-ламе".

Наредне године, 1996, прича се променила. Кина је саопштила да је неколико „бескрупулозних душа" покушало да прокријумчари дечака у иностранство, па су његови родитељи затражили заштиту од ње и она им је сада пружа.

Аутор фотографије, BBC/Bristow

Потпис испод фотографије,

BBC/BRISTOW Манастир Ташилхунпо у Шигацеу на Тибету, место где столују панчен-ламе

Упркос пруженом обезбеђењу, Пекинг тврди да дечак и његова породица живе нормалним животом и да не желе да им било ко смета, што је често понављао од тада.

С времена на време, кинеска влада наговести да можда није све баш како треба.

Радној групи је 1998. године, на пример, рекла да мајка панчен-ламе служи затворску казну, иако није јасно због чега или на колико дуго је затворена.

Повремено је било и других извора вести.

Робин Кук, тадашњи британски министар спољних послова, 2000. године је рекао да је Кина показала британским званичницима две фотографије дечака за ког је тврдила да је нестали панчен-лама.

На једној је дете играло стони тенис; на другој је дечак писао кинеске симболе на табли. Британцима је дозвољено да погледају фотографије, али не и да их задрже.

Приликом једног другог сусрета, тибетански званичници су ми рекли, током мог радног пута на Тибет 2007. године, да би нестали панчен-лама волео да живи на миру и да не жели да га узнемиравају.

Последња конкретна информација, према тибетанској влади у егзилу, са седиштем у Дарамсали у Индији, потиче од пре две године кад је Кина саопштила УН-у да панчен-лама живи обичним животом и да има посао.

Кинеска влада је одбила да пружи новију информацију од те за овај чланак.

„Отели су њега и његову породицу"

Али он је рекао да кинески лидери никад неће моћи да се опусте и уживају у власти на Тибету.

„То је крхка конструкција. Провешће све време у страху да би читав систем могао да се сруши."

То је можда заиста тако, али је само сведочанство колико чврсто Кина контролише Тибет кад тибетанска влада у егзилу ретко може да искористи властите изворе да добије вести о Гедуну Чоекјиу Нијими.

Пре две године, далај-лама је рекао да има „поуздане информације" да је он још жив, али није било ничег новог од тада.

Сонам Церинг Фраси, лондонски представник тибетанске владе у егзилу, рекао је да они не могу много шта друго да ураде сем да се чврсто држе те једне фотографије шестогодишњег дечака.

Фраси је рекао да њу Тибетанци каче у манастирима и својим домовима ван Кине; она је жижа молитви и поштовања, у нади да ће једног дана доћи у прилику да виде човека у ког је овај израстао.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Далај Лама са сликом Панчен Лама

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk