Брајан Меј из групе Квин био „на корак до смрти" после срчаног удара

  • Марк Севиџ
  • ББЦ музички уредник
Brian May

Аутор фотографије, PA Media

Потпис испод фотографије,

Звезда каже да је „мали" срчани удар открио много озбиљније проблеме

Гитариста групе Квин Брајан Меј открио да је „могао да умре" од срчаног удара.

Седамдесетдвогодишњи музичар каже да је био „запањен" када су му саопштили да мора на операцију после оног што описује као „мали" инфаркт почетком овог месеца.

Проблеми са срцем јавили су се неколико дана пошто је био код лекара када је мислио да је повредио глутеус током незгоде у башти.

Здравствене проблеме који су уследили објаснио је на Инстаграму.

„Мислио сам да сам здрав момак", рекао је.

„А испоставило се да имам запушене три артерије и да постоји опасност да ми крв не дође до срца"

Уграђена су му три стента - цевчице које држе отвореним блокиране артерије - и каже да је сад поново потпуно здрав.

„Шетам са срцем које је сад врло јако и мислим да ћу бити у доброј форми у данима који долазе".

Меј је претходно пунио ступце новина када је објавио је да је поцепао мишић глутеуса приликом пада у башти.

Повреду је пратио намилосрдни бол који је касније указао на други проблем.

„Рекао сам да сам покидао тетиве", рекао је у седмоминутном видео снимку „Шир Харт Атек" - како се зове трећи албум групе Квин из 1974.

„На тај начин ми је постављена дијагноза и мислили смо да има везе са бизарном баштенском незгодом. Нисам схватао да је то смешно, стварно. Сметнуо сам с ума да се људи смеју падовима... али свакако није била ствар у томе.

„Сада, недељу дана касније и даље сам у агонији. Мислим, правој агонији. Хтео сам да скочим у неким моментима, невероватан бол је то. И сви су ми говорили `То није бол од удареног мишића, не би те толико болело` па сам поново отишао на магнетну резонанцу.

„Овог пута се показало да имам проблем с доњим делом кичме - открили смо да је прикљештен нерв ишијадикуса и да зато имам осећај као да ми неко стално набија шрафцигер у леђа. То је било врло мучно.

„Коначно смо почели да лечимо право место. Држао сам лед на погрешном месту 10 дана".

Болови у грудима

То је био, каже, један део приче, али сад је боље.

„Други део је мало бизарнији и шокантнији. Мислио сам да сам здрав. Говорили су да имам нормалан крвни притисак и добар рад срца, а и даље сам у кондицији, возим бицикл, добро се храним, уносим мало масноћа.

„Ипак, усред саге о боловима у леђима имао сам мањи инфаркт. Није ми нашкодио. Ти болови у грудима и стезање трајали су око 40 минута и осећао сам да ми трну руке и да се знојим".

Када је схватио да је у питању срчани удар, позвао је доктора и одвезли су га у болницу. Тестови су открили скривене здравствене проблеме.

Аутор фотографије, PA Media

Потпис испод фотографије,

Група Квин бил је на турнеји са Адамом Ламбертом почетком године, али су наступи стопирани због корона вируса

Дали су му да бира између операције на отвореном и уградње стентова, изабрао је друго. Каже да је захват био врло једноставан.

Меј истиче да би његов случај требало да буде лекција свим људима у позним годинама.

„Неко ко је наизглед врло здрав, можда то није и да сам на вашем месту проверио бих све. Био сам на корак до смрти, али нисам умро. Изашао сам и био бих врло срећан да није тога са ишијасом".

Проблеми са здрављем појавили су недуго пошто је изашла нова верзија песме групе Квин We Are The Champions (Ми смо шапиони) како би прикупили новац за фонд Светске здравствене организације за борбу против Ковида-19.

Песма је преминована у You Are The Champions (Ви сте шампиони) и посвећена је здравственим радницима, а снимана је у карантину током епидемије.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk