Корона вирус на Малдивима: Пар заточен на бескрајном меденом месецу

  • Секундар Кермани
  • ББЦ
Пар позира испод знака у Мексику

Аутор фотографије, Family handout

Потпис испод фотографије,

Калед и Пери отпутовали су у Мексико на медени месец још марта

Све је почело венчањем у главном граду Египта, Каиру, 6. марта - осам година након што су се упознали, Калед и Пери венчали су се у друштву пријатеља и породице.

Неколико дана касније, овај пар који живи у Дубаију отпутовао је за Канкун, у Мексику, без икакве бриге на свету: вирус корона деловао је као некаква далека претња, јер је тек требало озбиљно да се рашири светом.

И тако, док је пар ипак пазио да избегава места на којима има много људи, кажу да ни у сну „нису очекивали" да забране путовања поремете њихове планове.

Али у време кад је требало да се врате кући у Уједињене Арапске Емирате (УАЕ) преко Турске 19. марта, озбиљност ситуације постала је очигледна.

„Док смо били у авиону, добили смо приступ интернету и почели да добијамо поруке од разних људи: 'Хоћете ли успети да стигнете до Дубаија? Уведен је нови закон, забрањен је улазак исељеницима'", рекла је Пери за ББЦ.

Ипак, будући да су се већ нашли у ваздуху, претпоставили су да ће им бити дозвољено да путују. Али. када су покушали да преседну на следећи лет у Истанбулу, речено им је да не могу да уђу у авион.

Нова правила ступила су на снагу након што су напустили Мексико.

Њих двоје остали су заглављени на аеродрому два дана. Забране на снази у Турској нису им дозвољавале да оду и уђу у град.

У међувремену, без валидног бординг паса, мучили су се да купе хигијенске артикле и одећу, а није им чак дозвољено ни да покупе властити пртљаг.

Аутор фотографије, Пери

Потпис испод фотографије,

Када су покушали да се врате. схватили су да су се заглавили

Будући да нису могли да уђу у Уједињене Арапске Емирате а сви летови за Египат су били отказани, био им је хитно потребан неки план.

„Одлучили смо да одемо на Гугл и пронађемо све оне земље које пуштају улазак Египћана без визе, а онда да проверимо да ли оне имају летове", рекла је Пери. Испоставило се да имају само једну опцију: Малдиве.

Група острва са чистим белим песком и тиркизном водом у Индијском океану, Малдиви су славни као једно од најлепших места на свету. Калед и Пери су чак размишљали да иду тамо на медени месец уместо Мексика.

Међутим, у овој прилици пар нису највише узбуђивале плаже и роњење.

„Сећам се тренутка кад су нас пустили да прођемо кроз имиграцију", присећа се Пери. „Погледали смо се и били смо веома срећни што ћемо макар спавати у кревету, а не на аеродромским столицама!"

Калед, инжењер телекомуникације, рекао је смејући се: „Били смо страшно срећни што видимо властити пртљаг."

Али једном кад су се решили непосредног стреса пронашавши смештај, суочили су се са новим изазовима.

„Почели смо да схватамо да ће ово бити једно велико финансијско оптерећење, нећемо моћи да обављамо наше послове како треба. Нисмо спаковали лаптопове", рекла је Пери, која ради у медијима. „Кад сте на меденом месецу, не очекујете да ћете баш много радити."

Аутор фотографије, Калед

Потпис испод фотографије,

Њихова једина опција је била да одлете на Малдиве

Кад су стигли до свог острвског одмаралишта, схватили су да се налазе тек међу шачицом гостију, од којих је већина чекала на летове за кућу.

Како су остали одлазили, хотел је почео да затвара, а пар је пребачен на друго острво, где се иста ствар понављала.

Последњих месец дана провели су у специјалној изолованој установи коју је малдивска влада организовала у одмаралишту на острву Олхувели.

Они су захвални властима, коју су им дали попуст на цену смештаја, и особљу одмаралишта.

Потпис испод видеа,

Одмор у Грчкој у доба корона вируса: Тестирање на аеродрому и дан хотелског карантина

„Они заправо дају све од себе да нам ово буде што лепше искуство. И тако, увече пуштају музику, свако вече имају диџеја, а ми се чак понекад осећамо лоше, јер нико не плеше", рекао је Калед.

У одмаралишту има још седамдесетак људи, од којих су многи такође на меденом месецу. Једина разлика, каже Пери, јесте та што су сви други „изабрали Малдиве као своје одредиште за медени месец - ми нисмо."

Има укупно око 300 преосталих туриста на Малдивима, који су сада престали да примају нове посетиоце. Али иако постоје много гора места на којима можете да проводите време у изолацији, њих двоје очајнички желе да се врате у Дубаи.

Аутор фотографије, Пери

Потпис испод фотографије,

Делује као идеално место да се буде заглављен - али они и даље морају да раде

Кажу да су успели да оду на плажу свега „пар пута", делом због обилатих киша током актуелне сезоне монсуна, али и зато што посте током светог месеца Рамазана.

Обоје су се вратили и на посао, али имају проблема да се прикаче на конференцијске позиве преко wi-fi-ја.

А вратити се кући није тако једноставно. Као становници Уједињених Арапских Емирата али не и држављани, кажу да им није било дозвољено да уђу у авион који је враћао друге држављане у Залив.

И иако је лет за Египат у склопу пројекта репатријације могао да буде једна од опција, то би подразумевало 14-дневни карантин у владином објекту по доласку - и опет не би могли да се врате кући у Дубаји.

Они позивају власти Уједињених Арапских Емирата да им помогну, баш као и другим становницима који су остали заглављени. Поднели су молбу за дозволу за путовање на званичном порталу владе, али она тек треба да им буде одобрена.

А, у сваком случају, ионако ниједан лет тренутно није доступан.

„Постаје све стресније сваки пут кад прочитамо у вестима да авио компаније изнова одлажу датум повратка на посао… Дефинитивно ћемо урадити све што се од нас тражи кад је у питању карантин, било да је то у хотелу или само-изолација код куће", рекла је Пери.

Аутор фотографије, Калед и Пери

Потпис испод фотографије,

Њихово двомесечно путовање је далеко онога што су замишљали кад су отпутовали за Мексико

Кад су у питању трошкови путовања који се само гомилају, њих двоје су се договорили „да се труде да не рачунају све док се не врате, зато што не знају када ће свему доћи крај."

Ипак, свесни су да су други људи широм света у много тежој ситуацији. Али они истичу да је њихово путовање било далеко од продуженог меденог месеца.

„Увек је тужно кад сте у одмаралишту и последњи сте гости тамо, а сво особље вам маше кад се опрашта од вас. Осећате се лоше и због њих… то нам се до сада двапут десило", рекао је Калед. „Места као што су ова би требало да су пуна људи и добрих тренутака, а то сада није случај."

„Сваки пут кад кажемо људима да смо заглављени на Малдивима, они се смеју и говоре нам: 'то није најгоре што је могло да вам се деси, волела бих да сам ја на вашем месту'", додаје Пери.

„Није баш толико лако нити весело, дефинитивно је веома стресно… Волим да будем код куће са породицом. Одабрала бих то пре него било шта друго."

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог тема за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk