Канабис и религија: Древни Израeлити палили канабис за време богослужења, показује истраживање

рушевине храма у араду

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Остаци канабиса су откривени на олтару храма у Араду

Изрaелити - већинска етничка група древног Израела - палили су канабис у оквиру њихових религијских ритуала, открила је археолошка студија.

Добро очувана супстанца пронађена у храму старом 2.700 година у Тел Араду је идентификована као канабис, укључујући и његово психоактивно једињење ТХЦ.

Истраживачи су закључили да је канабис можда коришћен како би међу верницима изазвао психоактивни ефекат.

Ово је први доказ да су психоактивне супстанце коришћене у раном јеврејском богослужењу, преносе израелски медији.

Храм је откривен 1960. године у пустињи Негев, око 95 километара јужно од Тел Авива.

У последњој студији, објављеној у археолошком журналу Универзитета у Тел Авиву, археолози наводе да су два олтара од кречњака била закопана у оквиру храма.

Захваљујући делимично сувој клими, као и закопавању, остаци паљеница - спањених жртвених дарова - сачувани су на врху ових олтара.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Верује се да је канабис спаљиван како би изазва психоактивни ефекат код верника

На једном олтару је пронађен тамјан, што није изненађујуће имајући у виду колико је истакнут у светим књигама, објаснили су аутори истраживања за израелски лист Харец.

Међутим, етрахидроканабинол (ТХЦ), канабидиол (ЦБД) и канабинол (ЦБН) - једињења која се налазе у канабису - пронађена су на другом олтару.

У истраживању се додаје да су открића у Тел Араду указују на то да је канабис такође имао улогу у богослужењу у јерусалимском Светом храму.

Map

Разлог за то је је јер је у то време храм у Араду био део тврђаве на врху брда на јужној граници Краљевства Јуда, а наводи се да одговара умањеној верзији библијских описа Соломоновог храма у Јерусалиму.

Остаци храма у Јерусалиму су сада недоступни за археологе, па уместо тога проучавају Арад и друге сличне храмове што им помаже да разумеју религијске службе у већем храму.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk