Смрт Џорџа Флојда: Повратак хакерске заједнице Анонимус

  • Дејвид Молој&Џо Тајди
  • Репортери из области технологије
An Anonymous mask is seen next to a US flag in this photograph, which was actually taken in Hong Kong during the pro-democracy protest there in 2019

Аутор фотографије, Getty Images

Док Сједињене Америчке Државе покушавају да се изборе са масовним грађанским немирима у десетинама градова, „хактивистичка" група Анонимус вратила се из сенке.

Ова хакерска заједница некада се редовно појављивала у вестима, нападајући оне које је у својим сајбер-нападима оптуживала за неправду.

Након више године релативне тишине, чини се да су се вратили у јеку избијања насилних протеста у Минеаполису због смрти Џорџа Флојда, обећавши да ће свету обелоданити „многе злочине" градске полиције.

Међутим, није лако утврдити шта су стварно дела ове мистериозне групе, уколико их уопште има.

Ко су Анонимус?

Ова „хактивистичка" заједница нема лице и нема вођство. Њен слоган је просто „Ми смо легија", што се односи на њен наводно велики број припадника.

Без икакве централизоване командне структуре, свако може да тврди да је део групе.

То такође значи да чланови могу да имају потпуно различите приоритете и да не постоји једна једина агенда.

Али генерално гледано, они су активисти који на зуб узимају оне за које тврде да су злоупотребили моћ. Раде то на веома јавне начине, као што су преузимање контроле над сајтовима и њихово обарање.

Њихов симбол је маска Гаја Фокса, коју је прославио графички роман Алана Мура В као вендета, у ком револуционарни анархиста навлачи ову маску да би срушио корумпирану фашистичку власт.

Какве су акције до сада организовали?

Разни су облици сајбер-напада приписани Анонимусима у вези са протестима због смрти Џорџа Флојда.

Прво, интернет странице полицијске службе Минеаполиса привремено је била срушена током викенда после сумње да је спроведен напад ДДоС (Distributed Denial of Service).

То је несофистицирани али ефикасан облик сајбер-напада који загуши сервер подацима све док овај не може то више да истрпи и престаје да ради - на исти начин на који шопинг сајтови могу да падну кад превише људи похрли да купи неки производ за којим је огромна потражња.

База података са мејл адресама и лозинкама која је хакована из система полицијске службе такође је у оптицају и везује се за Анонимусе.

Међутим, не постоје докази да су полицијски сервери уопште били хаковани.

Страница мање важне агенције Уједињених нација претворена је у посвету Флојду, заменивши њен садржај поруком „Почивај у моћи, Џорџе Флојде", заједно са логоом Анонимуса.

Аутор фотографије, UN

Потпис испод фотографије,

Интернет страница са поруком - Почивај у снази

На Твитеру, непотврђени постови такође су постали вирални, а на њима се виде полицијски радији како пуштају музику и онемогућују комуникацију.

Међутим, експерти сугеришу да је мало вероватно да се ради о хакерској акцији и да је то вероватно последица тога што демонстранти користе украдену хардверску опрему на лицу места - уколико су снимци уопште аутентични.

Активисти Анонимуса такође поново изричу старе оптужбе против председника Трампа, извучене из докумената једне грађанске парнице од које је тужитељ добровољно одустао пре него што је завршила на суду.

Да ли ово стварни повратак?

Смрт Џорџа Флојда довела је до онога што њујоршки дописник ББЦ-ја Ник Брајант назива најмасовнијим расним немирима и грађанским нередима још од атентата на Мартина Лутера Кинга 1968. године.

У тим околностима, Фејсбук страница која тврди да је повезана са Анонимусима објавила је видео о Флојдовој смрти изневши наводе о низу других злочина које је починила полиција Минеаполиса и запретивши деловањем поводом тога.

Аутор фотографије, Facebook

На истој Фејсбук страници, претходних недеља постављани су слични снимци о НЛО-има и „плану Кине да завлада светом" који - попут овог снимка са Џорџом Флојдом - укључује електронски замаскиран глас који прича о претходно објављеним новинским вестима.

Али сајт је задобио много већу пажњу јавности након што је оборена интернет страница полицијске службе Минеаполиса.

Да ли су Анонимуси познати по оваквим стварима?

Прва велика операција Анонимуса која је завршила у главним вестима била је акција против Сајентолошке цркве из 2008. године, у којој су користили ДДоС напад како би срушили неке од сајтова ове организације, заједно са упућивањем лажних позива и слањем празних факсова чији је циљ био да омету њихову комуникацију.

Наредних година, током живота са последицама глобалне финансијске кризе, група је деловала као подршка многобројних покрета из Арапског пролећа, нападала Сони Ентертејнмент због његових покушаја да осујети хаковање конзоле Плејстејшн 3 и подржавао протесте Окупирај Вол Стрит, између осталог.

Настављали су да пружају подршку сличним борбама и организовали протесте против естаблишмента широм света, али њихово присуство у главнотоковским медијима последњих година је опадало.

Револуционарни имиџ и спремност да се супротставе моћним ентитетима, међутим, делују као да погађају право у жицу током актуелне кризе у САД.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk