Психологија: Пет ствари о којима мушкарци не говоре

Bearded man smoking, staring vacantly into the distance

Аутор фотографије, Getty Images

Скоро сваких 40 секунди једна особа у свету изврши самоубиство. Мушкарци чешће одузимају себи живот, делимично и зато што ређе причају о проблемима или траже помоћ.

О којим темама би мушкарци требало да буду отворенији?

Друштвене мреже и реалност

У закључку истраживања Универзитета Пенсилванија наводи се да што више времена проводимо на друштвеним мрежама, већа је шанса да се осећамо усамљено и депресивно.

Међутим, постоје и супротни ефекти.

Аутор фотографије, Getty Images

„Ако друштвене мреже користите у нормалним границама, то доводи до смањења депресије и усамљености", каже ауторка студије, психолошкиња Мелиса Хант.

„Ово посебно важи за људе који су били депресивнији на почетку студије".

Али како друштвене мреже могу да буду штетне?

Оно што се тамо дешава ретко одржава догађаје из стварног живота, а опет, стално правимо поређења.

„Људи не морају нужно да буду свесни, али то се дешава. Улогујете се, а онда видите садржај који је са друге стране, добро одржаван.

„Што више користите ове платформе, чешћа су и поређења са стварним животом и то утиче на осећања људи", наводи она.

Усамљеност

И највећем истраживању те врсте, ББЦ експеримент о усамљености у сарадњи са организацијом Wellcome Collection, дошао је до закључка да најусамљенији млади узраста од 16 до 24 године.

Аутор фотографије, Getty Images

Поготово су усамљени мушкарци.

„Оно што пресудно утиче код девојака је да ли су разговарале о томе међу собом, док је код мушкараца важно да заједно раде ствари - одлазе на утакмице, у паб, играју мали фудбал. Морали смо много више да се потруде него девојке", каже Робин Данбар која је водила студију.

Када усамљеност постане хронична, може озбиљно да утиче на физичко и психичко здравље. Студије су показале да усамљеност повећава ризик од деменције и хроничних обољења.

Плакање

Аутор фотографије, Getty Images

Бројне студије наводе да плакање не само да има лековит утицај, већ подстиче емпатију и друштвено везивање. Ипак, изрека да „мушкарци не плачу" представља дубоко усађен концепт.

У Великој Британији, 55 одсто мушкараца узраста од 18 до 24 године сматрају да им плакање нарушава мужевност.

„Од малих ногу дечаци уче да не показују осећања, јер је то знак слабости", каже Колман О'Дрискол, бивши извршни директор аустралијске организације Лајфлајн која се бави пружањем подршке особама које имају психичке проблеме.

Улога хранитеља

Недавно истраживање у Британији показало је да 42 одсто мушкараца који су у хетеросексуалним везама сматра да би требало да зарађују више од партнерки. Олумиде Дурођаје је један од њих.

Аутор фотографије, BBC Sport

Потпис испод фотографије,

Олумиде Дурођаје

„Гледао сам оца који је хранио нашу породицу, радио је дан и ноћ, путовао по целој земљи и мислим да то треба и ја да радим", каже он.

„Морао сам некако да зарадим новац, да играм ту мушку улогу за коју сам мислио да је потребна мојој партнерки", додао је.

Терет финансијске одговорнисти може свакоме да створи психичке проблеме. Истраживање из 2015. показало је да свако повећање незапослености доноси и повећање стопе самоубистава за 0.79 одсто.

„Цео живот нас уче да морамо да будемо финансијски успешни", наводи Сајмон Ганинг, извшни директор организације Campaign Against Living Miserably (Calm) која се бави спречавањем самоубистава мушкараца.

„Ситуација се погоршава када су у игри економски фактори које не можемо да контролишемо", сматра Ганинг.

Физички изглед

Џош је прошле године постао релативно познат у Британији када је освојио треће место у ријалити програму Острво љубави (Love Island).

Аутор фотографије, BBC Sport

Потпис испод фотографије,

Џош Дензел

„Раније сам, малтене, живео у теретани. Дешавало ми се да се гледам у огледало и упркос свим вежбама, нисам био задовољан. Чак и сада, нема ништа горе када на плажи видите момка са трбушњацима, а онда погледате себе и осетите се лоше", признаје Џош.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk