Убиство Улофа Палмеа: Зашто је убијен шведски премијер и како атентатор никад није ухапшен

Olof Palme and his wife Lisbet photographed in 1982

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Улоф Палме са супрогом Лисбет на фотографији из 1982.

Шведски тужилац именовао је човека који је убио шведског премијера Улофа Палмеа 1986. године, чиме је стављена тачка на мистерију која је деценијама опседала ову земљу.

Убица је, према речима тужиоца Кристера Петерсона, Стиг Енгстром, познатији као „Скандиа мен", који је извршио самоубиство 2000. године.

Тиме се истрага око убиства премијера затвара, рекао је главни тужилац.

Палме је убијен с леђа док је ишао ка кући са супругом Лизбет у Стокхолму. Раније тог дана је рекао телохранитељима да му обезбеђење није потребно.

Убиство се догодило у једној од најпрометнијих улица у Стокхолму и више десетина сведока је полицији рекло да су видели високог мушкарца који је испалио неколико хитаца и побегао.

„То вам је као да су убили Маргарет Тачер насред Пикадили циркуса - изрешетали је мецима - а онда је убица нестао у подземној железници и никад га нису нашли", рекао је за ББЦ доктор Јан Бондесон, аутор књиге Крв на снегу: Убиство Улофа Палмеа.

Током истраге убиства премијера испитане су хиљаде људи. За убиство је првобитно осуђен ситан криминалац, али је касније пресуда одбачена, а он ослобођен.

Олоф Палме

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Улоф Палме је убијен у петак увече док је шетао једном од најпрометнијих шведских улица

Ко је био Стиг Енгстром?

Стиг Енгстром добио је надимак „Скандиа мен", јер је радио за осигуравајуће друштво Скандиа.

Те ноћи када је премијер убијен, радио је до касно у близини места где се злочин догодио.

Енгстром је био један од 20 људи који су сведочили о убиству. Извршио је самоубиство 2000. године.

Новинар Томас Петерсон је први посумњао у Енгстрома и полиција је, на основу података које је прикупио, покренула истрагу, 18 година после самоубиства „Скандиа мена".

Тужиоци тврде да је Енгстром убио Палмеа због премијерових левичарских ставова.

Утврђено је да је лажно сведочио о догађајима после убиства, а тврдио је да је покушао да оживи Палмеа.

Касније је установљено да је похађао на обуку за коришћење ватреног оружја.

Његова бивша супруга рекла је за дневник Експресен 2018. године да је су је детективи испитивали током 2017. Тада његова невиност није довођена у питање, рекла је у интервјуу.

„Био је велика кукавица. Не би мрава згазио", рекла је она.

Палме и британски премијер Харолд Вилсон - фотографија из 1970.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Палме и британски премијер Харолд Вилсон - фотографија из 1970.

Ко је био Улоф Палме и како је убијен?

Палме је рођен 1927. године у породици из више класе с аристократским везама, а учланио се у Социјалдемократску странку 1949. године.

На чело странке и државе стао је 1969. године, наследивши ментора Тагеа Ерландера.

Као премијер, Палме је ојачао синдикате, унапредио здравствену заштиту и „државу благостања", одузео формалну политичку моћ монархији и знатно улагао у образовање.

Шведски премијер је 28. фебруара 1986. године дао слободно вече обезбеђењу и отишао са супругом Лизбет, сином Мартеном и његовом девојком у биоскоп.

Са супругом је шетао после пројекције једном од најпрометнијих улица главног града Шведске, када су се иза њих чули пуцњи.

Премијер, тада 59-годишњак, умро је на лицу места. На месту злочина су пронађени меци испаљени из пиштоља марке магнум 357, али не и само оружје.

Зашто убица није ухваћен?

Три године после убиства, тада осумњичени је завршио у затвору. Већ осуђиваног ситног криминалца Кристера Петерсона - који није у родбинској вези са тужиоцем истог имена - идентификовала је Палмеова супруга.

Осуђен на доживотну робију 1989. године.

Међутим, убрзо је пуштен на слободу, јер је одбрана доказала да није имао мотив да изврши убиство премијера, а ни коришћено оружје није пронађено.

Петерсон је преминуо 2004. године.

Olof Palme

Аутор фотографије, Getty Images

Ко су били Палмеови непријатељи?

Харизматични премијер који је предводио шведску Социјалдемократску партију о је познат по отвореним критикама домаћих и светских проблема.

Одлукама и реформама које је уводио у Шведској често би разбеснео власнике великих компанија. Био је и велики противник коришћења нуклеарног оружја.

Критиковао је совјетску инвазију на Чехословачку 1968. године, америчко бомбардовање Северног Вијетнама, фашистички режим Франсиска Франка у Шпанији и „језиви" режим Јужноафричке Републике због апартхејда.

Његова критика Америке довела је до краткотрајног захлађење односа између Вашингтона и Стокхолма.

„Не жалим за тим, у овом свету морате да говорите прилично гласно да би вас било ко саслушао", изјавио је Палме за Њујорк тајмс 1973. године.

Ана Сандстром, генерална секретарка Међународног центра „Улоф Палме", каже да је на десници постојала јака мржња према Палмеу.

„Када данас говоримо о оштрој реторици на друштвеним мрежама против политичара, све смо то већ видели у Шведској током Палмеове ере", рекла је она за ББЦ.

Палмеа су противници нападали „изузетно грубо", али велики број Швеђана га је веома поштовао и волео, додаје Сандстром.

„Људи и дан-данас долазе да положе цвеће на место на ком је умро", рекла је.

Које су теорије истраживане?

Шведска колективна траума и опсесија атентатом изнедрила је десетине теорија завере, па чак и име за ту фиксацију - Palmes sjukdom, или Палмеова болест.

Шведска полиција је на овом случају радила деценијама. И чувених писац Стиг Лашон, аутор књиге Мушкарци који мрзе жене (Girl With A Dragon Tattoo), био је годинама опседнут Палмеовим убиством.

Међу теоријама које су колале годинама, тврдило се да је:

  • Палме је убијен због ставова о апартхејду и финансирања Афричког националног конгреса. Шведски истражитељи су 1996. године водили истрагу по овим тврдњама у Јужноафричкој Републици, без резултата
  • Палме је открио да је шведска фабрика оружја Бофорс дала мито да би договорила посао са Индијом
  • Палмеова влада је курдске милитанте из ПКК прогласила терористима

Лизбет Палме је преминула 2018. године, никад не сазнавши ко је убио њеног супруга.

Presentational white space

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk