Смрт Џорџа Флојда: ХБО уклонио „Прохујало са вихором" из понуде

Вивијен Ли и Хети Мекденијел

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Вивијен Ли и Хети Мекденијел

Филмски класик „Прохујало са вихором" скинут је са понуде стриминг сервиса ХБО Макс.

У саопштењу се наводи да је филм из 1939. продукт тог времена и да осликава етничке и расне предрасуде које су „и тада биле погрешне, као што су сада".

Радња филма смештена је у време америчког Грађанског рата, а често се налазио на мети критика због начина на који осликава ропство.

Филм је снимљен на основу романа Маргарет Мичел у којем су главни ликови задовољни сопственим друштвеним статусом и остали су лојални некадашњим власницима пошто је укинуто ропство.

Филм је освојио десет Оскара и још увек је остварење које је донело једну од највећих зарада на биоскопским благајнама, ако се узме у обзир и инфлација.

Хети Мекданијел постала је прва црна глумица која је номинована за Оскара, а у филму је играла слушкињу Мами.

Сценариста Џон Ридли је, у чланку за лист Лос Анђелес Тајмс, написао да филм велича стање на америчком југу пре почетка рата и да је пун „болних стереотипа о људима друге боје коже".

„У филму су играле неке од највећих холивудских звезда, истовремено сентиментализујући историју која није постојала", написао је Ридли.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Плакат за филм

У саопштењу ХБО Макс, наводи се да би било „неодговорно" да филм и даље буде у понуди и то без „објашњења и ограђивања" од „расистичких описа".

Истиче се да би враћање филма без навођења историјског контекста био једнак тврдњи да предрасуде никада нису постојале.

Сличне варијанте постоје у одређеним епизодама цртаног филма Том и Џери.

На Дизни плус платформи уз опис цртаћа Дамбо из 1941. стоји порука да поједине сцене садрже „одређене застарале културолошке описе".

ХБО је донео одлука у данима када становници многих америчких градова протестују против полицијске бруталности и расизма у САД.

Недавно је и Нетфликс повукао из понуде серију Мала Британија у којој је Мет Лукас и Дејвид Вилијамс тумаче ликове различитог етнилког порекла.

Анализа Амола Раџана, ББЦ уредника

Ово није само питање једног филма. Ради се о много широј теми - како гледамо на историју по данашњим стандардима, чак и под условом да прихватимо да су они врло флексибилни и једног дана ће се и они наћи под лупом.

Да ли се ради о старим споменицима или филмовима из 1939, чини се да се рађа глобални покрет који тражи преиспитивање наслеђа. А на том путу су бројне потешкоће. И поставља се питање, где ћемо се зауставити?

Ово је можда почетак стварања новог фронта у нашим „културним ратовима", које додатно распирују дигитални медији. Због тога сам се сетио Вилијама Фолкнера који је изгледа био у праву када је написао:

„Прошлост никад не умире. У ствари, она чак и није прошлост".

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk