Плејстејшн 5: Сони представио дугоочекивану PS5 конзолу и неке од игара

  • Лео Келион и Дејвид Молој
  • ББЦ новинари у области технологије
PlayStation 5

Аутор фотографије, Sony

Компанија Сони је гејмерима пружила кратак увид у дизајн нове конзоле као и наслове неких предстојећих игара.

Плејстејшн 5 има црно језгро оивичено белом бојом, а обасјан је плавим светлом с унутрашње стране.

Међу представљеним играма су се истакли наставци две бестселер игре: Spider-Man: Miles Morales и Horizon: Forbidden West.

Сонијева конзола ће се наћи у продаји раме уз раме са Мајкрософтовим ривалом Иксобкс серијом Икс пре краја 2020. године.

Аутор фотографије, Sony

Потпис испод фотографије,

Мајлс Моралес замениће Питера Паркера

„Иако постоји доста питања која захтевају одговоре када је реч о PS5, углавном оних који се тичу цене и датума изласка, мислим да је Сони са овим откривањем урадио управо оно што се од њега очекивало", каже Лора Кејт Дејл, критичарка видео игара.

„Сат времена је представљао нове видео игре, наставке популарних наслова и нове франшизе из неких од највећих студија. Читав сат."

„Корисници Твитера су веома подељени око тога да ли им се нова кутија допада или не, али у сваком случају, Сони је сат времена држао људе узбуђеним."

Многи су истакли да конзола изгледа као „вајфај рутер", толико да су те две речи трендовале на Твитеру убрзо након догађаја представљања.

Много нових игара је представљено.

Остали бисери укључују кратак поглед на Сонијеву тркачку игру Grand Turismo 7 и Капкомову хорор зомби авантуру Resident Evil 8.

Аутор фотографије, Sony

Потпис испод фотографије,

Resident Evil 8

Током представљања није откривено који ће се од ових наслова ексклузивно изаћи за PS5, а који ће бити доступни и за друге конзоле.

Унапред снимљено представљање

Плејстејшн 5 ће се наћи у продаји касније ове године, седам година након објављивања PS4 конзоле.

Сони прави колекцију наслова који ће бити доступни само на његовој конзоли нове генерације. Ово се разликује од Мајкрософтовог приступа, који ће испрва објавити нове матичне игре компатибилне за тренутну и конзолу следеће генерације.

Сони се определио да емитује унапред снимљено представљање, пре него за живи пренос, због актуелне пандемије корона вируса.

Аутор фотографије, Sony

Потпис испод фотографије,

Gran Turismo 7

PS4 је продат у више примерака него Xbox One на глобалном нивоу. Однос је био већи од 2:1, али је разлика била мања у Америци.

Пред синоћно представљање, извор из индустрије је изјавио да постоје две ствари због којих је посебно узбуђен.

„Прва ствар је нови контролер - адаптивни тригери нуде бољи угођај", објаснио је Роберт Карп, директор развоја у британској фирми Codemasters.

„А друга је супер брзо учитавање. На PS5 конзоли, чекање на стартовање игре је ствар прошлости."

Аутор фотографије, Sony

Потпис испод фотографије,

Horizon: Forbidden West

Повратак хероја

Нова Спајдермен игра служи као наставак популарног наслова из 2018. године заснованог на Марвеловом суперхероју.

Али протагониста је сада афро-латиноамериканац тинејџер Мајлс Моралес, а не Питер Паркер. Кратки трејлер је приказао Моралеса у борби и како скаче са њујоршких зграда, приказујући детаље попут пахуља и честица електрицитета, какве нису могле да се виде на PS4.

Аутор фотографије, Sony

Потпис испод фотографије,

The Spider-Man: Miles Morales

И неке други студији су нас подсетили на познате ликове.

Aloy се враћа у наставку игре Horizon: Zero Dawn.

У наслову Forbidden West, хероина је приказана како рони испод воде док јој изнад главе преплива нешто што изгледа као робот крокодил, а такође улази у борбу са роботом диносаурусом..

Плаћени убоца Агент 47 се враћа у игри Hitman III. Неће се наћи у продаји до јануара 2021. године, тако да ће пропустити излазак заједно са новом Плејстејшн конзолом.

Ratchet and Clank: Rift Apart је означио повратак цртане акционе франшизе из трећег лица.

Аутор фотографије, Sony

Потпис испод фотографије,

Ratchet and Clank

Oddworld: Soulstorm је била право изненађење, враћајући бившег роба Ејба који постаје херој у наслову који датира чак до првог Плејстејшна.

И Секбој се такође вратио у A Big Adventure, наставку ранијих Little Big Planet Games.

Српске гејмере највише занима цена овог „рутера", „тостера"…

Урош Димитријевић, ББЦ новинар

Откривање нове Сонијеве конзоле није прошло неопажено ни међу српским љубитељима видео игара.

Већ неколико дана уназад је интернетом кружио „потенцијални дизајн" Плејстејшна 5, који се испоставио као потпуно лажан.

Аутор фотографије, Sony

Потпис испод фотографије,

Плејстејшн 5

Међутим, званичан изглед конзоле наишао је на помешане реакције гејмера са ових простора.

„Ја сам мислио де је Иксбокс чудног дизајна, али погледај ово. Брате, ово више личи на тостер него на конзолу", коментар је једног корисника Инстаграма на фотографију коју је окачила продавница Гаме Центар из Новог Сада.

„Узели рутер и ставили PS5 лого… Не знам, више ми се свиђа прости дизајн Иксбокса него ово. Свеједно, док не најаве God of War 5 ili Halo, не занимају ме нове конзоле, будући да имам јачи рачунар него PS5 и Иксбокс", написао је други.

У коментарима су се нашле и фотографије црних рутера облепљених белим папиром, што је јасна асоцијација на дизајн нове Сонијеве конзоле.

Поред рутера, конзоле нове генерације српске гејмере подсећају и на неке друге уређаје.

„Игре су бруталне, али дизајн сваке конзоле девете генерације је слабији (није баш нешто по мом укусу). Свич је тостер, Иксбокс фрижидер, а Плејстејшн 5 рутер.

Ипак, као и све остале, људе занима цена нове конзоле, што је очигледно недостало синоћној презентацији.

„У животу нисам био хладнији за PS презентацију. Много ме подсећа на PS3 Fat који сам прескочио зато што је јако ружан. Друго, цена ме занима. Много је почело да ме смара ово развлачење", коментар је једног корисника на Фејсбуку.

На крају крајева, има и оних којима се дизајн допао, али занима их ванвременско питање.

„Једноставно одушевљен, све оно што Сони компанија пружа дуги низ година и уназад 'доследност-футура-префињеност'. Само још да сазнамо колика је цена, па да израчунамо дужину дијете", написао је други.

Изазов корона вируса

Сони је такође истакао нове погодности PS5 хардвера попут 3Д Аудио и 4К Блу-реј плејера. Такође је истакао да ће нова конзола бити лансирана у верзији без диск читача.

Иако ће се Сонијеве и Мајкрософтове нове конзоле такмичити у продаји, обе се боре са изазовом лансирања новог производа током пандемије корона вируса.

Аутор фотографије, Sony

Потпис испод фотографије,

Demons' Souls

Иако обе компаније кажу да је производња спремна за издања на зиму 2020. године, питање је колики ће број захтева бити.

„Козоле су се показале као отпорне на економски потрес јер настављају да пружају добру забаву", написао је Пјер Хардинг Ролс у истраживању за Ampere Analysis.

„Ипак, рецесија и раст незапослености у државама кључним за продају ће отежати распрострањивање конзола - мање током лансирања али сигурно више средином 2021."

Анализа: Марк Сизлак, ББЦ Клик

Аутор фотографије, Annapurna Interactive

Потпис испод фотографије,

Stray, игра са мачком у главној улози

Самоуверено представљање конзоле Плејстејшн 5. Сони је пустио игре да воде причу, уз мешавину омиљених наслова и мноштво нових издања мањих студија.

Догађају је недостајала енергија живог преноса, али успели су да задрже узбуђење, док су нам игре попут Ratchet and Clank омогућиле да видимо да Плејстешнов ССД може готово да поништи време учитавања игре.

Иако не представља огроман скок у будућност, изгледа да се нова генерација конзоле састоји од мноштва мањих побољшања у областима звука, попут 3Д звука, као и побољшаног контролера.

Али поред бољих визуала и бржег учитавања игре, шта то нова генерација конзоле доноси по питању игара?

Стандардно: пуцачине, тркачке игре, авантуре из трећег лица и спортске наслове. Ствари које већ знамо, али графички побољшане.

Плејстејшн и Иксбокс су имали потешкоћа када је требало да се одлуче шта нова генерација конзоле треба да понуди.

Али фанови су барем сад добили увид у то како ће изгледати игре и нови заобљени облик PS5.

Довољно је, можда, да одржи апетит гејмера за оно што тек предстоји.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk