Медији и слобода: Марија Реса - филипинска новинарка проглашена кривом за сајбер клевету

Maria Ressa speaks during the Time 100 Gala 2019 in New York City

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Марија Реса је изјавила да су оптужбе политички мотивисане

У случају који се доживљава као испит медијских слобода на Филипинима, новинарка Мариа Реса проглашена је кривом за сајбер клевету.

Она је одбацила оптужбе тврдећи да су ове политички мотивисане.

Бивши новинар њеног сајта Реплер такође је осуђен. Обоје су пуштени уз кауцију док се чека на одлуку о жалби, али би могли да добију и до шест година затвора.

Заговорници слободе штампе кажу да је циљ суђења да ућутка критичаре председника Родрига Дутертеа.

Али председник и његови следбеници оптужили су њу и њен сајт за објављивање лажних вести.

У земљи у којој се угрожени новинари, Ресин случај постаје симболичан и пажљиво се прати - и код куће, и у иностранству.

За шта је оптужена?

Случај против ње тиче се осам година старе приче из Реплера о наводним везама бизнисмена Вилфреда Кенга са бившим судијом.

Кривично гоњење засновано је на закону о „сајбер клевети", који је на снагу ступио у септембру 2012. године - четири месеца након што је Реплер објавио дотични чланак.

Али тужиоци кажу да је корекција приче из 2014. године - да би се исправила „словна грешка" - значила да сада чланак потпада под овај закон.

Судија је у понедељак изјавила да Реплер није понудио никакав доказ који би поткрепио његове оптужбе против Кенга.

Судија Раинелда Монтеа додала је да је њена пресуда заснована на доказима представљеним на суду - додајући да слобода штампе „не сме да се користи као штит" за клевету.

Реси и њеном колеги дозвољено је да остану на слободи уз кауцију, док се не донесе одлука о могућој жалби.

Али ако пресуда буде потврђена, она са собом носи казну до шест година затвора.

Аутор фотографије, AFP/Getty

Потпис испод фотографије,

Реса је одрасла у Америци

„За све Филипинце овде се не ради само о Реплеру, овде се не ради само о нама, овде се ради о сваком од нас", изјавила је Реса после изрицања пресуде.

„Слобода штампе је темељ сваког права које имате као становник Филипина."

Ко је Марија Реса?

Реса је рођена на Филипинима, али се као дете преселила у САД, након што је Фердинанд Маркос почетком седамдесетих увео војну диктатуру.

„Завршила сам у Њу Џерсију, где сам једва говорила енглески и морала сам да прокљувим шта ће једно ниско смеђе дете радити у том великом белом свету", рекла је она ББЦ-јевој новинарки Лис Дусет у једном скорашњем интервјуу.

Реса се усредсредила на школовање и, после студија на престижном Принстону, вратила се на Филипине да „пронађе корене".

„Одувек сам мислила да нисам Американка као што су Американци, а онда сам, кад сам се вратила на Филипине, схватила да нисам ни Филипинка."

Како је постала новинарка

Ресин повратак на Филипине поклопио се са Револуцијом снаге народа из 1986. године - кад су Филипинци изашли на улице да збаце Маркоса са власти.

Њен одлазак у новинарство испочетка је био начин да научи нешто више о својој земљи од које се отуђила, али убрзо је постало нешто више.

„Схватила сам: 'Ох мој Боже, неко ће ми платити ако напишем причу'", рекла је она.

Њена нова каријера довешће је осамдесетих и до њеног првог сусрета са Дутертеом, док је он још био градоначелник Давао ситија.

Налазила се на бројним истакнутим положајима - укључујући као шефица редакције америчке мреже ЦНН за Филипине и Индонезију и уредница информативне редакције филипинског телевизијског канала АБС-ЦБН.

Аутор фотографије, TIME MAGAZINE/MOISES SAMAN

Потпис испод фотографије,

Магазин Тајмс ју је 2018. прогласио за личност године

Стварање Реплера

Реса је 2012. године била суоснивачица онлајн њуз сајта Реплер, спојивши речи „реп", што значи причати, и „рипл, правити таласе", објаснила је она једном.

Имала је амбиције да Реплер претвори у највећи њуз сајт на Филипинима, тако да је „ангажовала најпаметније двадесетогодишњаке које је могла да нађе", и „пригрлила друштвене мреже".

Реплер сада има скоро четири милиона пратилаца на Фејсбуку и постао је познат по интелигентним анализама и непоколебљивим истрагама.

Сајт је стекао много пажње 2015. године, кад је Дутерте - тада још градоначелник Даваоа - рекао Реси да је убио троје људи.

Посматрачи кажу да је Реса била кључна за успех Реплера.

„Прво, никад није одступила; наставила је да се бори за оно у шта верује. Такође, поседује кредибилитет. У овом послу је деценијама… и добро га ради."

„Потом, има приступ међународним медијима и везе у свету", рекла је Џои Бариос-Ле Бланк, предавачица на Берклијевој Катедри за југоисточноазијске студије на Калифорнијском универзитету.

Дописник ББЦ-ја из Маниле Хауард Џонсон описује је као фасцинантну говорницу, с оштрим аналитичким умом.

Она је вешта у објашњавању сложених друштвених догађања својој публици, нарочито по питању друштвених мрежа и њиховог утицаја, додаје он.

Критика власти

Реплер је једна од ретких медијских организација на Филипинима која је отворено критички настројена према Дутертеу и његовој политици.

Писао је опширно о рату против дроге популистичког председника, у коме је страдало хиљаде људи.

Реса је лично извештавала о ширењу владине пропаганде на друштвеним мрежама, док су се друге приче на Реплеру критички бавиле проблемима мизогиније, кршења људских права и корупције.

То код Дутертеа није прошло непримећено. Говорећи са новинарем Реплера прошле године, председник је рекао: „Кад већ покушавате да нас затрпате смећем, онда је најмање што можемо да урадимо да вам објаснимо - а шта је са вама? Јесте ли ви чисти?"

Председник је забранио да новинари Реплера извештавају о његовим званичним активностима, а прошле године је влада повукла сајту дозволу за рад.

На основу тужбе против Ресе, она је прошле године биле двапут хапшена.

У марту је ухапшена зато што је наводно прекршила закон који забрањује страно власништво над медијима. Реплер је одбацио владине оптужбе да сајт контролише организација стационирана изван Филипина.

Дутерте каже да су оптужбе за утају пореза легитимне и да немају никакве везе са Реплеровим извештавањем, док влада истиче да је тужбу за „сајбер клевету" поднео приватни бизнисмен.

Реса је све случајеве против ње описала као „политичко оруђе" - што је тврдња коју потврђују активисти и групе за борбу за слободу штампе из свих крајева света.

Репутација

Бариос-Ле Бланк изјавила је да је Реса постала симбол патње новинара на Филипинима.

„А зато што је привукла пажњу међународне штампе, то је веома важно."

Ресу је часопис Тајм 2018. прогласио „Личношћу године" због крстарења Реплером „кроз супер-олују две највеће силе у информативном универзуму: друштвених мрежа и популистичког председника са ауторитарним склоностима".

Рејчел Џоли, уредница часописа Индекс о цензури, присетила се сусрета са Ресом на новинарском фестивалу пре него што је ова постала славна. Чак и тада, врло брзо је почела да је доживљава као „изузетно снажну личност која је у стању да поднесе притисак власти".

Локална новинарка Елен Тордесиљас рекла је за ББЦ да је Реса „цењена као једна од оних која се супротставила Дутертеу."

Али ове ставове не деле сви и Реса је изјавила да је навикла да добија претеће поруке.

Наш дописник каже да је Ресина репутација везана за Дутертеову популарност, а његови следбеници на друштвеним мрежама усмеравају већи део наратива ка њој.

„Уз подршку Дутертеу која је још увек значајно висока, и његова исмевања ње у прошлости, Реса је стрпана у неку врсту 'елитне' категорије", рекао је академик који се бави Југоисточно азијским студијама, али је тражио да остане анониман.

„Њен рад је бриљантан и преко потребан да би се зауздао Дутерте, али популистичка перцепција ње на Филипинима - изван Маниле - јесте да је она 'ван свих токова'."

Са лица места

Хауард Џонсон, дописника са Филипина

Налазио сам се директно иза Марије Ресе на суду. Тихо је вртела главом док је судија саопштавала да влада није вршила притисак на данашњи случај.

Она одавно тврди да је случај политички мотивисан - истичући као доказ 11 пријава против Реплера поднетих 2018. године, укључујући оптужбе за утају пореза и страно власништво над сајтом.

Председник Дутерте је једном назвао Реплер „медијом лажних вести", након што је био иритиран извештавањем о његовој казненој политици и наводном сукобу интереса у његовим најужим круговима - што су наводи које је одувек негирао.

Али адвокати Вилфреда Кенга инсистирају да се данашњи случај тицао скидање љаге са имена њиховог клијента, после оптужби Реплера које су се позивале на „обавештајни извештај" о томе да је Кенг уплетен у трафикинг и трговину дрогом.

Он је одувек негирао те оптужбе.

Судија Раинелда Монтеа рекла је да Реплер није успео да представи тај извештај суду - и није потврдио тврдње наводно изнесене у њему.

Како пролазе новинари на Филипинима?

Иако устав гарантује слободу штампе, Филипини су једно од најопаснијих места на свету за новинаре, тврди амерички Фридом хаус.

„Приватне милиције, које често ангажују локални политичари, ућуткују новинаре потпуно некажњено", кажу Новинари без граница.

Критичари председника Дутертеа тврде да су, откако је дошао на власт, медији изложени притисцима и одмазди владе, уколико престрого критикују администрацију.

„Ова пресуда истиче способност тиранског владара Филипина да изманипулише законе тако да може да казни критички настројене поштоване медијске гласове по какву год крајњу цену по земљу", рекао је Фил Робертсон, заменик директора Хјуман рајтс воча за Азију.

Прошлог месеца је један од водећих емитера у земљи АБС ЦБН престао са емитовањем након што му је медијски регулатор наложио да прекине са радом док чека обнављање дозволе.

Овај канал у прошлости је умео да наљути председника Дутертеа.

„С овим последњим нападом на независне медије, историјат људских права на Филипинима наставља свој слободни пад", изјавио је Николас Беквелин, регионални директор за Азију и Пацифик Амнести интернешенела.

„Време је за Уједињене нације да хитно отворе међународну истрагу о кризи људских права у овој земљи, у складу са недавним закључцима саме канцеларије УН-а за људска права."

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог тема за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk