Корона вирус: Дексаметазон је први лек који спасава живот

  • Мишел Робертс
  • Уредница у области здравља, ББЦ Њуз онлајн
doctor with a drug

Аутор фотографије, Getty Images

Јефтини и веома доступни лек дексаметазон може да помогне у спасавању живота теже оболелих пацијената од корона вируса.

Британски стручњаци тврде да третман малим дозама овим стероидом представља велики корак у борби против вируса.

Дексаметазон је део највећег испитивања и тестирања постојећих третмана на свету, чији је циљ да утврди да ли помажу у лечењу корона вируса.

Наводе и да дексаметазон смањује ризик од смрти код трећине пацијената који се налазе на респираторима.

Код пацијената који су прикачени на боце са кисеоником, дексаметазон смањује ризик од смртног исхода за 20 посто, тврде британски стручњаци.

Да је овај лек био доступан у Британији од почетка пандемије, лекари процењују да би било спасено више од 5.000 људи.

Пошто је јефтин, био би доступнији и сиромашнијим државама у којима је забележен велики број заражених Ковидом-19.

Око 19 од 20 пацијената са корона вирусом се опорави без болничког лечења. Од оних који се лече у болници, већина се такође опорави, али некима може бити потребан кисеоник или механички респиратор.

То су пацијенти са високим ризиком којима декаметазон очигледно помаже.

Лек се већ користи да смањи упале код различитих других стања, а изгледа да помаже да се ублажи део штете која може настати када се имуни систем преоптерети док покушава да се одбрани од корона вируса.

Та прекомерна реакција тела назива се „цитокинска олуја" и може бити смртоносна.

Током испитивања које је предводио тим са Оксфорд Универзитета, око 2.000 пацијента је добило дексаметазон, а њихово стање се упоређивало са више од 4.000 људи који нису добили лек.

За пацијенте на респираторима, лек је смањио ризик од смртног исхода са 40 на 28 одсто. За пацијенте прикачене на боце са кисеоником, тај ризик је смањен са 25 на 20 одсто.

Главни истраживач професор Питер Хорби је рекао: „Ово је једини лек до сада за који се показало да смањује смртност - и то значајно. Ово је велики корак."

Професор Мартин Ландреј, водећи истраживач, каже да налази указују да на сваких осам пацијената на респираторима, може да се спаси један живот.

За оне пацијенете који се лече боцама кисеоника, може се спасити један живот на сваких 20 до 25 пацијената који добијају овај лек.

„Постоји веома јасан бенефит. Третман дексаметазоном траје до 10 дана и кошта око пет фунти по пацијенту. Суштински, спасавање једног живота кошта око 35 фунти. Ово је лек који је доступан широм света."

Професор Ландреј каже да, када је то могуће и потребно, пацијенти на болничком лечењу треба да добију лек без одлагања, али људи не смеју да га сами купују и користе код куће.

Дексаметазон се није показао од помоћи за оне са благим симптомима корона вируса - онима којима није потребна помоћ да би дисали.

Испитивање лека се врши од марта месеца. Тестиран је и лек против маларије хидроксихлорокин који је касније одбачен због забринутости да повећава стопу смртности и срчане проблеме.

Други лек, ремдесивир, антивиротик који скраћује време опоравка заражених корона вирусом је већ доступан у британској Националној здравственој служби.

Анализа Фергуса Волша,

дописника у области здравља

Први лек за који је доказано да смањује број смртних исхода од Ковида-19 није неки нови, скупи лек, већ стари, јефтини стероид.

Ово је разлог за славље јер значи да се пацијентима широм света може моментално помоћи. Зато су главни резлутати овог испитивања брзо објављени - јер су импликације толико значајне на глобалном нивоу.

Дексаметазон се користи од почетка 1960-их за лечење различитих стања, као што су реуматоидни артритис и астма. Половина свих Ковид-19 пацијената којима је неопходан респиратор не преживе, па би смањивање тог ризика за трећину имало огроман утицај.

Лек се даје интравенозно на интензивној нези, као и у облику таблета за пацијенте са лакшим обликом вируса. До сада, једини други лек за који се показало да помаже пацијентима са Ковидом-19 је ремдесивир, антивиротик који се користи у лечењу еболе.

Показало се да смањује трајање симптома корона вируса са 15 на 11 дана, али докази нису довољно јаки да покажу да ли смањује смртност.

За разлику од дексаметазона, ремдесивир је нови лек са ограниченим залихама и његова цена тек треба да буде откривена.

Потпис испод видеа,

Српски научник из Њујорка говори о антивиралном леку општег спектра на коме тренутно ради.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk