Корона вирус: Шта је пасош имунитета и да ли ћемо и без њега моћи да путујемо и излазимо

залазак сунца

Аутор фотографије, Reuters

Владе широм света тестирају становништво на антитела корона вируса како би сазнале да ли људи имају смртоносну болест Ковид-19.

Неке земље већ израђују такозване „пасоше имунитета", а друге би ускоро могле да следе њихов пример.

Идеја је да пасош гарантује да сте имали корона вирус и да не можете поново да носите или добијете болест, омогућивши тако власницима да изађу из изолационих ограничења.

Али да ли је ова теорија тачна?

И да ли ће то створити елитну групу људи са антителима који могу да излазе, путују и раде како желе, док су други и даље ограничени здравственим мерама предострожности?

Потпис испод видеа,

Имунизација против корона вируса у Србији, почела је 24. децембра 2020.

„Знам да сам чист - ајде да се нађемо!"

Пам Еванс из Абердина у Шкотској управо је на прилично груб начин сазнала како изгледа нова реалност интернет дејтинга - мушкарац заинтересован за њу имао је сасвим нови приступ мувању, каже она за ББЦ.

„Имала сам једног типа за викенд који ми је рекао: 'Управо сам прошле недеље тестиран на Ковид, тако да знам да сам чист. Хајде да се нађемо.' А ја сам му рекла: 'Ох не, апсолутно не'... и он је одмах после тога постао страшно агресиван."

Аутор фотографије, Pem Evans

Потпис испод фотографије,

Пам Еванс је била прилично зачуђена одговором на чету за дејтовање

Је ли ово назнака како би они који добију потврду да су већ имали корона вирус могли да користе привилегован положај у друштву?

У Њујорку људи користе тестове на антитела - који показују да су били изложени смртоносној болести и излечили се - као начин да сугеришу да је безбедно изаћи са њима.

Они фотографишу позитивне резултате теста како би то искористили као некакав импровизовани „пасош за имунитет од Ковида".

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

У Њујорку су већ почела тестирања

По тој теорији, уколико имате антитела, не можете поново да се разболите.

На страну изласци, али шта ако бисмо могли да одредимо ко је безбедан да се врати на посао или уђе у авион?

Потпис испод фотографије,

Пасош имунтета

Шта је пасош имунитета?

Пасош имунитета је потврда која каже да сте имали Ковид-19.

Он би могао да се користи за улазак на места на којима је људима без њега забрањен приступ.

Да бисте га добили, морали бисте да имате позитиван тест на антитела која тело прави након што је било изложено вирусу.

Естонија управо поставља систем „пасоша имунитета", а Чиле такође планира оно што назива „сертификатом отпуштања", следећи слична начела.

Тавет Хинрикус, суоснивач фирме за размену новца ТрансферВајз, помогао је Естонији у развоју пионирског система заснованог на телефонској апликацији.

Потпис испод видеа,

И поред бројних непознаница у вези са корона вирусом, знамо како се преноси и шта су симптоми.

„Постоје области у којима уопште не треба размишљати да ли ово да користимо, као што су… ко се стара о нашим старијим суграђанима; смем ли да одем да посетим родитеље?" каже он за ББЦ.

„Уколико имунитет као концепт постоји, онда мислим да људима који имају имунитет треба да буде дозвољено да раде са старијим особама или да исто важи за медицинске раднике на првој линији одбране", додаје.

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Апликација за пасош имунитета у Естонији

Праве се и друге апликације за показивање статуса антитела и потенцијалног имунитета.

Један пример је онфидо.

Он користи вештачку интелигенцију да би потврдио фото-идентификацију, коју потом упарује са биометријским информацијама корисника.

То би корисницима апликације са потврђеним статусом антитела могло да омогући свакакве привилегије.

„У области путовања, на пример, постоји неколико хотелских ланаца у САД који сада прихватају пасоше имунитета преко апликације," каже за ББЦ суоснивач Хусејн Касаи.

„То је углавном само за госте који желе приступ одређеној врсти услуга, било да се ради о сауни или теретани, у којима физичко дистанцирање није опција."

Али да ли тестирање може да има и мрачну страну: могућност да дође до настанка наводне Ковид-имуне елите?

Да ли би то створило друштво од два реда, са такозваним имуним људима, који долазе и одлазе како им се ћефне, док су они без имунитета у изолацији код куће или их ограничава физичко дистанцирање?

Аутор фотографије, AFP

Потпис испод фотографије,

Кинески купци преко апликације показују доказ да су здрави пре него што уђу у шопинг центар

Роберт Вест, професор здравља, психологије и бихејвиоралне науке на Универзитетском колеџу у Лондону (УЦЛ), плаши се „подељеног друштва" - са власницима пасоша имунитета који раде где год желе, док они без антитела не могу да нађу посао.

„Можете да замислите ситуацију у којој ће вам, ако можете да дођете до неке врсте потврде, то отворити врата која иначе нису отворена за људе који не могу да имају такву врсту потврде", каже професор Вест.

„То би могло да створи вишекласно друштво и повећа нивое дискриминације и неједнакости."

Он је упозорио и да би читава премиса имунитета могла да буде клизав терен.

„То не би било засновано на чврстим научним основама. Било би засновано на вероватноћи да сте подложни или нисте подложни корона вирусу или да сте у положају или нисте у положају да га пренесете другима."

„Било би то на штету читавих сектора друштва, које заправо покрећу комерцијални притисци", каже он.

Професор Вест замишља ситуацију у којој људи са скорашњим потврдама за антитела могу да раде с угроженим пацијентима у здравственој улози или да компаније користе пасоше имунитета запослених као начин да се надмећу са другим компанијама.

Али он сматра да не постоји довољно доказа који показују да је имати антитела добар начин да се каже колико је вероватно да ће неко добити или пренети вирус Ковида-19.

И он се брине да владе улажу превише ресурса у национално тестирање на антитела.

Путовања авионом

Аутор фотографије, Reuters

Један сектор који је нарочито тешко погођен пандемијом јесте авио-саобраћај.

Џон Холанд-Кеј, генерални директор најпрометнијег аеродрома у Европи, лондонског Хитроуа, жели да све земље признају потврде о антителима.

„Оно што стварно желите јесте да поуздано знате да ће ваш пасош имунитета бити прихваћен у земљи у коју идете и да ће вам бити дозвољено да се безбедно вратите кући без боравка у било каквом карантину на било којој деоници вашег путовања," каже он за ББЦ.

„Дакле, вероватно морамо да стигнемо до тачке у којој је наука мало сигурнија а тестови мало бржи, пре него што они постану заиста ефикасни."

Погледајте видео: Лет који не води никуда

Потпис испод видеа,

Пре пандемије летели смо авионом да бисмо се превезли из једног места у друго.

Намерна заражавања

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Највише су у ризику најстарији

Кармел Шахар, из Центра Петри-Флом за политику здравственог права, биотехнологију и биоетику у харвардској Школи права у САД, плаши се да би људи могли да пробају да се намерно заразе Ковидом-19 уколико поседовање пасоша имунитета доводи до одређених привилегија.

„Уколико желите да се вратите на посао, мораћете да се заразите смртоносном болешћу, коју заправо не желимо да добијете, са тачке гледишта јавног здравља или са појединачне тачке гледишта", каже она за ББЦ.

„И зато не желимо да стварамо такву врсту подстицаја."

Постоје историјски преседани за поделе у друштву које могу да настану на основу имунитета од болести.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Због жуте грознице је у 19. веку у Њу Орлеансу преминуло много људи

Принцип „аклиматизације" био је драстичан пример овога током епидемије жуте грознице у америчком граду Њу Орлеансу у 19. веку.

Историчарка са Универзитета Стенфорд Кетрин Оливариус каже да је болест убила половину заражених. Али је заразити се и преживети отварало разна врата:

„Кад нисте били проглашени аклиматизованим, често нисте могли да добијете посао; нисте могли да нађете стамбени смештај; банке нису желеле да вам издају кредит."

Привилегије због имунитета од жуте грознице биле су очигледне и толико вредне да су људи заправо ризиковали смрт да би дошли до њих.

„Она је у реду, она има антитела"

Аутор фотографије, AFP

Потпис испод фотографије,

Да ли ће власници ресторана тражити ове тестове за своје раднике?

Кармел Шахар се брине и да би приватност радника могла да буде нарушена као начин да се поспеши пословање.

„Дакле, уколико мој послодавац може да захтева да добије моје здравствене податке - да ли сам имала Ковид, да ли имам антитела - да ли он то сме да уради?

„Уколико има ту информацију, сме ли да је подели са другима?", пита се она.

Комерцијалне предности објављивања те информације у неким областима су очигледне, сматра Шахар.

„Уколико радим у ресторану, сме ли мој послодавац да каже сваком госту који уђе: 'Ох, не брините, она је у реду, зато што има антитела'?".

Шахар сматра да људи заиста желе да се врате ономе како је било пре пандемије - или макар „новој нормалности", која је близу томе - и спремни су да праве компромисе.

„Људи би могли да имају различит приступ балансирању између приватности и објављивања тих података, уколико их то више приближи новој нормалности", каже она.

Убрзано тестирање

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Највише случајева преминулих од Ковида-19 има Америка

Стизање до те „нове нормалности" што је брже могуће циљ је влада из свих крајева света и у случају многих тестирање на антитела читаве популације примамљива је идеја, поготово на местима где су стопе заражености велике.

Што је више људи који су прележали болест, то је више људи који би потенцијално могли да се врате на посао.

Земље са највећим бројем потврђених смрти од корона вируса су САД, Бразил и Индија.

А бројеви заражених тамо вероватно су међу највишим на свету - и до 21 одсто становника Њујорка, на пример, имало је антитела повезана са Ковидом-19, према студији коју је навео гувернер државе Њујорк Ендрју Куомо.

Британска влада је уверена у предности тестирања на антитела.

„Да би најшира јавност знала да ли је имала или није имала корона вирус, морамо да извршимо тестирања на антитела на масовнијем плану", изјавио је британски министар здравља Мет Хенкок.

„Два лабораторијска производа, које је направила Роше дијагностикс и Ебот лебс, добила су позитивну оцену", каже Хенкок.

Додао је да су потписани уговори за набавку више од 10 милиона тестова ових произвођача.

Индија представља огромни логистички проблем за тестирање, али је Индијски савет за медицинска истраживања (ИЦМР) издао препоруку да се користе брзи тестови на антитела у жариштима.

Немачка је већ отишла корак даље - њена федерална агенција за контролу и превенцију болести, Институт Роберт Кох, спроводи насумично тестирање на антитела на масовном плану.

Сименс хелтинирс, немачка фирма за дијагностику и медицинско снимање, рекла је да ће моћи да испоручи 50 милиона тестова месечно.

Забринутост око тачности

Аутор фотографије, Getty Images

Истраживање које је у мају објавио амерички Пројекат тестирања на Ковид-19 показало је да је 12 тестова на антитела прецизно у 81 до 100 одсто случајева.

Ове бројке потичу од људи тестираних на антитела више од 20 дана након што су почели симптоми Ковида-19 и који су претходно били позитивни на тесту за вирус.

Дакле, тестови би требало да буду прилично добри у проналажењу антитела код људи који су имали болест.

Аутор фотографије, AFP

Међутим, амерички Центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ ) упозорио је да би неки тестови на антитела могли да кажу да имате антитела а да их заправо немате - и то у до половине случајева.

То, дакле, значи да људи који никад нису имали Ковид-19 могу да мисле да су на сигурном, а заправо нису стекли имунитет.

Они би онда могли да почну да се понашају ризично зато што имају лажни осећај сигурности.

А чак и ако вас тест тачно идентификује као некога ко има антитела, постоје озбиљна питања око тога шта то заправо значи.

Светска здравствена организација (СЗО) изразила је сумњу у то да имати антитела значи бити имун.

Истраживачи Краљевског колеџа у Лондону су утврдили да ниво антитела код људи „прилично брзо" опада након инфекције корона вирусом.

Неубеђена

Аутор фотографије, PAm Evans

Потпис испод фотографије,

Пам не жели да прекрши правила изолације

Пам из Абердина није убеђена у аргумент о тестирању на антитела.

„Не знамо колико би дуго тај имунитет могао да траје. Не знамо да ли је 100 одсто тачан уколико сте имали те симптоме. Нема ништа лоше у томе да се нађете са неким и седнете с њим на кафу у парку", каже она.

„Ионако нисам неко ко ће се пољубити на првом састанку. Дакле, за мене, имати тих два метра удаљености значи да за промену момак не може одмах да скочи на вас!".

Овај чланак садржи интервјуе који су емитовани у емисији Бизнис дејли на ББЦ-јевом Светском сервису.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk