Корона вирус и једнакост полова: Хоће ли жене после епидемије морати више да се труде на послу

  • Пабло Учоа
  • ББЦ светски сервис
A woman working late in the office

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Многи се осећају несигурно око тога шта шефови мисле о њиховом учинку

Симон Рамос, као и многе друге успешне жене од каријере, сматра да је морала да се труди много више од мушкараца како би стигла до врха.

Ова директорка и менаџерка ризика за светску осигуравајућу групу ТХБ каже да ју је то што је лидерка у професији којом доминирају мушкарци натерало да „буде јача и да се сваког дана издигне изнад својих могућности".

„Врло рано у каријери схватила сам да морам да одлазим са посла касније, да учим напорније и да се доказујем три пута више него мушкарци", каже она за ББЦ.

Рамос је и саветница бразилског удружења жена које раде на тржишту осигурања и у октобру јој излази књига на ову тему.

Она млађим женама говори да могу да стигну до врха „уколико се усредсреде, буду одлучне и имају јасне циљеве".

Међутим, као и друге експерте, брину је додатни притисци којем су изложене каријере жена током пандемије, као и да ли би то на крају могло да их уназади.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Мајке које раде су нарочито погођене епидемијом, кажу стручњаци

„Друга смена"

Ситуација је посебно тешка у породицама у којима се родитељи труде да раде на даљину, док се успут старају и о другим члановима породице.

Према подацима Међународне организације рада (ИЛО), жене и даље на плећима носе терет три четвртине неплаћеног рада у виду старања о другима.

„Није тајна да мајке носе највећи терет бриге о деци и кућним пословима у већини породица", каже Џастин Робертс, оснивачица и генерална директорка Мамснета, највеће британске онлајн мреже за родитеље.

Робертс каже да ова реалност женама „ствара додатни притисак", остављајући мајке посебно „оптерећенима".

„Мајке се брину да не постану вишак на радном месту или да се не увале у невољу на послу зато што не успевају да имају онолико добар учинак као пре", каже Робертс за ББЦ.

„Чак и ако жене осећају да су им радна места или приходи релативно безбедни, многе кажу да просто не могу још дуго да наставе овако".

Рамос истиче да су жене традиционално код куће обављале „другу смену" након што им се заврши радни дан.

Сада већина жена које она познаје „покушава да ради две смене истовремено" - а цена по ментално здравље тера неке од њих да размишљају да дају отказ током пандемије.

Аутор фотографије, Simone Ramos

Потпис испод фотографије,

Симон Рамос наводи да жене покушавају да раде „дупле смене", а да неке њене пријатељице размишљају о паузирању каријера

„Радна места су застарела"

„Ми заиста морамо да прихватимо реалност тога како жене доживљавају властито радно место", каже Алисон Цимерман, директорка Каталиста, глобалне НВО која ради са корпорацијама на унапређењу радних места за жене.

„Систем је превазиђен. А кад погледате мало боље, у интересу је корпорација да пронађу нову нормалност на радним местима после Ковида-19", каже Цимерман за ББЦ.

Каталист је провео године пратећи каријере 10.000 дипломаца - и мушкараца и жена - из 26 водећих пословних школа у Азији, Канади, Европи и САД.

У њиховом истраживању се наводи како недостатак флексибилних радних опција утиче на мотивацију жена кад постану мајке.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Из Каталиста наводе да постоје предрасуде које успоравају напредак жена на свим нивоима каријере

Али постоје и имплицитне предрасуде које у великој мери успоравају напредак жена, независно од њиховог искуства или да ли имају или немају децу.

На пример, жене у студијама Каталиста имале су већу вероватноћу од мушкараца да после дипломирања почну са нижег радног места.

Мушкарцима је наизглед помагало у каријери када би радили прековремено, али то није био случај и са женама.

Мушки дипломци били су награђивани повишицама након што промене фирму, али су се плате жена повећавале тек након што би се доказале менаџерима.

Пројекат Педесет: Фотографије жена у славу (не)савршености тела

Потпис испод видеа,

Пројекат Педесет: Фотографије жена у славу (не)савршености тела

„Жене константно морају да поправљају учинак, док се мушкарци унапређују на основу потенцијала", каже Цимерман.

„Постоји представа да кад би жене радиле исто оно што раде мушкарци, оне би напредовале. А истина је да није тако", додаје она.

„Од жена се често траже много виши стандарди него од мушкараца. То је једна веома несвесна пристрасност".

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Америчка студија утврдила је да су акционари компанија у невољи били мање вољни да именују жену за директорку

Економска криза додатно отежава

Нова америчка студија показује да те предрасуде могу поново да се јаве још израженије током економске кризе.

Студија која тек треба да буде објављена показала је да жене које желе да доспеју у највиша тела у фирмама - управне одборе - имају много више проблема да то постигну кад и компаније пролазе кроз тежак период.

После анализе 50.000 избора у одборе, одржаних између 2003. и 2015. године у 1.100 компанија регистрованих на берзи, истраживачи су открили да деоничари обично радо подржавају директорке кад све иде како треба.

Међутим, уколико компанија пролази кроз тежак период или је у току криза, много је вероватније да ће повући подршку кандидаткињама.

Од тих жена очекивало се да испуне много више стандарде од мушких колега, а биле су склоније да напусте фирму у наредним годинама.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Студије указују да разноликост у запошљавању компанијама даје предност у тржишној утакмици

„Тешко је наћи друго објашњење, сем предрасуда око тога колико су жене посвећене и да ли раде онолико напорно колико би требало", каже за ББЦ Корина Пост, са Универзитета Ли из америчке државе Пенсилваније.

Арјун Митра, са Калифорнијског државног универзитета, додаје да су компаније подривале женске таленте „у време кад су могле да имају највише користи од женских лидерских квалитета".

„То шаље веома снажан сигнал да фирме заправо не подржавају то да жене имају лидерске позиције".

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Пандемија корона вируса нарочито утиче на жене које се баве слабије плаћеним занимањима.

Погођене су и слабије плаћене жене

Свет је постигао огроман напредак у правцу родне равноправности у последњих педесет година, али проћи ће још најмање пола века пре него што мушкарци и жене смање јаз на радном месту, према подацима Светског економског форума (WEF).

А Ковид-19 већ погађа жене са нижим примањима.

Економска криза је уништила више радних места жена него мушкараца, зато што погађа економске секторе у којима су жене претежније заступљене међу радном снагом, као што су смештај, храна, малопродаја и производња.

У Централној Америци, 59 одсто жена запослено је у овим секторима, док је у Југоисточној Азији то 49 одсто, а у Јужној Америци 45 одсто.

Незапосленост жена у САД виша је него код мушкараца.

„Претходне кризе показале су да кад жене изгубе посао, њихово ангажовање на неплаћеном раду код куће се повећа, а да кад су понуде за посао оскудне, женама су често ускраћене могућности за посао које су доступне мушкарцима", упозорава Међународна организација рада.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Четрдесет процената женске радне снаге ради у четири најтеже погођена сектора, попут малопродаје, наводе из Међународне организације рада

У многим земљама постоји став да жене имају мање права на рад од мушкараца, према анкети коју је Истраживачки центар Пју спровео у 34 државе и објавио у јуну.

Људи су питани да ли мушкарци треба да имају више права на рад у економски тешким временима.

Око 80 одсто њих сложило се са том тврдњом у Индији и Тунису, док је у Турској, Индонезији, Филипинима и Нигерији тај проценат био изнад 70 одсто.

У Кенији, Јужној Африци, Либану и Јужној Кореји тај став је имало више од 50 одсто испитаника.

Тајни знаци рукама и лажно наручивање пице: Пет начина да помогнете жртвама насиља

Потпис испод видеа,

Некима је изолација тешко пала, али не само због корона вируса који хара.

У Бразилу, Аргентини, Русији, Украјини и Мексику одговори су били близу глобалног просека од 40 одсто.

Џулијана Хоровиц, директорка за социјалне и демографске трендове у Пјуу, каже да се „чини да постоји тензија" у земљама у којима људи кажу да подржавају родну равноправност, али верују да мушкарци имају више права на рад од жена.

„То може да има последице по прилике за жене док се земље боре са економским падом који је изазвала пандемија", каже Хоровиц за ББЦ.

Аутор фотографије, Press handout

Потпис испод фотографије,

Луцијана Барос каже да ће жене у свету после корона вируса морати да се увере да компаније за које желе да раде заиста поштују њихове заслуге

„Направићемо један корак уназад а два напред"

Какав год њен утицај био, пандемија ће на крају проћи, а Рамос сматра да ће она створити „нову стварност" којој су компаније већ почеле да се прилагођавају.

Она сматра да компаније почињу да заузимају „саосећајнији став" и да ће као стандард нудити флексибилније услове рада који ће одговарати личним околностима запослених.

Лусијана Барос, генерална директорка компаније за менаџмент имовине са глобалним портфолиом вредним милијарду долара, каже за ББЦ: „Мислим да ћемо направити један корак уназад а два напред".

Барос наводи да жене постају свесније колико је важно да их њихове каријере „ослободе и испуне", тако да се „борба за родну равноправност не завршава сада".

Међутим, она верује да ће на пост-пандемијском тржишту рада за жене бити још важније да „преузму контролу" над властитом каријером и запитају се да ли компаније за које желе да раде заиста цене њихове заслуге.

Цимерман је сагласна с тим и каже да она обично говори студенткињама пословних школа да обрате пажњу на то шта се дешава у врху фирме пре него што се пријаве за посао.

„Кад гледате послодавца, не тражите у њему савршеност, већ напредак", истиче она.

„Уколико не видите себе заступљену у руководству, или ако не видите да они активно раде на томе… Онда бих ја посао потражила негде другде", додаје.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk