Нагасаки - 75 година касније: Како је „срећа Кокуре“ спасла град од атомске бомбе

Picture of the explosion of a atomic bomb over Nagasaki on 9 August 1945

Аутор фотографије, Getty Images

Град Кокура више не постоји.

Он је био једна од општина које су се 1963. године припојиле да би оформиле нову, Китакјушу, која има нешто мање од милион становника.

Али Кокура је обезбедила трајно место у свести јапанске јавности, јер је скоро две деценије раније њена смрт могла да буде много трауматичнија.

Као једна од одабраних мета за бацање атомске бомбе на Јапан 1945. године, овај град је пуким чудом избегао језиво разарање у последњим данима Другог светског рата.

И заиста, Кокура се налазила на свега неколико минута од бомбардовања 9. августа, баш као што је Хирошима била три дана раније.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Познат по замку из 17. века, град Кокура спојио се са оближњим градовима и постао Китакјушу 1963. године

Али разорно оружје никад није бачено на град, јер је комбинација фактора присилила америчке ваздухопловне снаге да се упуте ка алтернативној мети, Нагасакију.

Процењује се да је у бомбардовању страдало 140.000 људи у Хирошими и 74.000 у Нагасакију - више хиљада других патиће од последица радијације још много година после тога.

„Срећа Кокуре" постао је израз у јапанском да се опише срећно избегавање стравичне судбине.

Али шта се ту заправо десило?

Потпис испод видеа,

Логор у коме је страдало више од милион људи ослобођен је пре 75 година.

Облаци и дим

Средином јула 1945. године, врхушка америчке војске одабрала је одређени број градова у Јапану који би могли да послуже као мете за бацање атомске бомбе због присуства фабрика и војних база, на пример.

Кокура се по приоритету нашла одмах из Хирошиме. Било је то чвориште производње оружја и локације једног од масивних арсенала јапанске војске.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

"Дебељко", бомба која је првобитно била намењена Кокури, носила је 22.000 тоне експлозива

Шестог августа град је стајао као резерва у случају да нешто спречи бацање бомбе на Хирошиму.

Три дана касније, бомбардери Б-29 су у раним јутарњим часовима одлетели до Кокуре, а један од њих носио је „Дебељка" - плутонијумску бомбу још снажнију од уранијумске бачене на Хирошиму.

Али Кокура је била обавијена облацима који су могли настати од дима ватри изазваних конвенционалним бомбардовањем суседне Јавате претходног дана.

Неки историчари тврде и да су фабрике у Кокури намерно интензивно спаљивале угаљ како би створиле димну завесу над градом у време кад су ваздушни напади били чести над читавим Јапаном.

Према америчким војним документима и извештајима Вилијама Лоренса, новинара Њујорк Тајмса који је путовао у једном од авиона, бомбардери Б-29 кружили су над Кокуром три пута.

Наређења су јасно захтевала да се бомба баци тек ако постоји визуелна потврда мете како би се максимизовала њена рушилачка снага.

Проблем је био што је противваздушна одбрана на копну спазила авионе и отворила ватру на њих.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Процењено је да је у бомбардовању убијено 140.000 људи у Хирошими и 74.000 људи у Нагасакију

Тада је мајор Чарлс Свини, који је управљао бомбардером Б-29 са бомбом, донео одлуку да се окрене за Нагасаки.

Кокура је била спашена. По други пут.

Још једном поштеђена

Амерички авиони су немилосрдно нападали Јапан још од марта 1945. године, користећи запаљиве бомбе које су спаљивале градове до темеља.

У једном једином нападу на Токио, у ноћи 9. марта, процењује се да је убијено више од 83.000 људи, а милион њих је остало без домова.

Али у тренутку кад су бомбардери Б-29 стигли у Кокуру у августу, град је био практично нетакнут.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Јапан је био мета бројних бомбардовања, али Кокура је поштеђена једног од њих

Он је био поштеђен напада запаљивим бомбама, поред других могућих мета за атомске бомбе, јер су америчке војне власти желеле да ови градови буду сачувани како би могле боље да простудирају штету насталу од моћног оружја.

Олакшање и туга

Безусловну предају Јапана цар Хирохито је објавио 15. августа.

Кокура је избегла разарање, али не и констернацију. Кад се појавила вест да је бомба бачена на Нагасаки првобитно била намењена овом граду, олакшање се помешало са тугом и саосећањем.

Китакјушу има Меморијални центар посвећен атомској бомби баченој на Нагасаки смештен у парку изграђеном на локацији бившег војног арсенала - на споменику су описани истовремено срећно бекство града и патња Нагасакија.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Китакјушу је постао један од најеколошкијих градова у Азији

Два града су деценијама гајила пријатељство, а њихове изукрштане судбине јавно су призната ствар.

„Чињеница је да је атомска бомба планирана да буде бачена на Кокуру бачена на Нагасаки", рекао је портпарол града Китакјушуа за новинску агенцију Блумберг прошле године.

Али се Китакјушу окренуо и будућности: током обнове Јапана, овај индустријски град је постао толико загађен да су воде његовог залива Докаи остале скоро без живота.

Данас је то један од најзеленијих градова у Азији.