ББЦ: Лорд Тони Хол каже да британски јавни сервис „мора да учи на грешкама"

лорд хол
Потпис испод фотографије,

Лорд Хол силази са функције генералног директора ББЦ-ја следеће недеље

ББЦ мора бити „организација која слуша и учи на сопственим грешкама", изјавио је њен одлазећи генерални директор Тони Хол.

У говору на виртуелном ТВ фестивалу у Единбургу, лорд Хол је нагласио кључну улогу јавних радио-телевизијских сервиса у борби против ширења лажних информација.

„Јавни медијски сервиси су од виталног значаја за демократију, они нас обавештавају, они нас образују", рекао је.

„У овој земљи они то раде за све нас - без обзира ко сте, имате приступ најбољем".

Лорд Хол је у понедељак одржао последњи говор на месту генералног директора ББЦ-ја, после седам година рада.

Њега ће од 1. септембра заменити Тим Дејви.

Лорд Хол се осврнуо на 2013. годину, када је преузео дужност, рекавши да је тада ББЦ био „организација у кризи".

„Било је то услед скандала [Џимија] Савила. Било је и пропуста око исплата појединим руководиоцима и основних питања која су то пратила. Данас смо организација која је трансформисана изнутра и споља".

Додао је да још увек има простора за побољшање.

„Верујем да разноликост мишљења води до сјајних емисија. Морамо привући људе који имају различите идеје, долазе из различитих средина, имају различита размишљања о ономе што је важно", рекао је.

„Такође морамо бити организација која слуша и учи на сопственим грешкама."

Лорд Хол је лично интервенисао у вези два ББЦ-јева скандала у последњих годину дана.

Такође је изнео планове да корпорација до краја деценије удвостручи глобални досег до милијарду људи.

„Гласно заступамо оно што само ми можемо пружити"

Лорд Хол је рекао и да је ББЦ показао како је рад јавних сервиса од пресудног значаја током пандемије корона вируса.

„Вредности јавних сервиса никада нису биле потребније него сада. Подсетили смо се колико смо дубоко уплетени у живот нације", рекао је.

„ББЦ као јавни сервис сада може учинити више за Велику Британију него икада раније и спремни смо да учинимо више.

„Подсетили смо се колико су важне ствари које нас спајају. Сви знамо и осећамо како се последњих неколико година појачао осећај поларизације, а Ковид-19 је оголио поделе".

Потпис испод фотографије,

Лорд Хол је описао нову ТВ драму „I May Destroy You" (Могу да те уништим) Микаеле Кол као „изванредну"

Лорд Хол је скренуо пажњу на образовни програм који је скројен за децу док су била ван школе током недавне забране кретања.

Такође је издвојио ББЦ-јево недавно извештавање о обележавању Дана победе над фашизмом, као и друге програме и хуманитарну акцију током које је прикупљено 70 милиона фунти у добротворне сврхе.

„Јавни медијски сервиси су увек били део везивног ткива које спаја наше народе и заједнице, али али последњих неколико месеци то је наглашено још више", рекао је.

Документарни програм Једном давно у Ираку описао је као „серију која помера границе жанра, нисам видео ништа слично".

„Када гледам нешто попут изванредне серије Микаеле Кол, Могу да те уништим (I May Destroy You), видим много више од драме која се не пропушта.

„Видим јединствени глас и таленат који је добио невиђену креативну слободу да се директно обрати генерацији о питањима и искуствима која су битна управо сада", додао је.

Говорећи о гледаности током трајања мере забране кретања, Хол је рекао да су милиони гледалаца пратили ББЦ ради поузданих информација и предаха од бриге.

„У марту је 94 одсто Британаца пратило ББЦ. У неким недељама гледаност телевизије била је готово 50 одсто већа у поређењу са претходном годином", казао је.

Потпис испод видеа,

Инфуенсерка Рејчел Лири „ремиксовала” је џингл за вести и створила хит на интернету.

Видео: Инфуенсерка Рејчел Лири „ремиксовала" је џингл за ББЦ вести и створила хит на интернету.

Лорд Хол је рекао да се ББЦ трансформисао током последњих седам година, рекавши да је корпорација „у бољем стању и ефикаснија више него икад" и са више запослених изван Лондона.

„Јавни медијски сервиси могу учинити више за Велику Британију у наредној години. Морамо наставити да гласно заступамо оно што само ми можемо пружити", рекао је.

Унапређивање различитости

Лорд Хол је у говору потврдио посвећеност корпорације да уложи 100 милиона фунти из буџета телевизије за унапређивање различитости.

Питање разноликости у индустрији забаве нашло се опет у жижи јавности након недавних протеста „Животи црнаца су важни".

„Као што је казао Стив Меквин, индустрија није разнолика, већ расистичка. Нешто је пошло по злу и радимо да то исправимо", рекао је Пирс Венгер, ББЦ уредник филмова и серија, током друге сесије единбуршког фестивала.

„Ако не одражавамо нацију у емисијама које правимо, онда нисмо успели и нећемо моћи да изађемо на крај са изазовима у наредним годинама" додала је уредница ББЦ 1 Шарлот Мур.

Она је најавила и неколико нових документараца на тему расе или идентитета, укључујући „Фудбал, расизам и ја" Антона Фердинанда и „Моја нација, њена граница и ја" Патрика Килтија.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk