Меланија Трамп: Необична, традиционална прва дама

Melania Trump

Аутор фотографије, EPA

Потпис испод фотографије,

Прва дама је говорила на Републиканској националној конвенцији у уторак

Меланија Трамп обратила се током друге вечери Републиканске националне конвенције, позивајући америчку јавност на размишљање о „расним немирима у нашој земљи". Био је то ретки - и вероватно невољни - искорак прве даме у жижу јавности.

Доналд Трамп је 1998. године, већ невероватно богат и харизматичан али још увек обичног изгледа косе, навикао да добије телефонски број кад га затражи.

Али када је исте године тадашњи моћник у области некретнина покушао то са младом манекенком, на журци у Њујорку, није имао успеха.

„Не дам ти мој број", супротставила се 28-годишња Меланиjа Кнавс.

„Дај ми твој, па ћу те ја назвати."

Седам година касније, овај пар је „стао на луди камен" на прослави са бројним славним личностима на његовом имању на Флориди.

Премотајте време унапред, и госпођа Трамп је данас прва дама Сједињених Држава. Али ко је она?

„Традиционална" прва дама

Гламурозна и потпуно посвећена свом супругу и његовом успеху, госпођа Трамп попримила је улогу својеврснe ретро председничкe супружницe, Џеки Кенеди модерног доба.

Као и бивша госпођа Кенеди, и госпођа Трамп, која данас има 50 година, говори четири језика: словеначки, француски, немачки и енглески.

Када је Трамп први пут наговестио да се окреће ка највишим положајима власти, 1999. године, новинарима је рекла: „Била бих веома традиционална, попут Бети Форд или Џеки Кенеди."

Али постоје разлози због којих је мање него традиционална прва дама: она је прва која је претходно позирала гола за један часопис.

Током последње председничке трке, присталице Теда Круза - Трамповог ривала за републиканску номинацију 2016. године - искористиле су њену каријеру манекенке, стављајући преко фотографије на којој позира нага упозорење на којем пише:

„Упознајте Меланију Трамп, вашу нову прву даму. Или можете гласати за Теда Круза ".

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Доналд и Меланија Трамп имају сина Барона (лево)

Почетком 2016. појавио се раскалашан телефонски интервју господина и госпође Трамп са провокативним радио водитељем Хауардом Стерном.

Он je тад испитивао Меланију Трамп о томе шта је носила („скоро ништа") и колико често је имала секс са супругом („сваке вечери, понекад и чешће") и описао ју је Трампу као „ону женску у твом кревету".

Интервју је изазвао оптужбе за мизогинију.

Меланија Трамп је тужила и лист Дејли Мејл због чланка за који тврди да инсинуира да је била сексуална радница током деведесетих.

Лист је пристао да плати одштету и извинио се првој дами у априлу 2017. године.

Неки коментатори су упоредили је начин на који је третирана са „слатшејмингом" (slut-shaming) - праксом напада на жене због одређеног начина одевања или понашања.

Од Словеније до Њујорка

Рођена је као Меланија Кнавс у Севници, малом граду око сат времена вожње од Љубљане, главног града Словеније, у релативно добростојећој породици.

Њен отац Виктор радио је за градоначелника оближњег Храстника пре него што је постао успешан продавац аутомобила. Њена мајка Амалија дизајнирала је шаре за један модни бренд.

Меланија је студирала дизајн и архитектуру у Љубљани. На њеном професионалном сајту тврдило се да је дипломирала, али се касније испоставило да је одустала током прве године.

Сајт је на крају потпуно обрисан и преусмерен на пословни сајт Доналда Трампа.

Са 18 година потписала је уговор са модном агенцијом у Милану и почела да лети широм Европе и Сједињеним Државама, појављујући се у истакнутим рекламним кампањама.

Управо је на журци на њујоршкој Недељи моде упознала Трампа.

Као и њен супруг, она никада не пије, према неким извештајима, и избегава журке које трају до касно у ноћ.

Имала је свој властити бренд накита и наводно је била укључена и у процес дизајнирања.

Пар се венчао 2005. године и добили су сина Барона 2006. године.

Првобитно се није преселила у Белу кућу са мужем након његове победе на изборима, оставши у Њујорку до краја Баронове школске године пре него што се 2017. године придружила председнику у Вашингтону.

Откако се уселила, помагала је са годишњим божићним украшавањем Беле куће.

Потпис испод видеа,

Меланија Трамп украсила Белу кућу

Меланија Трамп је очигледно ускладила страно порекло са нападима њеног супруга на имиграцију - изјавивши да је све урадила по прописима.

„Никада ми није пало на памет да останем овде без папира", рекла је за Харперс Базар.

„Поштујете правила. Поштујете закон. Сваких неколико месеци морате да се вратите у Европу и оверите визу."

У јулу 2020. године статуа прве даме постављена у њеној родној Словенији - коју су неки упоређивали са ликом из Штрумпфова - запаљена је, што је покренуло полицијску истрагу.

„Политика је посао мог мужа"

Меланија Трамп се у великој мери држала подаље од политичких расправа, ограничавајући своја појављивања на просто стајање покрај супруга.

„Одлучила сам да не улазим у политику и законе", рекла је она у интервју за магазин GQ из 2016. године. „Та политика је посао мог мужа."

Један од њених великим момената током кампање 2016. годину догодио се када је првог дана Републиканске националне конвенције у јулу стала за говорницу да одржи традиционални говор о супружнику, али то није прошло добро.

Коментатори су брзо уочили изузетне сличности са говором Мишел Обаме на конвенцији 2008. године, а скандал о плагирању говора који је уследио засенио је оно што је имала да каже.

У 2018. години изазвала је велике контроверзе након што је носила јакну с речима „Заиста ме није брига, а тебе?" написаним на леђима приликом посете центру за притвор деце миграната.

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Дошло је до интензивних спекулација у медијима о томе зашто је носила баш ту јакну

„Носила сам је због људи и лево настројених медија који ме критикују", рекла је касније за АБЦ Њуз. „Желим да им покажем да ме није брига."

Упркос овим инцидентима, она је и даље донекле непознаница у поређењу са њеним претходницима. Она саветује супруга, рекла је за GQ, али не открива много о томе шта му каже.

„Нико то не зна и нико никад неће знати", рекла је. „Зато што је то између мене и мог мужа."

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk