Оскар: Само филмови који подржавају различитост могу да буду изабрани за најбоље

Cynthia Erivo and Eva Longoria

Аутор фотографије, AFP/Getty

Потпис испод фотографије,

Синтија Ериво и Ева Лонгориија су међу чланицама жирија

Филмови који ће се такмичити за титулу најбољег како би добили Оскара мораће да задовоље одређене критеријуме разноликости, кажу из америчке Академије филмских уметности и наука.

Академија је одредила четири критеријума за која се нада да ће повећати инклузију испред и иза камере.

Тако ће у натицању за 96. Оскара, који ће бити одржан 2025. године, моћи да учествују само филмови који су испунили најмање два таква критеријума.

Додела Оскара већ је била на мети критика због недовољно разноликости.

Због тога што црнци или чланови мањинских заједница нису номиновани за награду је 2016. године дошло до бројних негативних реакција, поједине филмске звезде су бојкотовале церемонију, а покренута је и интернет кампања #OscarsSoWhite.

Из Академије су тада обећали да ће до 2020. године удвостручити број жена и припадника мањина у сопственом чланству.

Академија је недавно позвала 819 нових чланова да гласају за овогодишњи Оскар, од којих су 45 одсто жене и 36 одсто нису белци, а додали су да је тако удвостручен број жена чланица и утростручен број људи из недовољно заступљених етничких група и расних заједница.

„Дуготрајна, суштинска промена"

У најновијем саопштењу, из Академије су рекли да уводе и нове услове за добијање награде за најбољи филм „како би подстакли непристрасно представљање на екрану и ван њега у намери да се то одрази и на разноликост публике која гледа филмове".

Аутор фотографије, AFP

У њему су детаљно наведене недовољно заступљене групе - међу њима су жене, расне и етничке групе, ЛГБТК+ и особе са хендикепом.

Наведена су и поља у којима такве групе треба да буду укључене:

  • Поље глуме, укључујући барем једну од главних улога или више значајних споредних улога „из недовољно заступљене расне или етничке групе"
  • Креативно-руководеће позиције, шефови одељења и екипа
  • Плаћено приправништво, пракса и обуке
  • Послови на комуникацији са публиком, од публицитета и маркетинга до дистрибуције

Ови детаљни захтеви примењиваће се на филмове снимљене 2024. године за доделу награда 2025. године и касније.

До тада ће филмови од 2021. године бити оцењивани по постојећем обрасцу Академије.

„Морамо да направимо простор за наше разнолико светско становништво, како у стварању филмова, тако међу публиком која се с њима повезује", рекли су председник Академије Дејвид Рубин и извршна директорка Дон Хадсон у заједничкој изјави.

„Академија је посвећена томе да игра виталну улогу у помоћи да се ово оствари. Верујемо да ће ови стандарди за укључивање бити катализатор за дуготрајне, суштинске промене у нашој индустрији."

Из Бафте, британског еквивалента Академије, су поздравили иницијативу америчких колега. Ова организација је увела сличне мере још 2016. године.

„Одушевљени смо што је Академија данас објавила своје нове стандарде представљања и инклузије", рекао је Марк Семјуелсон, председник Бафтиног филмског одбора.

„Бафта је 2016. године увела врло сличне стандарде у сарадњи са БФИ [Британским филмским институтом] за категорије најбољи филм и најбољи британски дебитантски филм и настављамо да ревидирамо и проширујемо ове стандарде сваке године."

Аутор фотографије, EPA

Потпис испод фотографије,

Глумац Хоакин Финикс је у фебруару примио награду Бафта, а у говору је критиковао системски расизам у филмској индустрији

„Јасна порука"

Из Бафте су 2016. године најавили да ће од 2019. бити прихватљиви само филмови који испуњавају критеријуме разноликости.

Међутим, раније ове године, Бафта се нашла на мети критика, након што су међу награђеним глумцима били само белци.

Добитник награде за најбољег глумца Хоакин Финикс нагласио је ово када је у фебруару прихватио награду, оптужујући филмску индустрију да „људима који су друге боје коже шаљу врло јасну поруку да овде нису добродошли".

Након објављивања овогодишњих номинација, Семјуелсон је признао је да је дошло до „застрашујућег недостатка разноликости" у четири глумачке категорије и обећао да ће бити спроведена „пажљива и детаљна ревизија" система.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk